327
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Σεμπάστιαν Κουρτς την Τρίτη στις Βρυξέλλες | REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ για Αυστρία: «Εχω συνεργαστεί και με τον ακροδεξιό εταίρο του κ. Τσίπρα»!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 08:53
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Σεμπάστιαν Κουρτς την Τρίτη στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ για Αυστρία: «Εχω συνεργαστεί και με τον ακροδεξιό εταίρο του κ. Τσίπρα»!

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 08:53

Φαίνεται ότι τελικά αλλάζουμε την Ευρώπη – αλλά όχι ακριβώς όπως το ονειρευόταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τη συνεργασία του νεαρού Αυστριακού με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το οποίο μάλιστα έχει πάρει υπουργεία-κλειδιά (μεταξύ αυτών το Εσωτερικών και Αμυνας).

«Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (…) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης», δήλωσε αρχικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον 31χρονο Κουρτς.

Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει το πώς μπορεί να συνεργαστεί με τους υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του Χαϊντς-Κρίστιαν Στράχερ, κυβερνητικό εταίρο και αντικαγκελάριο της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά στον εταίρο του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τον ως «ακροδεξιό».

Οπως είπε χαρακτηριστικά με αφορμή τη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας: «Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση κι αυτό είναι που έχει αξία για μένα.

» Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς της Αυστρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνεργάζομαι άλλωστε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και όπως έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία.

» Γιατί κάνουμε ολόκληρο θέμα για την Αυστρία όταν εθελοτυφλούμε σε ό,τι αφορά άλλες χώρες; Πρόκειται για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και αυτό είναι που μετράει».

Από την πλευρά του ο Κουρτς έκανε το βράδυ της Τρίτης από τις Βρυξέλλες μια επίθεση γοητείας, προσπαθώντας και αυτός να διασκεδάσει τους φόβους από την κυβερνητική συνεργασία με ένα ευρωσκεπτικιστικό και φιλορωσικό κόμμα όπως αυτό του Χαϊντς-Κρίστιαν Στράχερ (οι ομοιότητες με τα δικά μας είναι εμφανείς).

Ο Κουρτς διαβεβαίωσε ότι θέλει να «ενισχύσει την Ευρώπη» στα «σημαντικά ζητήματα» αλλά θέλει οι Βρυξέλλες να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στα ελάσσονα κατ’ αυτόν θέματα.

«Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε, ενώ η Βιέννη ετοιμάζεται να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...