436
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πλαισιωμένος από τη συγγραφέα Αντιγόνη Λυμπεράκη (αριστερά), την Ξένια Κουναλάκη (δεύτερη από αριστερά) και την Κάλλια Καμπουρίδου (δεξιά) | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Θα ήταν καλύτερος ο Τσακαλώτος αν είχε σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 08:42
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πλαισιωμένος από τη συγγραφέα Αντιγόνη Λυμπεράκη (αριστερά), την Ξένια Κουναλάκη (δεύτερη από αριστερά) και την Κάλλια Καμπουρίδου (δεξιά)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Θα ήταν καλύτερος ο Τσακαλώτος αν είχε σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 08:42

To θέμα ήταν ούτως ή άλλως πικάντικο: «Γυναίκες στην οικονομία», ο τίτλος του βιβλίου της Αντιγόνης Λυμπεράκη (εκδ. Παπαδόπουλος). Αλλά αυτό που απογείωσε τη βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου στον «Ιανό» ήταν ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας πολιτικός που ούτως ή άλλως έχει ένα ξεχωριστό λέγειν –ακόμα και στη Βουλή– και απελευθερώθηκε περισσότερο σε μια συζήτηση για λεφτά και γυναίκες.

«Τα τελευταία 20 χρόνια η γυναίκα μου παίρνει πολύ περισσότερα από όσα παίρνω εγώ». Αυτή ήταν η ατάκα που επέλεξε ο κ. Τσακαλώτος να ξεκινήσει την ομιλία του, απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε η δημοσιογράφος και συντονίστρια της βραδιάς, Ξένια Κουναλάκη, σχετικά το «χάσμα φύλου», στην αγορά εργασίας.

«Δεν είμαι φαν του ανταγωνισμού, είμαι φαν της αύξησης της παραγωγικότητας» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας την οπτική του για τις σχέσεις που αναπτύσσονται στη σημερινή αγορά εργασίας και συχνά αδικούν τις γυναίκες. Ο υπουργός Οικονομικών δεν πιστεύει στο «χάσμα φύλου», όπως αυτό διατυπώνεται στο εξωτερικό, ότι δηλαδή οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία.

«Συμβαίνει να έχουν λιγότερο εισόδημα οι γυναίκες όχι γιατί στην ίδια επιχείρηση είναι λιγότερο ικανές από τους άνδρες αλλά γιατί βλέπουμε να δουλεύουν ως νοσοκόμες ή παραδουλεύτρες για παράδειγμα, δουλειές δηλαδή που αμείβονται λιγότερο» εξήγησε, για να συμπληρώσει: «Εχει τεράστια σημασία να υπάρχει ένα φεμινιστικό κίνημα που να πιέζει για αλλαγές».

Ο ίδιος σχολίασε ότι από το 1993 που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τη σύζυγό του «ο σεξισμός έχει αυξηθεί».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (2Δ) πλαισιωμένος από την Αντιγόνη Λυμπεράκη (Α) , την Κάλλια Καμπουρίδου (Δ) και την Ξένια Κουναλάκη (2Α) μιλά σε παρουσίαση βιβλίου , Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2017. Σε κεντρικό βιβλιοπωλείο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Αντιγόνης Λυμπεράκη, Γυναίκες στην οικονομία από τη σειρά "Μικρές Εισαγωγές". ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Γρήγορα ωστόσο η συζήτηση έγινε πιο αυτοαναφορική: «Θεωρώ ότι κι εγώ θα ήμουν πολύ καλύτερος υπουργός Οικονομικών αν είχα σπουδάσει ψυχολογία και όχι οικονομικά γιατί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω “ego μασάζ” σε διάφορους» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσακαλώτος.

Oπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αργύρης Παπαστάθης για το protothema.gr, h φράση αυτή, που αν τη δει κανείς έξω από τα συμφραζομενα της εκδήλωσης μοιάζει αλλόκοτη, ειπώθηκε ως σχόλιο στο φαινόμενο των ανδρών που φτάνουν να εξαρτώνται ψυχικά από την ενίσχυση του εγωισμού (ego boost) και της αυτοπεποίθησης από μια γυναίκα που μπορεί αν είναι η μητέρα ή η σύντροφός τους.

Σε ποιον απευθυνόταν η μομφή ότι… χρειάζεται διαρκώς «μασάζ εγωισμού» είναι δύσκολο κανείς να πει. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο έργο της αμερικανίδας φιλοσόφου Μάρθα Νούσμπαουμ στην οποία παρέπεμψε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...