334
Το αεροδρόμιο του Βερολίνου | REUTERS/Fabrizio Bensch

Τι λέει το Βερολίνο για τους ελέγχους Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 08:40
Το αεροδρόμιο του Βερολίνου
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Τι λέει το Βερολίνο για τους ελέγχους Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 08:40

Μεγάλες ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμό σε ταξιδιώτες έχει προκαλέσει η –άτυπη αλλά ενεργή– απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει για έξι μήνες, από τις 12 Νοεμβρίου, τους ελέγχους στα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη χώρα από την Ελλάδα.

Εκτός από τα αεροδρόμια, οι έλεγχοι επεκτείνονται και στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, τα οποία ήταν στο παρελθόν μία από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων, πριν κλείσει ο «Βαλκανικός  Διάδρομος».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε η «Καθημερινή», εξηγεί ότι «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν».

Προσθέτει ότι «η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν».

Το Βερολίνο επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.

Εν τω μεταξύ, λόγω της εορταστικής περιόδου έχουν ενταθεί τα μέτρα στη Γερμανία για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε λίγες ημέρες, στις 19 Δεκεμβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο όπου ένας τζιχαντιστής εισέβαλε με το φορτηγό σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά αφήνοντας 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει η «Καθημερινή» την Τρίτη συνελήφθησαν στη Γερμανία έξι πρόσφυγες από τη Συρία ως ύποπτοι για τη οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων. «Οι συλληφθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης εναντίον δημόσιου στόχου επί γερμανικού εδάφους με όπλα ή εκρηκτικά», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Εσεν, όμως, οι ύποπτοι ετοίμαζαν επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Οι συλληφθέντες έφθασαν μαζί στη Γερμανία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, έγινε ακόμη γνωστό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...