437
Ο Αλ. Τσίπρας έχει να το λέει ότι είναι τακτικός στη Βουλή. Θα είναι στο Παρίσι την Πέμπτη έτσι η συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου θα μετατεθεί τη Δευτέρα | Nikos Libertas / SOOC

Ο Αλέξης θα λείπει στο Παρίσι για… βραβεύσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 07:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2017, 14:30
Ο Αλ. Τσίπρας έχει να το λέει ότι είναι τακτικός στη Βουλή. Θα είναι στο Παρίσι την Πέμπτη έτσι η συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου θα μετατεθεί τη Δευτέρα
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Αλέξης θα λείπει στο Παρίσι για… βραβεύσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 07:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2017, 14:30

Μια διεθνής βράβευση είναι πάντα μια διεθνής βράβευση. Μια πολιτικά βολική διεθνής βράβευση είναι το κάτι άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυτήν την ευλογία. Την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της αμφιλεγόμενης πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και στο κάδρο θα έμπαινε για μια ακόμη φορά ο πολιτικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, ο Πρωθυπουργός θα βρισκόταν εκτός έδρας: στο Παρίσι προκειμένου να βραβευθεί από την επιθεώρηση Politique Internationale και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού για τη… δέσμευσή του στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες.

Πόσο βολική απουσία, παρατήρησαν πολλά ΜΜΕ, που θυμήθηκαν την επίσης βολική απουσία του κ. Τσίπρα στη Σουηδία τις ημέρες που η χώρα είχε κηρυχθεί σε εθνικό πένθος για την τραγωδία με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Τότε ήταν το Γκέτεμποργκ, τώρα είναι το λαμπερό Παρίσι.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα λάβει δύο βραβεία στη γαλλική πρωτεύουσα. Το πρώτο θα είναι αυτό του Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage Politique) από την επιθεώρηση Politique Internationale. Το κρατικό πρακτορείο μετέδωσε ενθουσιασμένο ότι με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου από τον οποίο θα λάβει το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’Engagement Européen).

Η βράβευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ημερομηνία μετακινήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου. Η σύμπτωση να επιλεγεί η ίδια ημέρα –23 Νοεμβρίου– ως μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του ζητήματος που έχει θέσει η αντιπολίτευση για τις διαδικασίες με τις οποίες αποφασίστηκε η πώληση των βλημάτων στους Σαουδάραβες, τον ρόλο των μεσαζόντων (βλέπε: Βασίλης Παπαδόπουλος) και βεβαίως τον ρόλο του υπουργού Αμυνας κ. Καμμένου, προέδρου των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού συνεταίρου του κ. Τσίπρα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Αλλοι είδαν ότι ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει μια δύσκολη συζήτηση στη Βουλή η οποία ακουμπά την κυβέρνησή του και έτσι δεν θα εκτεθεί απέναντι στις βολές της αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιοι άλλοι υπαινίχθηκαν ότι αποφεύγει αυτή τη φορά να στηρίξει τον κ. Καμμένο. Ούτε το ένα ούτε το άλλο, τελικά, καθώς ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης ώστε να είναι παρών. Η συζήτηση θα γίνει –εκτός απροόπτου– στις 27 Νοεμβρίου.

Μια τρίτη ανάγνωση είναι ότι η βράβευσή του για τη Δέσμευση στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες αποτελεί τιμή για τη χώρα, ευκαιρία να δει γάλλους επιχειρηματίες, ίσως φευγαλέα τον Μακρόν κλπ. Αλλά και αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό, δεδομένου ότι ένα 24ωρο πριν, δεν είχαν καν ανακοινωθεί τα ραντεβού. Μια βόλτα στο Παρίσι, λοιπόν, δύο βραβεία και μια συζήτηση στη Βουλή που διαρκώς αναβάλλεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...