1910
Ο Τέρι Ρίτσαρντσον, ένας από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους μόδας, με το μοντέλο Κέιτ Απτον | Terryrichardson/Instagram

Ο «θεός» φωτογράφος μόδας ήταν και σάτυρος

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Οκτωβρίου 2017, 07:40
Ο Τέρι Ρίτσαρντσον, ένας από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους μόδας, με το μοντέλο Κέιτ Απτον
|Terryrichardson/Instagram

Ο «θεός» φωτογράφος μόδας ήταν και σάτυρος

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Οκτωβρίου 2017, 07:40

Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι και πολύ γνωστός πέρα από τον στενό κύκλο των φωτογράφων της μόδας και των γκλόσι περιοδικών. Στους διεθνείς κύκλους, όμως, ο Τέρι Ρίτσαρντσον είναι ένας «θεός» και ταυτόχρονα ένας σάτυρος όπως αποδείχτηκε, αφού εδώ και χρόνια βουίζει ο τόπος για την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί άργησε τόσο πολύ η βιομηχανία της μόδας να αντιδράσει. Γιατί τώρα, μετά από τόσα χρόνια που ακούγονται κατηγορίες εναντίον του, αποφάσισαν τελικά να τον βάλουν στη μαύρη λίστα;

Μήπως τελικά τους πήρε και τους σήκωσε όλους (και τη μόδα) ο τυφώνας, ο Χάρβεϊ ο Γουάινσταϊν; Πώς; Τα σκάνδαλα του κατά τα άλλα σπουδαίου κινηματογραφικού παραγωγού αυξάνονται καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να ανοίξουν το  στόμα τους, οπότε να που ήρθε και η σειρά του Ρίτσαρντσον. Νόμιζε ότι θα την γλιτώσει επειδή είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους του κόσμου; Τα έσοδά του μόνο για το 2013, αναφέρει ο Guardian, υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ, αλλά τι να το κάνεις; Τώρα είναι η σειρά του να μπει στην άκρη.

Ο Ρίτσαρντσον είναι γνωστός από την δεκαετία του 1990 για την soft-porn αισθητική του, η οποία εκτός από γυμνές εικόνες και υπονοούμενα περιλαμβάνει ακόμη και προσομοίωση σεξουαλικών πράξεων. Συχνά, μάλιστα, εμφανίζεται και ο ίδιος γυμνός σε διάφορες σέξι στάσεις μαζί με τα μοντέλα του. Ο Ρίτσαρντσον φωτογράφισε την Κέιτ Άπτον τη στιγμή που πάει να βγάλει το κάτω μέρος του μπικίνι της και τη Μάιλι Σάιρους γυμνή πάνω σε μια τεράστια μπάλα κατεδάφισης φορώντας μόνο ένα ζευγάρι μποτάκια Dr Martens.

terryobama
Και ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πόζαρε στον Ρίτσαρντσον

Και παρά τα όσα ακούγονται εδώ και χρόνια για την ύποπτη συμπεριφορά του, οι διάσημοι έκαναν ουρά για μερικά κλικ της κάμερας με τη δική του ματιά και έχει φωτογραφίσει τους πάντες από την Κέιτ Μος και την Όπρα Γουίνφρι μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει επίσης διευθύνει μουσικά βίντεο-κλιπ της Μπιγιόνσε και της Σάιρους και έχει κάνει φωτογραφίσεις για κορυφαία περιοδικά όπως η Vogue, το Harper’s Bazaar και το GQ. Με το αζημίωτο φυσικά. Στον κόσμο της μόδας έχει και παρατσούκλι: «ο θείος Τέρι».

Ακούγεται ανατριχιαστικό; Είναι πράγματι. Πολλά μοντέλα έχουν κατηγορήσει τον Ρίτσαρντσον για σεξουαλική παρενόχληση. Και επιτέλους αυτή τη φορά οι κατηγορίες τους εισακούστηκαν. Ο οίκος Valentino, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφαίρεσε το όνομα του φωτογράφου από τις αναρτήσεις στο Instagram (ενώ στις πρώτες υπήρχε), με τις οποίες προωθεί τη συλλογή Valentino Resort 2018.

Ο εκπρόσωπος του οίκου δήλωσε στο Daily Beast: «Η τελευταία καμπάνια του Valentino με τον φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον έγινε τον Ιούλιο του 2017 – δεν υπάρχουν σχέδια για μια μελλοντική καμπάνια [με τον ίδιο φωτογράφο] και, βεβαίως, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις κατηγορίες εναντίον του Τέρι Ρίτσαρντσον».

terrylindsay
Με τη Λίντσεϊ Λόχαν

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον οίκο Bulgari, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι ο κοσμηματοπώλης «έχει μια μακρά ιστορία συνεργασιών με διάφορους φωτογράφους σε διάφορες περιπτώσεις. Η διαφημιστική καμπάνια, που έγινε με τον Τέρι Ρίτσαρντσον, ήταν μια και μοναδική και δεν υπάρχουν σχέδια να επαναληφθεί η συνεργασία μαζί του».

Ο όμιλος Condé Nast International, που εκδίδει τη Vogue, το GQ και το Vanity Fair αποφάσισε επίσης να σταματήσει κάθε συνεργασία με τον διάσημο φωτογράφο και ζήτησε από τα περιοδικά να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Ένα e-mail του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρείας, Τζέιμς Γουντχάους, που διέρρευσε, αναφέρει: «Η Condé Nast δεν θα ήθελε να συνεργάζεται πλέον με τον φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον. Φωτογραφίσεις που έχουν προγραμματιστεί ή έχουν ήδη γίνει θα πρέπει να πεταχτούν και να αντικατασταθούν από άλλο υλικό».

Το ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός  μέχρι να αποστασιοποιηθούν όλοι αυτοί; Σε αντίθεση με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, η συμπεριφορά του Τέρι Ρίτσαρντσον είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ήρθε στη δημοσιότητα το 2010, όταν η Ρι Ρασμούσεν, το σούπερ-μόντελ από τη Δανία, τον κατηγόρησε για πρώτη φορά, ενώ σύντομα ακολούθησαν και άλλες περιγραφές κακοποίησης.

Rie Rasmussen -Facebook
H Ρι Ρασμούσεν, το σούπερ-μόντελ από τη Δανία, ήταν η πρώτη που κατηγόρησε τον Ρίτσαρντσον για σεξουαλική παρενόχληση [Rie Rasmussen /Facebook]
Η Τζέιμι Πεκ αποκάλυψε στο Jezebel ότι ήταν 19 χρονών όταν ο διάσημος φωτογράφος της ζήτησε να βγάλει το ταμπόν της για να μπορεί να παίξει μαζί του. Ο Ρίτσαρντσον γδύθηκε και της ζήτησε να υποδυθεί ότι κάνει σεξ μαζί του.

Η Λισκούλα Κοέν είπε ακόμη ότι έφυγε από μια φωτογράφιση της Vogue όταν ο φωτογράφος και η ομάδα του της ζήτησαν να γδυθεί και να υποκριθεί ότι του κάνει στοματικό σεξ. Η ίδια αρνήθηκε, αλλά ένα άλλο μοντέλο δέχτηκε και εκείνος εκσπερμάτωσε για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Στις αμφιλεγόμενες εικόνες του Ρίτσαρντσον περιλαμβάνεται και η φωτογραφία μιας 20χρονης μέσα σε ένα κάδο, που κάνει στοματικό σεξ στον φωτογράφο, με τη λέξη «τσούλα» γραμμένη στο μέτωπό της.

Το 2014, η Σαρλότ Γουότερς παραπονέθηκε ότι ο Ρίτσαρντσον την έγλειψε από κάτω και της ζήτησε να του πιάσει τους όρχεις σε μια φωτογράφιση. Και η στιλίστρια Άννα ντελ Γκάιζο είπε ότι το 2008 πίεσε το πέος του στο πρόσωπό της. Όσο για τον φωτογράφο δεν βοήθησε και πολύ τον εαυτό του, όταν είπε (το 2007): «Δεν έχει σημασία ποιον γνωρίζεις, σημασία έχει σε ποιον κάνεις πίπα. Δεν έχω για πλάκα μια τρύπα στο τζιν μου».

Πρόσφατα, πάντως, ένας εκπρόσωπος του φωτογράφου δήλωσε στον Guardian ότι «ο Τέρι απογοητεύτηκε» όταν έμαθε τα νέα για τον αποκλεισμό του: «Είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για τα σαφώς σεξουαλικά θέματά του, πάρα πολλές από τις επαγγελματικές του αλληλεπιδράσεις με τα μοντέλα που φωτογράφιζε είχαν σεξουαλικό χαρακτήρα, αλλά όλες όσες συμμετείχαν στις δουλειές του το έκαναν με τη συναίνεσή τους».

GettyImages-93238302
Ο Ρίτσαρντσον φωτογραφίζει μοντέλα για το διάσημο ημερολόγιο της Pirelli (Pirelli via Getty Images/Ideal Images)

Φυσικά ο Ρίτσαρντσον έχει αρνηθεί την κακοποίηση, υποστηρίζοντας ότι η σεξουαλική φαντασίωση είναι μέρος του στυλ του και ότι όλες αυτές οι ιστορίες είναι «δυσφημιστικές και γεμάτες μίσος»

«Συνεργάστηκα με ενήλικες γυναίκες με τη συναίνεσή τους, που είχαν πλήρη επίγνωση της φύσης της δουλειάς μου και, όπως συμβαίνει σε κάθε πρότζεκτ, όλες υπέγραφαν ότι συμφωνούν», ανέφερε σε δήλωσή του, «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μια προσφορά εργασίας ή μια απειλή για να εξαναγκάσω κάποια σε κάτι που δεν ήθελε να κάνει».

Οι κατηγορίες, που διατυπώθηκαν ανοικτά εναντίον του το 2014, οδήγησαν στην απαίτηση τα περιοδικά να μην συνεργάζονται με τον Ρίτσαρντσον. Πράγματι η εταιρεία ενδυμάτων H&M δήλωσε αμέσως μετά ότι θα σταματήσει τη συνεργασία της μαζί του αλλά ο φωτογράφος συνέχισε να κάνει τα εξώφυλλα για μεγάλα περιοδικά όπως το Rolling Stone, το Harper’s Bazaar και το GQ.

GettyImages-93238404
Σε διάλειμμα από φωτογράφιση της Pirelli (Pirelli via Getty Images/Ideal Image)

Γιατί, λοιπόν άλλαξαν τώρα τα πράγματα; Γιατί η βιομηχανία της μόδας αποφάσισε ξαφνικά να τον βάλει στη μαύρη λίστα; Μήπως οφείλεται στο φαινόμενο Γουάινσταϊν; Ναι, λέει η δημοσιογράφος, καθηγήτρια για τη πολυμορφία της μόδας και ακτιβίστρια, Κάριν Φράνκλιν, η οποία έγραψε το 2013 για πρώτη φορά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ρίτσαρντσον.

Η Φράνκλιν υποστηρίζει ότι η απόφαση των μεγάλων της μόδας συνδέεται με το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών, που κατηγορούν τον αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς, μεγαλώνει συνεχώς. «Όπως και ο Γουάινσταϊν», λέει η βρετανίδα δημοσιογράφος, «ο Ρίτσαρντσον προστατευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από άλλους ισχυρούς ανθρώπους. Ανθρωποι που σέβομαι μου έχουν πει: “Είναι πολύ ωραίος άνθρωπος, απλά δεν τον ξέρεις” Και υπέθεταν ότι προσπαθώ να βλάψω την καριέρα του».

«Στο χώρο της μόδας, άνθρωποι όπως ο Ρίτσαρντσον, που κατέχουν ισχυρές θέσεις, ήταν άθικτοι μέχρι σήμερα, ό,τι ήθελαν να κάνουν γινόταν στο όνομα της “τέχνης” και αν ήθελαν να εκμεταλλευτούν κάποια, ήταν απλά μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε η Φράνκλιν, που είπε ακόμη ότι «υπάρχει μια συμφωνία: όταν ένα μοντέλο πηγαίνει σε μια φωτογράφιση, παραδίδει το σώμα της, αφήνει την προσωπικότητά της στην πόρτα. Δυστυχώς, στα [φωτογραφικά] στούντιο κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη ενός μοντέλου ή για το αν κάτι τις κάνει να νιώθουν άβολα».

Σύμφωνα με την Φράνκλιν, μετά από χρόνια που η ελίτ της μόδας έκλεινε τα μάτια της σε συμπεριφορές, οι οποίες έκαναν ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες να υποφέρουν, η βιομηχανία ανησυχεί τώρα πια ότι αυτού του είδους οι κατηγορίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στο brand «και η μόδα είναι brand».

Πρόσθεσε ακόμη: «Όλα αυτά τα λαμπερά περιοδικά μόδας και οι μάρκες, που τώρα θέλουν να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την άσχημη οσμή, το κάνουν μάλλον για να μην εμπλέκονται και όχι γιατί έχει ριζώσει μέσα τους κάποια βαθιά επιθυμία για αλλαγή και για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών. Η βιομηχανία έδειχνε άρνηση [μέχρι τώρα] και ήταν πολύ πιο εύκολο να απορρίπτει τις αναφορές των μοντέλων [θεωρώντας τα κορίτσια] ως άπειρα, “ανόητα νεαρά αντικείμενα”».

«[Ο Ρίτσαρντσον] πληρωνόταν εκατομμύρια, το να παραδεχτούν, λοιπόν, οι άνθρωποι στη βιομηχανία της μόδας ότι είχαν κάνει λάθος θα οδηγούσε σε τεράστια επαγγελματική ταπείνωση και κριτική. Οπότε ήταν απλά πιο εύκολο να αγνοήσουν [τις καταγγελίες]».

Η Φράνκλιν έχει αρχίσει μια σταυροφορία για την προστασία των νεαρών γυναικών στη βιομηχανία της μόδας. Και τα μοντέλα Κάμερον Ράσελ και Έντι Κάμπελ είναι στο πλάι της, ανεβάζοντας συνεχώς στο Instagram ιστορίες κακοποίησης με το hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse. Η Κρίστι Τέρλινγκτον δήλωσε  επίσης ότι «η βιομηχανία της μόδας περιβάλλεται από αρπακτικά».

<img draggable=” src=”https://s.w.org/images/core/emoji/72×72/1f46c.png”> A picture of #terryrichardson and #edwardenninful in New York, September 2017. Credit: The Sun <img draggable=” src=”https://s.w.org/images/core/emoji/72×72/1f4f0.png”> An article “Why is Terry Richardson still feted by fashionistas?” published in Sunday Times, October 22, 2017. <img draggable=” src=”https://s.w.org/images/core/emoji/72×72/1f6b7.png”> Conde Nast Britain banned Terry Richardson on October 23, 2017. <img draggable=” src=”https://s.w.org/images/core/emoji/72×72/1f6ab.png”> #boycottenablers <img draggable=” src=”https://s.w.org/images/core/emoji/72×72/1f6ab.png”> #boycottterryrichardson #sexualharassment #sexualassault #sexpredator #abuseofpower #standup #speakup #myjobshouldnotincludeabuse

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Qemmanu (@qemmanu__weibo) στις

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Ρίτσαρντσον, πάντως, ανακοινώθηκε ότι η Νέα Υόρκη εισάγει ένα νόμο για την προστασία των μοντέλων από την παρενόχληση, μετά από διαβούλευση με την «Model Alliance», την οργάνωση που διευθύνει το πρώην μοντέλο Σάρα Ζιφ. Τα μοντέλα, λοιπόν, θα προστατεύονται τώρα στο περιβάλλον της φωτογράφησης, αφού τα brands και τα περιοδικά θα θεωρούνται συνυπεύθυνα αν υπάρχει παρενόχληση.

Τελικά, πάντως, αν το δει κανείς όλο αυτό ως ένα θανατηφόρο χτύπημα του Condé Nast στην καριέρα του Ρίτσαρντσον ίσως υπερεκτιμά τη δύναμη του αμερικανικού εκδοτικού ομίλου: «Κακό στην καριέρα του δεν έχουν κάνει οι άνθρωποι που μίλησαν, ο ίδιος την κατέστρεψε», λέει η Φράνκλιν και ως προς το μέλλον του Ρίτσαρντσον είναι κατηγορηματική: «δεν ανησυχώ για το αν μπορεί να κερδίσει το επόμενο εκατομμύριο του», λέει. Ανησυχείτε, μήπως, εσείς;

ΥΓ. Στο Instagram μποϊκοτάρουν βεβαίως τον Τέρι Ρίτσαρντσον. Σε μια (πρόσφατη) φωτογραφία, μάλιστα, εμφανίζεται να περπατάει χαμογελαστός μαζί με τον Έντουαρντ Ένινφουλ, έναν από τους πλέον επιδραστικούς παράγοντες στο χώρο της σύγχρονης μόδας. O γεννημένος στη Γκάνα στιλίστας είναι από τον περασμένο Αύγουστο ο 11ος διευθυντής σύνταξης της βρετανικής Vogue. Η επιλογή του θεωρήθηκε άκρως επαναστατική αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των 100 χρόνων της «βίβλου της μόδας» αναλαμβάνει αυτή τη θέση και άνδρας και μαύρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...