683
Ο Γουάινσταϊν σε εκδήλωση το 2013 | EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Γουάινσταϊν: Το όχι και τόσο κρυφό μυστικό του Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2017, 16:15
Ο Γουάινσταϊν σε εκδήλωση το 2013
|EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Γουάινσταϊν: Το όχι και τόσο κρυφό μυστικό του Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2017, 16:15

Οι μαρτυρίες έρχονται η μία μετά την άλλη, καλύπτοντας πολλά χρόνια, ίσως και περισσότερο, και το Χόλιγουντ καλείται να διαχειριστεί την περίπτωση του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά δεκάδες ηθοποιούς.

Ενώ όμως η πλήρης εικόνα της παρενόχλησης που ασκούσε ο παραγωγός έρχεται αργά αλλά σταθερά στο φως, δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί όχι μόνο το ότι όλο αυτό ήταν ανοιχτό μυστικό στο Χόλιγουντ, αλλά και ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί είχαν κάνει ελάχιστα καλυμμένα υπονοούμενα για την συμπεριφορά του.

Υπονοούμενα που ίσως να πέρασαν απαρατήρητα, όχι μόνο σε δημόσιες δηλώσεις, ακόμα μάλιστα και από την σκηνή των βραβείων Όσκαρ, αλλά και από σίριαλ.

Και το ερώτημα παραμένει: γιατί το κοινό και οι σταρ –είτε όσες ήταν θύματα και όσες δεν ήταν είτε οι άνδρες συνάδελφοί τους – αντιλαμβάνονταν και σιωπούσαν;

Αυτές οι αναφορές, συνήθως με τη μορφή αστείου, έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

https://www.youtube.com/watch?v=KCNvREKTnQc

Στην τελετή απονομής του Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 2013, ο κωμικός και σεναριογράφος Σεθ ΜακΦάρλαν, που είχε στο πλευρό του την Εμα Στόουν, αφού ανακοίνωσε τα πέντε ονόματα σχολίασε: «Συγχαρητήρια κυρίες, δεν θα χρειάζεται πια να προσποιείστε ότι σας αρέσει ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

Ο ΜακΦάρλαν εξήγησε ότι το 2011 η ηθοποιός Τζέσικα Μπαρτ, με την οποία συμπρωταγωνιστούσε στην ταινία «Ted», του είχε εκμυστηρευθεί ότι δέχθηκε «σεξουαλικές προτάσεις» από τον παραγωγό.  Η Τζέσικα Μπαρτ έχει καταγγείλει ότι ο Γουάινσταϊν την ζήτησε να του κάνει μασάζ ενώ ήταν γυμνός.

Δύο χρόνια αργότερα «δεν άντεξα να μην κάνω μια σκληρή αναφορά στο πρόσωπό του», υπογραμμίζοντας «την απέχθεια και την οργή» του.

Το 2012 σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «30 Rock», η ηθοποιός Τζέιν Κρακόφσκι, που ενσάρκωνε την ηθοποιό Τζένα Μαρόνεϊ, εμφανίζεται να λέει: «Δεν φοβάμαι κανέναν στη σόουμπιζνες. Έχω αρνηθεί να κάνω σεξ με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν όχι λιγότερες από τρεις φορές… στις πέντε».

Στην επόμενη σεζόν της ίδιας σειράς, αναφέρει: «Γνωρίζω ότι πρώην εραστές μπορούν να εξακολουθήσουν να σε κατατρέχουν για καιρό (…) Κατά μία έννοια είμαι ακόμη στριμωγμένη κάτω από έναν λιπόθυμο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

Η δημιουργός της σειράς «30 Rock» (ελληνικής καταγωγής) Τίνα Φέι δεν έχει αναφερθεί ακόμη στην υπόθεση του παραγωγού.

Το 2007 ο ηθοποιός Μόρι Σάικιν ενσαρκώνει τον Χάρβεϊ Γουάινγκαρντ, έναν εγωιστή, οργίλο παραγωγό που εξαπολύει συνεχώς απειλές στην τηλεοπτική σειρά του HBO «Entourage», η οποία περιγράφει τη ζωή δύο νεαρών ηθοποιών στο Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Γουάινστιν έστειλε ένα μήνυμα στους παραγωγούς της σειράς μέσω ενός από τους ηθοποιούς: «Πες τους ότι αν αναφέρουν μία ακόμη φορά το όνομά μου, είναι νεκροί». Ωστόσο,  η παραγωγή χρησιμοποίησε τη φράση αυτή σε ένα επεισόδιο και ο Γουάινσταϊν πήρε τηλέφωνο για να εκφράσει… την ικανοποίησή του.

https://www.youtube.com/watch?v=N_Kps6T-op8

Η ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Άζια Αρτζέντο κατήγγειλε στον New Yorker ότι βιάστηκε από τον Γουάινσταϊν το 1997 σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κυανή Ακτή. Η ηθοποιός πρόσθεσε ότι είχε και άλλες σεξουαλικές επαφές με τον παραγωγό ως το 2002. Αυτές έγιναν με τη συναίνεσή της, όμως τόνισε ότι αισθανόταν «υποχρεωμένη» να υποχωρήσει στις προτάσεις του.

Στην ταινία της «Scarlet Diva» του 2000 παρουσιάζει τον βιασμό της στο αρκετά σκληρό βίντεο πιο πάνω. Ενσαρκώνει μια νεαρή ηθοποιό από την οποία ένας παραγωγός ζητάει να του κάνει μασάζ προτού της επιτεθεί. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας «οι άνθρωποι μου μιλούσαν για εκείνον εξαιτίας της σκηνής αυτής», δήλωσε η Αρτζέντο στο New Yorker.

Το 1998 η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου ήταν καλεσμένη στο δημοφιλές σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν, όταν ο παρουσιαστής τη ρώτησε αν κάποιος την ανάγκασε να συμμετάσχει στην εκπομπή.

Αυτή απάντησε χαμογελώντας: «Μετράτε και τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν;» και στη συνέχεια χαρακτήρισε τον παραγωγό «κάποιον που σε αναγκάζει να κάνεις ένα-δύο κόλπα».

Οπως είχε πει η ίδια στους New York Times, μερικά χρόνια νωρίτερα ο Γουάινσταϊν της είχε ζητήσει να του κάνει μασάζ σε μια σουίτα ενός ξενοδοχείου στο Λος Αντζελες και προσπάθησε να την πείσει να ανέβει στο δωμάτιό του. Η 22χρονη τότε ηθοποιός κατάφερε να ξεφύγει και μίλησε για την εμπειρία της στον τότε σύντροφό της Μπραντ Πιτ.

Ο ηθοποιός προειδοποίησε τον παραγωγό «να μην την ξαναγγίξει ποτέ». Η απειλή φαίνεται να προκάλεσε την οργή του Γουάινσταϊν, όμως η Πάλτροου συμφιλιώθηκε μαζί του και το 1999, όταν κέρδισε το Οσκαρ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», πόζαρε μαζί του πάνω στην σκηνή με το χρυσό αγαλματίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...