345
Η Φράουκε Πέτρι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την AfD μία ημέρα μετά τις εκλογές | REUTERS/Wolfgang Rattay

Το «Μπλε Κόμμα» ιδρύει η πρώην αρχηγός της AfD

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 10:53
Η Φράουκε Πέτρι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την AfD μία ημέρα μετά τις εκλογές
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Το «Μπλε Κόμμα» ιδρύει η πρώην αρχηγός της AfD

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 10:53

Γεγονός είναι πλέον η διάσπαση στην AfD, το ευρωσκεπτικιστικό και ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία που στις πρόσφατες εκλογές μπήκε για πρώτη φορά στη Μπούτεσταγκ και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση: η πρώην αρχηγός του Φράουκε Πέτρι δήλωσε έτοιμη να ανακοινώσει την ίδρυση νέου σχηματισμού με όνομα «Το Μπλε Κόμμα».

Το κόμμα θα εκφράζει «συντηρητική, αλλά φιλελεύθερη πολιτική στη Γερμανία και στην Ευρώπη» δήλωσε η Πέτρι στις εφημερίδες του δικτύου RedaktionsNetwerks Deutschland (RND).

Η πρώην αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία αποχώρησε από την AfD την επομένη των εκλογών και ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής στη Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε ότι το Μπλε Κόμμα θα αντιπροσωπεύει μια «αληθινή συντηρητική πολιτική, την οποία δεν προσφέρει πλέον κανένα από τα άλλα κόμματα στην Γερμανία».

Σύμφωνα με την ίδια, το νέο κόμμα έχει ως στόχο τις εκλογές στην Σαξονία το 2019 και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Εκτιμά ότι υπάρχει μια μάζα Γερμανών που θέλουν «αληθινές συντηρητικές πολιτικές» – είναι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, λέει. Πολλοί όμως ψήφισαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (που ξαναμπήκαν στη Βουλή), την AfD ή το CDU της Μέρκελ γιατί δεν υπήρχαν καλύτερες εναλλακτικές, πρόσθεσε.

Αποκάλυψε, τέλος, ότι άρχισε να δουλεύει τα σχέδια για το νέο κόμμα από τον Αύγουστο, όταν τα άλλα στελέχη του κόμματος απέρριψαν τις μετριοπαθείς προτάσεις της σε κομματικό συνέδριο.

Η Φράουκε Πέτρι, η οποία ακόμη και προεκλογικά πήρε συχνά αποστάσεις από ακραίες ιδέες που εξέφρασαν άλλα μέλη της AfD, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να μην εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα που κέρδισε ως υποψήφια της AfD, υποστηρίζοντας ότι η έδρα δεν αποτελεί ιδιοκτησία του κόμματος.

Σε πορεία εξόδου εδώ και μήνες

Η 42χρονη χημικός, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν για καιρό η «βιτρίνα» της AfD και πιστώνεται σε ένα βαθμό με το χτίσιμο της εικόνας του κόμματος που απέσπασε 12,6% στις εκλογές της 24 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η Πέτρι θεωρούσε άλλα στελέχη του κόμματος υπερβολικά ακραία και ότι κατέστρεφαν τις όποιες (μάλλον ελάχιστες) ελπίδες που είχε το κόμμα για να συνεργαστεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα σε κρητιδικό ή ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μέσα στην προεκλογική εκστρατεία η Πέτρι κράτησε εξάλλου ένα σχετικά χαμηλό προφίλ και εμφανίστηκε ελάχιστα στην τηλεόραση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...