381
Στάχτες είναι ό,τι απέμεινε από ολόκληρες συνοικίες στη Σάντα Ρόσα | REUTERS/Jim Urquhart

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Καλιφόρνια – στους 31 οι νεκροί, στάχτη 2 εκατ. στρέμματα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 09:26
Στάχτες είναι ό,τι απέμεινε από ολόκληρες συνοικίες στη Σάντα Ρόσα
|REUTERS/Jim Urquhart

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Καλιφόρνια – στους 31 οι νεκροί, στάχτη 2 εκατ. στρέμματα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 09:26

Τουλάχιστον 31 νεκροί, αχανείς εκτάσεις καμένες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και είναι άστεγοι, είναι ως τώρα ο απολογισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ως και το πρωί της Παρασκευής (νύχτα Πέμπτης τοπική ώρα) εξακολουθούσαν να μαίνονται στη βόρεια Καλιφόρνια για πέμπτο 24ωρο.

Η κομητεία Σονόμα είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και στην γειτονική κομητεία Νάπα – και οι δύο είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού στην Καλιφόρνια.

Οι πυρκαγιές  έχουν κάψει έκταση 1.900.000 στρεμμάτων, μετατρέποντας ολόκληρες συνοικίες της πόλης Σάντα Ρόσα σε στάχτη.

Εχουν καταστραφεί 3.500 κατοικίες και άλλα κτίρια και 25.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Στη Νάπα τουλάχιστον μία μικρή πόλη, η Καλίστογκα, έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Εν τω μεταξύ μόνο στην κομητεία της Νάπα έχουν καταστραφεί 13 οινοποιεία.

Ως αργά την Πέμπτη στα μέτωπα, που ήταν τουλάχιστον 22, επιχειρούσαν πάνω από 8.000 πυροσβέστες. Το έργο τους δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αν και κόπασαν κάπως τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι από το βράδυ της Παρασκευής.

Στη Σονόμα οι νεκροί είναι πλέον 17, οκτώ νεκροί έχουν αναφερθεί στην κομητεία Μεντοσίνο, τέσσερις στη Νάπα και δύο στην κομητεία Γιούμπα.

Πολλά από τα θύματα στη Σονόμα ήταν ηλικιωμένοι, μεταξύ τους και ένα ζευγάρι 100 και 98 ετών που πρόσφατα είχαν γιορτάσει 75 χρόνια έγγαμου βίου. Οι διασώστες λένε ότι κάποια θύματα φαίνεται να έχουν πεθάνει από ασφυξία , άλλα όμως έχουν απανθρακωθεί.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι αφότου ξέσπασαν οι πυρκαγιές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς.

2017-10-12T215309Z_1213626901_RC1393F7BD00_RTRMADP_3_CALIFORNIA-FIRE
Στα μέτωπα έχουν ριχτεί 8.000 πυροσβέστες (REUTERS/Jim Urquhart)

 

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει τις πληγείσες κομητείες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ακόμη, την Πέμπτη, νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 36,5 δισ. δολαρίων σε Πολιτείες που επλήγησαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές (Τέξας, Φλόριντα, Καλιφόρνια) αλλά και το Πουέρτο Ρίκο, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 353 ψήφους έναντι 69. Όλοι όσοι ψήφισαν κατά ήταν Ρεπουμπλικάνοι.

Κοινός τόπος πίσω από τις καταστροφές που έπληξαν φέτος το καλοκαίρι της ΗΠΑ είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τους τυφώνες που είναι συνηθισμένοι αυτούς τους μήνες στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αλλά και επιδείνωσε τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...