1585
Θρήνος έξω από το γραφείο του δολοφονηθέντος Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Διακρίνεται με σκυμμένο κεφάλι ο αδερφός του Γρηγόρης, πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πώς δολοφόνησαν τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 20:21
Θρήνος έξω από το γραφείο του δολοφονηθέντος Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Διακρίνεται με σκυμμένο κεφάλι ο αδερφός του Γρηγόρης, πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πώς δολοφόνησαν τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 20:21

Μία δολοφονία στην καρδιά της Αθήνας ήρθε να επιβαρύνει το κλίμα των ημερών. Θύμα ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης όταν άντρες της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν να σπεύσουν στο δικηγορικό γραφείο του θύματος που βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού 154 στην Αθήνα. Ανοίγοντας την πόρτα, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά στο πτώμα εντός άντρα. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε βληθεί από πυροβόλο όπλο.

Πώς έγινε η δολοφονία

Με κάποια υπόθεση που χειριζόταν τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως έχει σχέση η εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές της Ασφάλειας, σύμφωνα με μαρτυρία συνεργάτη του δικηγόρου, ο οποίος ήταν στο γραφείο, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του είπε ότι είχε ραντεβού με δύο πελάτες, οι οποίοι έφτασαν γύρω στις 19:00 και χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους άνοιξε και ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου και οι τέσσερις κάθισαν στην αίθουσα συσκέψεων.

Οταν κάθισαν, ο ένας από τους επισκέπτες ζήτησε από τον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να τους αφήσει μόνους, γι’ αυτό πήγε στο διπλανό γραφείο.

Ξαφνικά άκουσε πυροβολισμούς και έτρεξε να δει τι είχε συμβεί. Ο δικηγόρος ήταν νεκρός πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, ενώ οι δράστες είχαν εξαφανιστεί.

Ο συνεργάτης του θύματος, σοκαρισμένος, ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ο 52χρονος έχει δεχτεί πιθανότατα μία σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και μία στο κεφάλι, αλλά αυτό θα διακριβωθεί από τη νεκροψία που θα κάνει ο ιατροδικαστής.

Οι αστυνομικοί συλλέγουν πληροφορίες και συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες στην περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους δράστες και το μέσο με το οποίο διέφυγαν, ενώ διενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Ποιος ήταν – Ποιες υποθέσεις είχε αναλάβει

Ο δολοφονηθείς ήταν γιος του εκλιπόντος πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νώντα Ζαφειρόπουλου και αδερφός του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου. Γεννημένος το 1965, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει μεγάλες υποθέσεις, όπως την υπεράσπιση του Θωμά Λιακουνάκου σε υποθέσεις εξοπλιστικών αλλά και την υπεράσπιση βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση της Energa Hellas Power.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σε φωτογραφία αρχείου (Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011) ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σε φωτογραφία αρχείου (Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011) ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ηδη είχε εκλεγεί για πρώτη φορά σύμβουλος του ΔΣΑ το 1996 και το 2005 είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος. Στις τελευταίες εκλογές είχε αποφασίσει να μη λάβει μέρος. Επίσης, είχε εκπροσωπήσει πρόσφατα, μαζί με τον Μάκη Βορίδη, τους υπευθύνους της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σε αστική δίκη που είχαν με το ζεύγος Καμμένου. Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά.

Αστυνομικοί και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην οδό Ασκληπιού (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMEnews)
Αστυνομικοί και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην οδό Ασκληπιού (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMEnews)

Οι δράστες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φορούσαν κουκούλες και μετά τη δολοφονία του εξαφανίστηκαν, ενώ -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι δράστες δεν ήταν κουκουλοφόροι. Τα στοιχεία τους καθώς και τα κίνητρα της δολοφονίας δεν είχαν αποσαφηνιστεί τις πρώτες τουλάχιστον ώρες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε συνεργάτη του στην αστυνομία, ο δικηγόρος άνοιξε την πόρτα στους δύο άντρες και τους οδήγησε στην αίθουσα συσκέψεων του γραφείου. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και όταν έσπευσε να δει τι συμβαίνει βρήκε τον δικηγόρο να έχει γύρει πάνω στο γραφείο νεκρός, ενώ οι δύο επισκέπτες είχαν εξαφανιστεί.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών και να ζητήσει την όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ  εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Κρήτη, όπου βρίσκεται σε περιοδεία, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε με τη σειρά της τον αποτροπιασμό της:

«Η στυγερή και άνανδρη δολοφονία του δικηγόρου και εκλεκτού νομικού Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη. Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώρα. Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει δυστυχώς με τον πιο μελανό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας που νιώθει κάθε πολίτης ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας», σημείωσε η ίδια.

O επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Η σημερινή δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αποτελεί μία άνανδρη και αποτρόπαια πράξη. Τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και οι δράστες της να συλληφθούν. Το ΚΚΕ, πέραν της σχετικής ανακοίνωσης, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον αποτροπιασμό της και τη βαθιά της θλίψη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένει από τις Αστυνομικές Αρχές το αυτονόητο: Να διαλευκάνουν το ταχύτερο δυνατόν το στυγερό αυτό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας. Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Αναβλήθηκε, μετά την είδηση της δολοφονίας του δικηγόρου, η προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής ανάληψη καθηκόντων από τα νέα στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή η συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυκης εξετράπη, καθώς υπήρξε σφοδρή σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβαση του Κώστα Τζαβάρα, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα της έντονης αντίδρασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τζαβάρας τόνισε:

«Εκφράζω την οδύνη μου. Την προσωπική μου θλίψη και την θλίψη όλης της ΝΔ στο άκουσμα της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συναδέλφου και φίλου της ΝΔ που έδωσε αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Το χέρι αυτών των άνανδρων δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά οπλίστηκε  από την καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που ξεπέφτει και χάνει σε αξία. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να στηλιτεύονται και να οδηγούν σε ενδυνάμωση όλων των θεσμών κατά όσων απειλούν κάθε μορφή κοινοβουλευτισμού. Η λαϊκή κυριαρχία με τέτοιου είδους πράξεις άνανδρες φτωχαίνει και εδώ στην αίθουσα αντί να δίνουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα δυστυχώς καθημερινά ακούμε από διάφορες  πτέρυγες της Βουλής να συρρικνώνεται ο κοινοβουλευτικός λόγος και να αντικαθίσταται από ύβρεις και καθημερινά φαινόμενα που δεν έχει να κάνει με τα ήθη κοινοβουλευτισμού.

Θεωρώ ότι σε αυτό ο πνεύμα πρέπει να κάνω δύο επισημάνσεις:

Θα πρέπει και στη μνήμη του Ζαφειρόπουλου και ως καθήκον μας να κάνουμε στην αίθουσα αυτή την προσπάθεια να ξεπεράσουμε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις και να μην δίνουμε χώρο στον λόγο μίσους και διχασμού.

Συγγενείς και φίλοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη... (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)
Συγγενείς και φίλοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη… (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Ακουσα ένα συνάδελφο (σ.σ. αναφέρεται στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη του ΣΥΡΙΖΑ) που απευθυνόμενος στη δική μας παράταξη είπε ότι είμαστε το κόμμα μεσαζόντων. Είναι ύβρις και όποιος δεν έχει τη δύναμη ψυχής μυαλού και τεκμηρίωσης που απαιτεί τέτοια ύβρις παραμένει άγονος και ένας άχρηστος υβριστής. Αυτός που κατευθύνει προς συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς ανθρώπους τα όπλα εκείνων που δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατία

Οταν νομοθετούσε η ΝΔ και ευτυχώς που το κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες υπήρχε ο νόμος 3424/55 που έχει κάνει ποινικό αδίκημα την παραβίαση της προθεσμίας για την αποπληρωμή του τιμήματος γεωργικών προϊόντων. Εκεί, εμείς έχουμε περιλάβει μια διάταξη που τιμωρεί ως αυτοτελές αδίκημα την συμπεριφορά εκείνων που για λογαριασμό εμπόρων διαπραγματεύονται εξ ονόματος τους. Αυτό είναι μεσάζοντες. Στην δική σας νομοθετική διάταξη υπάρχει κάτι τέτοιο;

Συγγενείς και φίλοι αντιδρούν έξω από το δικηγορικό γραφείο μετά το άκουσμα της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη ΖαφειρόπουλουΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Συγγενείς και φίλοι αντιδρούν έξω από το δικηγορικό γραφείο μετά το άκουσμα της δολοφονίας (φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν θέλω να οξύνω τα πράγματα. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ λέω ότι πρέπει να αυτοσυγκρατηθούμε, να επιδείξουμε πνεύμα δημοκρατικής πειθαρχίας ώστε αυτό που θα κυριαρχεί εδώ θα είναι το βέλτιστο επιχείρημα και όχι η κορυφαία βρισιά».

Μάριος Γεωργιάδης (αντιπρόεδρος Βουλής): Εκφράζουμε ως Βουλή τα βαθιά συλλυπητήρια και την καταδίκη της δολοφονίας

«Τελικά είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος έσπευσε μαζί με άλλους δικηγόρους, συγγενείς και φίλους του Ζαφειρόπουλου έξω από το γραφείο του.

Σε αποχή οι δικηγόροι

Σε επταήμερη αποχή κατέρχονται οι δικηγόροι της Αθήνας ως ελάχιστη αντίδραση στη αποτρόπαιη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την τυφλή δολοφονική βία κατά των δικηγόρων. Την σχετική απόφαση έλαβε το βράδυ της Πέμπτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) το οποίο συγκεκριμένα αποφάσισε αποχή των δικηγόρων από αύριο Παρασκευή 13/10/2017 έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του  αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...