253
Η στιγμή: Η Φράουκε Πέτρι ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του AfD αφήνοντας εμβρόντητα τα άλλα στελέχη του κόμματος | REUTERS/Fabrizio Bensch

Κρίση και έριδες με το «καλημέρα» στο AfD

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:24
Η στιγμή: Η Φράουκε Πέτρι ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του AfD αφήνοντας εμβρόντητα τα άλλα στελέχη του κόμματος
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Κρίση και έριδες με το «καλημέρα» στο AfD

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:24

Το ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο AfD το ξέραμε. Ηταν σάπια η ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική του, η οποία παρ’ ολ’ αυτά προσέλκυσε το 12,6% των γερμανών ψηφοφόρων και εξέλεξε 94 βουλευτές. Αποδείχτηκε όμως ότι υπήρχε και κάτι σάπιο στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών του κόμματος.

Το πρωί της Δευτέρας, της επομένης δηλαδή ενός εκλογικού θριάμβου για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η Φράουκε Πέτρι, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Πέτρι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD στη γερμανική Βουλή αιφνιδιάζοντας άλλα στελέχη του κόμματος που ήταν παρόντα στη συνέντευξη.

«Μετά από προσεκτική σκέψη αποφάσισα ότι δεν θα κάτσω μαζί με τους βουλευτές του AfD» ανακοίνωσε η Πέτρι όπως μετέδωσε με την Deutsche Welle, και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις για την απόφασή της.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και στην άνοδό του συνέβαλλε σημαντικά η Πέτρι. Ωστόσο, η στάση της κατέδειξε τον διχασμό στους κόλπους του AfD: η Πέτρι αντιπροσωπεύει τους «μετριοπαθείς» του κόμματος, σε αντιδιαστολή με τους «σκληροπυρηνικούς» (βλέπε Αλεξάντερ Γκάουλαντ) οι οποίοι πήραν το «πάνω χέρι» τους τελευταίους μήνες.

Οπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, στο συνέδριο του κόμματος στην Κολωνία τον περασμένο Απρίλιο, η Φράουκε Πέτρι είχε ταχθεί ενάντια στη «φονταμενταλιστική αντιπολίτευση» και υπέρ του μεγαλύτερου πραγματισμού, επιχειρώντας να κρατήσει αποστάσεις από την ακροδεξιά, με το επιχείρημα ότι αυτό θα επέτρεπε κυβερνητικές συνεργασίες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της απορρίφθηκε από το υπόλοιπο κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...