526
H Κιμ Γιο-γιονγκ στα εγκαίνια συγκροτήματος κατοικιών τον Απρίλιο του 2017 | REUTERS/Damir Sagolj

Ο Κιμ αναβαθμίζει πολιτικά την αδελφή του

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 11:09
H Κιμ Γιο-γιονγκ στα εγκαίνια συγκροτήματος κατοικιών τον Απρίλιο του 2017
|REUTERS/Damir Sagolj

Ο Κιμ αναβαθμίζει πολιτικά την αδελφή του

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 11:09

Σε ένα καθεστώς όπου η εξουσία πηγαίνει από τον πατέρα στον γιο χωρίς πολλές διατυπώσεις, η αναβάθμιση της αδελφής του Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Επειδή όμως αυτό το καθεστώς είναι τόσο κλειστό και μυστικοπαθές, η κίνηση χρειάζεται αποκρυπτογράφηση γιατί αποκαλύπτει πολλά για τις εσωτερικές σχέσεις στη Βόρεια Κορέα.

Η ανακοίνωση ήταν τυπική: η Κιμ Γιο-Γιονγκ προάγεται στο εκτελεστικό γραφείο του Kόμματος των Εργατών (PTC), το κεντρικό όργανο χάραξης της πολιτικής στη χώρα. Φαίνεται ότι έτσι αντικαθιστά την θεία τους Κιμ Κιονγκ-χούι που δεν έχει ενεργό ρόλο στην εποχή του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η αναβάθμιση για την νεότερη αδελφή του Κιμ είναι μια προφανής ένδειξη εμπιστοσύνης που τρέφει στο πρόσωπό της, αλλά και κίνηση επιβεβαίωσης της εξουσίας του που μάλλον δεν μοιάζει να αμφισβητείται στα σοβαρά. Λέγεται όμως, όπως γράφει ο Guardian, ότι η Κιμ Γιο-γιονγκ είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη δημόσια εικόνα του αδελφού της.

Μητέρα τους είναι η Κο Γιονγκ-χούι, πρώην χορεύτρια που ήταν η τρίτη σύντροφος του Κιμμ Γιονγκ-ιλ.

Και για αυτήν, όπως για τον Κιμ, οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της είναι λίγες. Πρέπει να είναι γύρω στα 30 ή λίγο νεότερη και φοίτησε, όπως και ο αδελφός της, σε σχολείο στην Ελβετία, στη Βέρνη, με ψεύτικο όνομα. Αργότερα σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Πιονγκγιάνγκ.

Φέρεται να έχει παντρευτεί στις αρχές του 2015 τον Τσόε Σονγκ, γιο του αντιπροέδρου του κόμματος και να έχουν αποκτήσει τον Μάιο εκείνης της χρονιάς ένα παιδί.

epa04659999 An undated picture released by the North Korean Central News Agency (KCNA) on 12 March 2015 shows North Korean leader Kim Jong-un (C) touring a military unit on an island off the North Korean mainland near the sea border with South Korea in the East Sea. Kim's younger sister, Yo-jong, is seen behind. North Korea's official KCNA reported it on 12 March 2015, without elaborating on the timing of the visit. EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT
Η Κιμ Γιο-γιονγκ συνοδεύει τον αδελφό της τον Μάρτιο του 2015 – και αυτή, όπως και οι αξιωματικοί, με ένα μπλοκάκι στα χέρια (EPA/KCNA)

Ως το 2010 η Κιμ σπάνια εμφανιζόταν δημόσια. Τότε για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε να παρακολουθεί κομματική συνεδρίαση. Από τότε άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά πλάι στον πατέρα της ως τον θάνατό του το 2011, ενώ μάλλον είχε προετοιμάσει παρασκηνιακά το έδαφος για την ομαλή διαδοχή του αδελφού της.

Εκτοτε μεσολάβησε μία περίοδος κατά την οποία δεν αναφερόταν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως τον Μάρτιο του 2014, όταν συνόδευσε τον αδελφό της σε κομματικές εκλογές. Λέγεται ακόμη ότι το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς πήρε στα χέρια της άτυπα τα ηνία του κράτους όσο ο Κιμ λέγεται ότι αντιμετώπιζε κάποιο (άγνωστο) πρόβλημα υγείας.

Λίγο αργότερα ορίστηκε αντιπρόεδρος της κομματικής προπαγάνδας και καθοδήγησης, θέση από την οποία έχτισε την εικόνα του αδελφού της ως προσιτού ηγέτη, πάνω στα χνάρια της εικόνας του παππού τους Κιμ Ιλ-σουνγκ – ο πατέρας του είχε πάντα μια πιο σκληρή, απρόσιτη δημόσια εικόνα. Έτσι ο Κιμ άρχισε να πηγαίνει σε θεματικά πάρκα, σχολεία ακόμα και σε σπίτια συνηθισμένων ανθρώπων, ενώ ίσως ήταν και η έμπνευση για την παράδοξη φιλία του με τον πρώην αστέρα του NBA Ντένις Ρόντμαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...