552
Μια εικόνα με κάτι από «Μεγάλο Αδελφό» | Reuters

Ο Πούτιν στα 65: Τα πολλά πρόσωπα ενός προέδρου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2017, 08:28
Μια εικόνα με κάτι από «Μεγάλο Αδελφό»
|Reuters

Ο Πούτιν στα 65: Τα πολλά πρόσωπα ενός προέδρου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2017, 08:28

Τα 65 είναι σε πολλές χώρες ηλικία απόσυρσης ή πάντως η τελική ευθεία, όταν μετρά κανένας τις ημέρες μέχρι να καταθέσει τα χαρτιά της συνταξιοδότησης.

Σας δίνει τέτοια εντύπωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Σε καμία περίπτωση, θα ομολογούσαμε όλοι, ενώ σίγουρα πρώτος θα γελούσε συγκαταβατικά μαζί μας ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σήμερα Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, γίνεται 65 ετών.

Η ζωή τον έφερε από την αθλιότητα της πολυκατοικίας στο Λένινγκραντ, με τους αρουραίους που έτρεχαν στους διαδρόμους, στην KGB και την Ανατολική Γερμανία, μετά ξανά στην πόλη του και στη δημοτική αρχή και τελικά, εδώ και σχεδόν 17 χρόνια, στο Κρεμλίνο.

Vladimirarents
Με τους γονείς του, το 1985 (Wikipedia)

Γιος μιας τυπικής οικογένειας της εποχής του, με συγγενείς που είχαν ζήσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (είχε χάσει μάλιστα μερικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου), ο Πούτιν μεγάλωσε στο Λένινγκραντ. Η διαδρομή από τα θρανία στο Κομμουνιστικό Κόμμα έγινε και από τον Βλαντίμιρ – εξάλλου τότε την έκαναν όλοι.

Σπούδασε στη Νομική στην πόλη του και μερικά χρόνια αργότερα εντάχθηκε στην KGB. Κάποια στιγμή μετατέθηκε στην Ανατολική Γερμανία όπου πέρασε πέντε χρόνια, βλέποντας από κοντά τις τελευταίες στιγμές αυτής της χώρας.

Οικογενειακές διακοπές το 2002
Οικογενειακές διακοπές το 2002

Ο Πούτιν, ίσως από ιδιοσυγκρασία ή λόγω της εργασίας του στις μυστικές υπηρεσίες, κρατά την προσωπική ζωή του στο παρασκήνιο.

Κάποια στιγμή μάθαμε ότι χώρισε με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του και ότι οι δύο κόρες του ζουν και εργάζονται με άλλο όνομα – πού όμως;

Οι φήμες για μια νέα σχέση δίνουν και παίρνουν αλλά ποτέ και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί – και μάλλον ούτε πρόκειται. Για να μην πούμε για τις ακόμη σοβαρότερες φήμες για την αμύθητη περιουσία που φέρεται να έχει συγκεντρώσει.

ql2UweHKNc3gtYvUUKdKAigTHvx5e8TU
Ενα μέρος της δημόσιας εικόνας του ρώσου προέδρου (kremlin.ru)

Η δημόσια εικόνα του είναι διαφορετική και προσεκτικά φτιαγμένη.

Κινείται ανάμεσα στην σκληρή και απρόσιτη εικόνα του ηγέτη που έστησε τη χώρα του ξανά στα πόδια της και που επεμβαίνει δυναμικά για τα συμφέροντα της Ρωσίας, ενώ δίνει οδηγίες σε στρατηγούς και επιχειρηματίες.

Του ηγέτη που απολαμβάνει ημίγυμνος τον ήλιο κάπου στα βάθη της Σιβηρίας, που ανεβαίνει στο άλογο και καλπάζει. Που μπαίνει σε μίνι υποβρύχιο και δεν διστάζει να επιδείξει τις ικανότητές του στο τζούντο με μια αποφασιστική λαβή.

377738 03: Russian President Vladimir Putin in judo gear, escorted by Japanese Prime Minister Yoshiro Mori, right, bows before entering Kodokan judo hall in Tokyo, September 5, 2000. For the second time in less than two months, Putin, who has a black belt in the sport, donned his judo gear in Japan. (Pool Photo/Liaison)
Ο Πούτιν με τη μαύρη ζώνη που κατέχει στο τζούντο, δίπλα στον τότε ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, στο Τόκιο το 2000 (Pool Photo/Liaison)

Του ηγέτη με το ιδιότυπο χιούμορ και τα σκληρά, ειρωνικά σχόλια για εχθρούς και άσπονδους φίλους μέσα και έξω από τα σύνορα της Ρωσίας.

Σε περίπου έξι μήνες από σήμερα, οι Ρώσοι θα κληθούν να ψηφίσουν για τον νέο τους πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη επιβεβαίωσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ έχει το δικαίωμα. Ηταν πάντα -και είναι- ο άνθρωπος που περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή, με την νίκη σχεδόν εξασφαλισμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...