340
Ο Γιάννης Μπουτάρης ποζάρει με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης | Δελτίο Τύπου/ Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Μπουτάρης ανοίγει τους Δρόμους του Κρασιού με τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2017, 17:40
Ο Γιάννης Μπουτάρης ποζάρει με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης
|Δελτίο Τύπου/ Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Μπουτάρης ανοίγει τους Δρόμους του Κρασιού με τα Σκόπια

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2017, 17:40

Περίπου ένα χρόνο μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η «παρατυπία» του -όπως είχε πει ο ίδιος- να αποκαλέσει τα Σκόπια, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υποδέχθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, οι δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων.

«Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών από πολλές περιοχές της ΠΓΔΜ και γνωρίζουμε επίσης, ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική μας χώρα. Ο δήμος δεν ασκεί πολιτική, αλλά εργάζεται προς την κατεύθυνση των συνεργειών και της αναβάθμισης των σχέσεων, όπως ήδη έχουμε αποδείξει μέσω της ‘’Διπλωματίας των Πόλεων’’», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης.

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας χαρακτήρισε τον Γιάννη Μπουτάρη «θετική δύναμη στην περιοχή» και τον ευχαρίστησε για την υποδοχή.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, η συζήτηση κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των δύο πόλεων, εκ των οποίων ο κ. Ντιμιτρόφ  ξεχώρισε την ιδέα της οργάνωσης των Δρόμων του Κρασιού.

«Συζητήσαμε πολλά θέματα και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας μετά τις εκλογές στη χώρα μου, για να διαμορφώσουμε μία θετική ατζέντα για το μέλλον», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ντιμιτρόφ, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη χρονίζουσα διαφορά της ονομασίας:

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία διαφορά που χωρίζει τις δύο κοινωνίες και τα δύο έθνη, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν και θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτά όπου έχουμε εμφανές ενδιαφέρον για να εργαστούμε καλύτερα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει υπογραμμίσει και στο παρελθόν τη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων με τα Σκόπια. «Εμείς δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, απλώς συντασσόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης για την οικοδόμηση των περίφημων μέτρων εμπιστοσύνης. Δεν θα λύσουμε τώρα τις όποιες ιστορικές διαφωνίες υπάρχουν», είχε επαναλάβει πριν από περίπου ένα χρόνο εν μέσω πυρών που δεχόταν τότε, επειδή είχε αποκαλέσει «Μακεδονία» τη γειτονική χώρα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Σκοπίων.

«Αυτό που μας αφορά», επέμενε, «είναι να αναπτυχθούν οι σχέσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός και να έχουμε κοινές αντιλήψεις για πολλά πράγματα. Οι Σκοπιανοί είναι καλοί πελάτες της Θεσσαλονίκης και πρέπει να γίνουν καλύτεροι πελάτες»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...