492
Ενα κερί για τα θύματα στη Ράμπλα | REUTERS/Susana Vera

Εξαρθρώθηκε ο πυρήνας των τρομοκρατών, άφαντος ο οδηγός του βαν

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 12:08
Ενα κερί για τα θύματα στη Ράμπλα
|REUTERS/Susana Vera

Εξαρθρώθηκε ο πυρήνας των τρομοκρατών, άφαντος ο οδηγός του βαν

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 12:08

Στην κατεύθυνση της πλήρους αδρανοποίησης του πυρήνα που προκάλεσε την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης ενώ σχεδίαζε και άλλα χτυπήματα κινούνται οι έρευνες της ισπανικής αστυνομίας.

Οι αρχές έχουν μιλήσει για εξάρθρωση του πυρήνα, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που αναζητούνται. Επίκεντρο των ερευνών είναι ο εντοπισμός και η σύλληψη του οδηγού του βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους στο πεζόδρομο Ράμπλας.

Σήμερα Κυριακή, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ο Φελίπε και η Λετίθια, παρέστη σε λειτουργία στο ναό Σαγράδα Φαμίλια προς τιμή μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Δημοσιεύματα έφεραν μάλιστα τον εμβληματικό ναό να είναι και αυτός στους στόχους των τρομοκρατών.

2017-08-20T082744Z_955298077_RC1BDD96A230_RTRMADP_3_SPAIN-SECURITY
Ο βασιλιάς Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια στη Σαγράδα Φαμίλια, μαζί με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα (REUTERS/Sergio Perez)

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς. Αλλα πέντε άτομα, τα οποία φορούσαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά, έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στο Καμπρίλς, μερικές ώρες μετά το χτύπημα της Πέμπτης.

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να απαντήσουν στο αν δύο ύποπτοι που συνδέονται με την επίθεση σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς ή ακόμη διαφεύγουν.

Ακόμη, οι αρχές δεν έχουν -προς το παρόν- ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν ούτε έχουν αποσαφηνίσει πού ακριβώς βρίσκεται. Αλλα δύο άτομα αναζητούνται και αυτά.

Οι συλληφθέντες είναι ο Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών, ο Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών, ο Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών, και ο Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία) που είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Νεκροί είναι ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, αδελφός του Ντρις, ο Σαϊντ Αάλα, 19 ετών, ο Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών, ο Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία) και ο Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία).

Αναζητούνται ακόμη ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών, που πολύ πιθανόν να ήταν ο οδηγός του βαν, ο Γιουσέφ Αάλα και ο Αμντελμπακί Ες Σάτι.

Ωστόσο οι δύο τελευταίοι καταζητούμενοι είναι πιθανόν να έχουν σκοτωθεί στην έκρηξη που έγινε την Τετάρτη σε κατοικία στο Αλκανάρ κατά τη διάρκεια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών.

Η αστυνομία άλλωστε πιστεύει ότι το σπίτι στο Αλκανάρ χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό μίας ή αρκετών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη, πιθανόν με τη χρήση των φιαλών βουτανίου που είχαν αποθηκευτεί εκεί.

cell
Τα πρόσωπα του τρομοκρατικού πυρήνα: στην πρώτη γραμμή οι συλληφθέντες, στη δεύτερη οι νεκροί και στην τρίτη οι καταζητούμενοι (elpais.com)

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε διαμέρισμα στο Ριπόλ, κοντά στη Βαρκελώνη, την Παρασκευή. Στο διαμέρισμα έμενε ένας άνδρας με το όνομα Αμπντελμπακί Ες Σατί, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης. Οι γείτονες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιμάμη ενώ ο σπιτονοικοκύρης του είπε ότι τον είδε τελευταία φορά την Τρίτη.

Τα θύματα της επίθεσης

Από τους 14 νεκρούς στις δύο επιθέσεις, οι Aρχές έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει ότι πέντε είναι Ισπανοί, δύο Ιταλοί, δύο Πορτογάλοι, μία Βελγίδα, ένας Καναδός και ένας Αμερικανός.

Ενα 7χρονο αγοράκι με βρετανική και αυστραλιανή υπηκοότητα που αγνοείτο μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη βρέθηκε το Σάββατο σε ένα από τα νοσοκομεία τραυματισμένο σοβαρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...