1106
Ο Γιάννης δεν θα φορέσει την γαλανόλευκη στο Ευρωμπάσκετ | Intime Sports/ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΓΙΩΤΑ

Βγάλτε τα… ελληνόμετρα να τον ζυγίσουμε

Sportscaster Sportscaster 20 Αυγούστου 2017, 11:46
Ο Γιάννης δεν θα φορέσει την γαλανόλευκη στο Ευρωμπάσκετ
|Intime Sports/ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΓΙΩΤΑ

Βγάλτε τα… ελληνόμετρα να τον ζυγίσουμε

Sportscaster Sportscaster 20 Αυγούστου 2017, 11:46

Εάν λέει ότι πονάει, πονάει. Οποιος έτυχε να τον γνωρίσει, τον πιστεύει. Γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι -πάνω απ’ όλα- «άρρωστος» με το μπάσκετ. Βλέπει πορτοκαλί μπάλα και ορμάει να παίξει, σαν στερημένο παιδί που άργησε να βρεθεί με την παρέα του. Μάρτυς του ο προπονητής της Εθνικής μας. «Τον έβγαζα από το παρκέ για να τον ξεκουράσω, επειδή είχε αυτό το πρόβλημα στο δεξί του γόνατο, κι εκείνος εκνευριζόταν». Μπροστά στο μικρόφωνο της ΕΡΤ, ο Κώστας Μίσσας δεν άφησε την παραμικρή υπόνοια ότι ο τραυματισμός του παίκτη μπορεί να είναι «δήθεν».

Ποιο είναι το ζήτημα, λοιπόν; Το ότι -όπως δήλωσε ο εθνικός μας κόουτς- «δέχτηκε ιδιαίτερη πίεση από τους Μπακς, και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο, από τη στιγμή που δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα». Πολύ πιο άκομψα το έθεσε στην ανακοίνωσή της η ΕΟΚ, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο και καλά σκηνοθετημένο σχέδιο της ομάδας του Γιάννη». Χωρίς να κατηγορεί ευθέως τον Αντετοκούνμπο, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τον έριξε βορά σε όλους τους κρυφορατσιστές Ελληναράδες που τόσον καιρό έψαχναν -αλλά δεν έβρισκαν- αφορμή για να τον κατασπαράξουν. Τώρα σηκώθηκαν από τις αυγουστιάτικες ξαπλώστρες τους κι άρπαξαν το ελληνόμετρο, για να μετρήσουν τον πατριωτισμό του. Στο μυαλό κάθε κακοπροαίρετου, ο Giannis είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

1727356
Μια μεγάλα απώλεια για την ομάδα της χώρας μας

Αλλά, αυτό το «οργανωμένο σχέδιο» που καταγγέλλει η Ομοσπονδία, δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από τη συνήθη πρακτική (όλων) των ομάδων του ΝΒΑ. Ο σεβάσμιος και ευγενέστατος Μίσσας έχει ξεχαστεί σε μια άλλη, ρομαντική εποχή του μπάσκετ, όμως η ΕΟΚ δεν έχει δικαιολογία. Δεν μπορεί, θα θυμάται τι είχε συμβεί μόλις πέρυσι. Οι Μπακς είχαν στείλει δικό τους άνθρωπο για να παρακολουθεί από κοντά κάθε βήμα του Αντετοκούνμπο στην Εθνική, ενώ απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια -από τον ίδιο- προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια, ώστε να αγωνιστεί στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Ούτε τραυματίας ήταν τότε, ούτε παίκτης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εφέτος, είναι και τα δύο. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι το πιο ισχυρό brand name των «Ελαφιών», ο πρώτος μπασκετμπολίστας τους επιπέδου All-Star Game εδώ και πολλά χρόνια. Μια μηχανή που κόβει χρήμα. Ενας franchise αθλητής για ολόκληρο το ΝΒΑ, με τεράστια απήχηση στα παιδιά και ασύνορα περιθώρια για εμπορική εκμετάλλευση. Εξ’ ου και τα δύο του ταξίδια, για promotion, στις Φιλιππίνες και στην Κίνα. Πώς φανταζόταν, δηλαδή, η ΕΟΚ ότι θα αντιδρούσαν οι Μπακς, όταν θα διαπίστωναν ότι ο πολυπροικισμένος έλληνας forward είχε πρόβλημα στην επιγονατίδα; Ας μην ξεχνάμε ότι, πέρυσι, η συγκεκριμένη ομάδα είδε τον Κρις Μίντλετον να τραυματίζεται και να χάνει όλη τη σεζόν (ενώ είχε, μόλις, υπογράψει πενταετές συμβόλαιο 70 εκατομμυρίων δολαρίων), ενώ -λίγους μήνες αργότερα- υπέστη ρήξη χιαστού ο Τζαμπάρι Πάρκερ, ο πιο σημαντικός παίκτης τους μετά τον Γιάννη.

DHpKHlvUwAA3FVQ
Οι Μπακς δεν έβλεπαν με καλό μάτι την συμμετοχή του Αντετοκούνμπο στο Ευρωμπάσκετ

Οι Μπακς έκαναν το αυτονόητο: θέλοντας να προστατεύσουν την τεράστια επένδυσή τους στο πρόσωπό του, τον πίεσαν να παραιτηθεί από την επιθυμία του να παίξει με την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ. Το αυτονόητο έκανε κι εκείνος: πήρε την καλύτερη απόφαση για την υγεία του, την καριέρα του, την ομάδα που τον χρυσοπληρώνει, την οικογένειά του. Επί της ουσίας, δεν υπήρξε -καν- δίλημμα: έκανε αυτό του επέβαλαν οι εργοδότες του. Οσοι πιστεύουν ότι, σήμερα, ο Giannis είναι λιγότερο πατριώτης από χθες, ότι αποδείχτηκε πως η πολυδιαφημισμένη αγάπη του για την Ελλάδα ήταν «μούφα», ας μετρήσουν με το ίδιο ελληνόμετρο και τους… ορίτζιναλ Ελληνες. Ολους εκείνους που, τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα τραυματισμού, εγκατέλειψαν (διά παντός) την Εθνική, σε νεαρή ηλικία, ώστε να υπηρετούν πιο ξεκούραστα τους δικούς τους εργοδότες.

Εχει… πλάκα η ΕΟΚ. Εξοργίστηκε που οι Μπακς (οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν την Ελλάδα στον χάρτη) δεν έβαλαν τα συμφέροντα της Εθνική μας ομάδας πάνω από τα δικά τους, όμως παρέμεινε ψύχραιμη όταν ελληνικοί σύλλογοι παρότρυναν τους διεθνείς παίκτες τους να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, παίζοντας για την Ελλάδα. Ανέκαθεν είχε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Συμπάθειες και αντιπάθειες. Ο Νικ Καλάθης, για παράδειγμα, έχασε (σχεδόν) όλες τις προπονήσεις στο Καρπενήσι. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Για ένα ανάλογο αίτημα πριν από έξι επτά χρόνια, έβαλε τέλος στην καριέρα του Θοδωρή Παπαλουκά. Κάτι παρόμοιο συνέβη το 1992. Ο Νικ Γκάλης τέλειωσε από την Εθνική, επειδή είχε ζητήσει λίγη περισσότερη άδεια πριν από το προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Μούρθια. Επειδή, «κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα». Για τον Κουφό, που προ ημερών περιφρόνησε επιδεικτικά την Εθνική, η ανακοίνωση της ΕΟΚ ενημέρωσε, απλώς, ότι «ο Κώστας δεν θα είναι εφέτος μαζί μας».

1707491
Ο Γιάννης στην μεγάλη γιορτή που οργάνωσε στο ΟΑΚΑ

Μόνον ένα (μέγα) λάθος έκανε ο Giannis: στον τρόπο που επέλεξε να δημοσιοποιήσει ότι δεν θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ. Δεν ανακοινώνεις έτσι, μέσω των social media, κάτι τόσο σοβαρό, που θα έχει αντίκτυπο σε μία προσπάθεια η οποία, εν πολλοίς, στηριζόταν πάνω σου. Το απόγευμα που -με το καλό- επιστρέφεις στην Αθήνα, πας στην προπόνηση και το λες στους ανθρώπους με τους οποίους επί 20 μέρες μοιράστηκες το όνειρο για ένα ευρω-μετάλλιο, κοιτώντας τους στα μάτια. Εστω κι αν η ανάρτηση του Αντετοκούνμπο είναι ένας ύμνος σεβασμού και αγάπης προς τους συμπαίκτες του.

Δεδομένου ότι το επόμενο καλοκαίρι δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις για τις εθνικές ομάδες, και ότι στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας (2019) δεν μπορούν να συμμετάσχουν παίκτες του ΝΒΑ, ο Giannis θα ξαναφορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα σε δύο χρόνια. Εάν κι εφόσον έχουμε προκριθεί στο Μουντομπάσκετ, βεβαίως. Πράγμα καθόλου σίγουρο, αφού η Εθνική θα δώσει τα περισσότερα παιχνίδια πρόκρισης χωρίς τους διεθνείς παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το «κεφάλαιο Αντετοκούνμπο» δεν έχει κλείσει -και δεν πρέπει να κλείσει- για την Εθνική.

Για την Ελλάδα ο Giannis παραμένει μία χρυσή παρακαταθήκη, για την επόμενη δεκαετία. Η ΕΟΚ όφειλε να είναι πιο προσεκτική, εάν δεν θέλει να «ραγίσει το γυαλί» στις σχέσεις της με τον σούπερ-σταρ του ΝΒΑ. Εάν δεν θέλει να τον «κάψει» στη συνείδηση των ελλήνων φιλάθλων, ήδη από τα 22 του. Περαστικά και καλή αντάμωση έπρεπε να του πει. Αλλά, μάλλον προτίμησε να εξασφαλίσει ένα άλλοθι για τον εαυτό της. Εάν δεν τα πάμε καλά στο Ευρωμπάσκετ, δεν θα ευθύνεται η πιο αλλόκοτη προετοιμασία που έκανε, ποτέ, η Εθνική. Θα φταίνε οι Μπακς, ο Giannis, το ΝΒΑ ή ο… Χατζηπετρής.

Υ.Γ. Τι να σήμαινε, άραγε, αυτή η λέξη -«ανάσταση»- που «τιτίβισε» ο Γιάννης χθες το πρωί; Να ήταν, άραγε, η έκφραση της λύτρωσης που ένιωσε όταν ερρίφθη ο κύβος για τη (μη) συμμετοχή του στην Εθνική; Ισως να μας το εξηγήσει ο ίδιος, τις επόμενες ώρες. Θα πρέπει, πάντως, να πέρασε πολύ δύσκολες μέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...