546
«Is(is)lamophobia». «Το μίσος σας είναι τρομοκρατία», γράφει το πανό ενός εκ των συμμετεχόντων σε διαμαρτυρία κατά του ISIS και της ισλαμοφοβίας στη Βαρκελώνη, μία μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα | REUTERS/Susana Vera

Ο ΙSIS πίσω από τις επιθέσεις στο Καμπρίλς και στη ρωσική πόλη Σουργκούτ

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 17:22
«Is(is)lamophobia». «Το μίσος σας είναι τρομοκρατία», γράφει το πανό ενός εκ των συμμετεχόντων σε διαμαρτυρία κατά του ISIS και της ισλαμοφοβίας στη Βαρκελώνη, μία μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα
|REUTERS/Susana Vera

Ο ΙSIS πίσω από τις επιθέσεις στο Καμπρίλς και στη ρωσική πόλη Σουργκούτ

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2017, 17:22

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπου νεαρός τραυμάτισε οκτώ ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, Amaq. Νωρίτερα ωστόσο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι τρομοκρατική επίθεση.

Ο δράστης, ένας κάτοικος της περιοχής γεννημένος το 1994, έπεσε νεκρός από τα  πυρά των ρώσων αστυνομικών.

Μαδρίτη: Εξαρθρώθηκε πλήρως ο πυρήνας των τρομοκρατών

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς της Καταλονία. Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι  στις επιθέσεις της Λα Ράμπα, στο κέντρο της Βαρκελώνης και την πόλη της Καμπρίλς συμμετείχαν «δύο αποσπάσματα τζιχαντιστών» που είχαν ως στόχο «συγκεντρώσεις των σταυροφόρων». «Ένα πρώτο απόσπασμα τζιχαντιστών χρησιμοποίησε ένα όχημα εναντίον μιας συγκέντρωσης σταυροφόρων στη συνοικία Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατόπιν ανέτρεψε δύο αστυνομικούς σε ένα μπλόκο αφού επιτέθηκε με όπλα σε ένα μπαρ κοντά στη Ράμπλα. Ένα δεύτερο απόσπασμα παρέσυρε τους σταυροφόρους με ένα φορτηγάκι στην κωμόπολη Καμπρίλς», αναφέρεται στη ανακοίνωση του ISIS.

Εν τω μεταξύ την πλήρη εξάρθρωση του πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο. Όπως είπε, η Μαδρίτη θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, ενώ ενισχύονται περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία.

«Θα ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε μέρος ή περιοχή που χρειάζεται ειδική προστασία», δεσμεύθηκε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και γνωστοποίησε ότι οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα οι δράστες να διατηρούσαν επαφές με άλλες, γειτονικές χώρες..

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, έχουν σκοτωθεί άλλα πέντε μέλη του πυρήνα και τρία, μεταξύ αυτών και ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, έχουν ταυτοποιηθεί. Οι δύο από τους τρεις υπόπτους ενδέχεται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που καταζητείται από την αστυνομία, είναι πιθανότατα ο οδηγός του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στη Λα Ράμπλα. Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που θεωρείτο αρχικά βασικός ύποπτος, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεταξύ των πέντε ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Καμπρίλς.
Ο Αμπουγιακούμπ κατοικούσε στην πόλη Ριπόλ, στα βόρεια της Βαρκελόνης. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο Ριπόλ και άλλον έναν στο Αλκανάρ.

Μαροκινός και ο δράστης στο Τούρκου της Φινλανδίας

Τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίστηκε επισήμως και η επίθεση με μαχαίρι στη Φινλανδία, στην πόλη Τούρκου, όπου ο δράστης ήταν επίσης Μαροκινός όπως και στην περίπτωση της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο 18χρονος Μαροκινός που κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ στο κέντρο της φινλανδικής πόλης, είχε βάλει στο στόχαστρό του γυναίκες». «Πιστεύουμε ότι ο δράστης στόχευε κυρίως γυναίκες. Ενας άνδρας τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα από τα θύματα και  ένας ακόμα όταν επιχείρησε να σταματήσει τον δράστη», εξήγησε η επιθεωρήτρια Κρίστα Γκράνροθ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Φινλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα θύματα κατάγονται από τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι MTV, που δεν κατονόμασε την πηγή του, ο 18χρονος έφτασε πέρσι στη Φινλανδία και ζήτησε άσυλο στη χώρα, όμως το αίτημά του απορρίφθηκε. Εκτός από τον δράστη, έχουν συλληφθεί άλλοι τέσσερις Μαροκινοί που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ έχει εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης για άλλον έναν ύποπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...