450
O Τζον ΜακΚέιν ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με εμφανή τα σημάδια από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης θρόμβου στον εγκέφαλο. Η ψήφος του άνοιξε τον δρόμο για αλλαγή του Obamacare | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Σκωτσέζικο ντους με το Obamacare για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 07:50
O Τζον ΜακΚέιν ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με εμφανή τα σημάδια από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης θρόμβου στον εγκέφαλο. Η ψήφος του άνοιξε τον δρόμο για αλλαγή του Obamacare
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Σκωτσέζικο ντους με το Obamacare για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 07:50

Στην αρχή ήταν μια νίκη για το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ. Επειτα από το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας η Γερουσία ψήφισε οριακά με 51-50 να συζητηθεί τελικά η αλλαγή του Obamacare, του περίφημου προγράμματος δημόσιας υγείας και ασφαλιστικής κάλυψης του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά έπειτα, στην πρώτη ψηφοφορία που ακολούθησε στη Γερουσία τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ο Τραμπ και ο ηγέτης των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς ΜακΚόνελ μέτρησαν τις πρώτες απώλειες, εννέα κρίσιμες διαρροές ψήφων και τελικά μία ακόμα ήττα.

Διότι η πρόταση νόμου των Ρεπουμπλικανών για την απόσυρση του Obamacare δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους της Γερουσίας που χρειαζόταν για να περάσει, καθώς εννέα γερουσιαστές του κυβερνώντος κόμματος το καταψήφισαν.

Αρχικά, την Τρίτη, η Γερουσία είχε ψηφίσει υπέρ της έναρξης της συζήτησης για την απόσυρση και τμηματική αντικατάσταση του νομοσχεδίου υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά την απουσία συνολικής πρότασης ή νομοσχεδίου. Αυτό θεωρήθηκε μια συμβολική νίκη για την κυβέρνηση του Τραμπ και όσους ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές είχαν πολιτευτεί τα τελευταία χρόνια με σύνθημα την κατάργηση του Obamacare -πολλοί είχαν υποσχεθεί μόνο αυτό, αρκεί οι ψηφοφόροι να έδιναν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την πλειοψηφία στο σώμα, όπως και την έδωσαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το αδιέξοδο είχε σπάσει ο Τζον ΜακΚέιν, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα (και υποψήφιος πρόεδρος το 2008) ο οποίος έγινε δεκτός στην αίθουσα συνεδριάσεων ως ήρωας. Ηταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την περιπέτεια της υγείας του -διεγνώσθη με επιθετικής μορφής καρκίνο και είχε υποβληθεί σε αφαίρεση θρόμβου από τον εγκέφαλο (το σημάδι της επέμβασης πάνω από το αριστερό μάτι του ήταν εμφανές).

https://www.youtube.com/watch?v=Nyy6SPmbqJo

Ο ΜακΚέιν ψήφισε υπέρ της συζήτησης για την αλλαγή του Οbamacare και την ισοψηφία 50-50 έκρινε τελικά η διπλή ψήφος του προεδρεύοντος του σώματος, αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο δρόμος για να αλλάξει το νομοσχέδιο του Ομπάμα είχε ανοίξει. Αλλά δεν θα ήταν εύκολος.

Το πρόβλημα για το στρατόπεδο του Τραμπ ήταν οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί που μολονότι δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Obamacare ανησυχούσαν για το αυτονόητο: ότι θα καταργείτο ένα σύστημα χωρίς να υπάρχει κάτι να το αντικαταστήσει. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν αυτούς τους μετριοπαθείς γερουσιαστές, το κυβερνών κόμμα παρουσίασε μία τροποποίηση που εισήγαγε μια αύξηση 100 δισ. δολαρίων επιπλέον για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κάλυψης υγείας των συνταξιούχων. Η πρόταση όμως καταψηφίστηκε από όλους τους Δημοκρατικούς και αρκετούς ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Στην τελική ψηφοφορία χθες (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) για την απόσυρση συνολικά του Obamacare, 57 γερουσιαστές ψήφισαν κατά και 43 υπέρ.

Εάν το σχέδιο είχε εγκριθεί, θα επέφερε μεγάλες μειώσεις στην κάλυψη υγείας των συνταξιούχων και σε πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης των φτωχών Αμερικανών και θα μείωνε τις επιδοτήσεις οικονομικά ασθενέστερων ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος της ασφάλισης υγείας.

Η απόφαση αποτελεί μία από αρκετές ψηφοφορίες που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, για την απόσυρση ή αντικατάσταση τμημάτων του Obamacare.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...