314
Ο Γιάννης Αγγελάκας επί σκηνής. Δεν θέλει τα τραγούδια του να ελέγχονται από την Εκκλησία | YouTube

Ο Αγγελάκας ζητά από το υπ. Παιδείας να βγάλει τη «Γιορτή» από τα Θρησκευτικά

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 08:49
Ο Γιάννης Αγγελάκας επί σκηνής. Δεν θέλει τα τραγούδια του να ελέγχονται από την Εκκλησία
|YouTube

Ο Αγγελάκας ζητά από το υπ. Παιδείας να βγάλει τη «Γιορτή» από τα Θρησκευτικά

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 08:49

Οι αντιδράσεις για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών -και για το ότι αυτά τέθηκαν υπό την τελική έγκριση της Εκκλησίας σε μια προφανή παρέμβασή της στο έργο και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας- συνεχίζονται. Μετά την είδηση ότι από το προτεινόμενο συνοδευτικό υλικό «κόπηκαν» ή ελέγχθηκαν στίχοι και εικόνες που είχαν θεωρηθεί ότι δεν συνάδουν με τις επιθυμίες των ιεραρχών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διδάσκονται τα Θρησκευτικά, ο τραγουδοποιός Γιάννης Αγγελάκας ζήτησε την απόσυρση της εμβληματικής «Γιορτής» -που είχε γράψει με τις «Τρύπες» στο άλμπουμ «Μέσα στη Νύχτα των Αλλων» (1999)-, από τα προτεινόμενα τραγούδια του μαθήματος.

Το ότι «κόπηκαν» τραγούδια από τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά το διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας. Ομως το θέμα δεν είναι αν κόπηκαν ή όχι, αλλά το ότι τα προγράμματα σπουδών ενός μαθήματος τέθηκαν υπό τον έλεγχο και άρα την τελική έγκριση της Εκκλησίας.

Ο Αγγελάκας με επιστολή-παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr υπό τον τίτλο «Πέρι της ταλαίπωρης μεταρρύθμιση στην Παιδεία» αναφέρει:

«Πριν από δύο μέρες παρακολούθησα λίγο καθυστερημένα από το διαδίκτυο μία απόκοσμη σουρεαλιστική εφιαλτική και θαρρείς θαμένη κάτω από τόνους ψυχοφάρμακα τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάννας απ’ όπου και ενημερώθηκα ότι και το τραγούδι μας “Γιορτή” συμπεριλαμβάνεται στα τραγούδια-στίχους κάποιου βιβλίου θρησκευτικών που θα διδάσκεται στα σχολεία.

» Σήμερα διάβασα πως η “Συννεφούλα” του Διονύση Σαβόπουλου, ο “Μπαγάσας” του Άσιμου, κάποιες σοφές γελοιογραφίες, διηγήματα κ.α είχαν συμπεριληφθεί και αυτά στο εν λόγω βιβλίο και παρ’ολα αυτά κατόπιν επιθυμίας, άρα διαταγής, της Εκκλησίας κόπηκαν από την διδακτέα ύλη.

» Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Υπουργό να αποσύρει από την διδακτέα ύλη και το τραγούδι μας “Γιορτή” (αν όντως υπάρχει τέτοια πρόταση). Δεν θέλω να συμμετέχω σε εκπαιδευτικά πονήματα εάν αυτά χρειάζονται την έγκριση οποιουδήποτε ιερατείου. Ακόμα κι αν με εγκρίνουν αυτοί, δεν τους εγκρίνω εγώ γι’ αυτόν τον ρόλο».

419580_367561136600611_518812506_n

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News