335
Συχνά οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως σημεία συρραφης κακών αστείων | Simona Coladangelo @flickr

Η «Ελληνοφρένεια» και τα σεξιστικά αστεία

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 26 Ιουνίου 2017, 20:16
Συχνά οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως σημεία συρραφης κακών αστείων
|Simona Coladangelo @flickr

Η «Ελληνοφρένεια» και τα σεξιστικά αστεία

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 26 Ιουνίου 2017, 20:16

Με επιστολή τους προς το ΕΣΡ, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την «Ελληνοφρένεια» για την προβολή ενός αστείου με έντονο σεξιστικό χαρακτήρα. Στο βίντεο της εκπομπής ένας βουλευτής εμφανίζεται να πλησιάζει υπάλληλο της Βουλής και να την καλεί μαζί του στην τουαλέτα, για «ένα στα γρήγορα». Φυσικά δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον βουλευτή, επρόκειτο για voice over της εκπομπής, προκειμένου να βγει γέλιο.

Ηταν καλό το αστείο; Μπα, ήταν μάλλον κακόγουστο και, πιθανότατα, θα ενόχλησε την υπάλληλο της Βουλής, ίσως δε και την οικογένειά της, όταν το παρακολούθησαν στην τηλεόραση. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, για σάτιρα, που τόσο καλά γνωρίζει η «Ελληνοφρένεια» και έχει υπηρετήσει με εξαιρετικό τρόπο εδώ και χρόνο. Επρόκειτο για μία χοντράδα. Και, εν προκειμένω, οι βουλευτές έχουν δίκαιο όταν επισημαίνουν ότι «παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.» Ω, ναι έτσι ακριβώς είναι. Αυτό της «Ελληνοφρένειας» είναι πταίσμα μπροστά σε άλλα που βλέπουμε και ακούμε. Όχι μόνο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αλλά και στο θέατρο. Βέβαια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ευαισθητοποιήθηκαν τώρα που δέχονται την κριτική της «Ελληνοφρένειας». Ομως το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Για λόγους που αντιλαμβάνομαι και μπορώ να εξηγήσω, το χιούμορ που καταναλώνουμε δημοσίως επενδύεται με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σεξισμού. Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται συχνά μόνο ως αντικείμενα πόθου, λούζονται με κρύα σεξιστικά αστεία, ενώ τα σχόλια για την εμφάνιση τους αρχίζουν και θεωρούνται πλέον απολύτως ανεκτά και αναμενόμενα. Από τον Λαζόπουλο ως τον Σεφερλή και από τα «αστεία» του Αποστόλη της «Ελληνοφρένειας», μέχρι τα βίντεο του Θέμου, οι γυναίκες «κακοποιούνται» από το κακό χιούμορ.

Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Όχι, δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί είναι σεξιστές, φαλλοκράτες, σωβινιστές. Απλώς επιλέγουν το εύκολο αστείο, το ανεπεξέργαστο εύρημα που θα χαρίσει έναν χάχανο στο ακροατήριο. Και εδώ που τα λέμε, δεν είναι και εύκολο να δουλεύεις πρωτότυπα αστεία και ευρηματικές φάρσες. Οι ίδιοι, λίγοι στον αριθμό, άνθρωποι στύβουν μυαλό για να παράγουν κάθε εβδομάδα σάτιρα. Ε, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα τους βγει και το σεξιστικό. Εδώ ο Λαζόπουλος έκανε trend με κλανιές…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News