339
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαμογελά... | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Μακρόν χαιρέτισε τη συμφωνία στο Eurogroup – «Καλή αλλά όχι οριστική»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 18:48
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαμογελά...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Μακρόν χαιρέτισε τη συμφωνία στο Eurogroup – «Καλή αλλά όχι οριστική»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 18:48

Καλή, αλλά όχι «οριστική», χαρακτήρισε την Παρασκευή τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. O γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία Aθήνας – εταίρων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι έχουμε αυτή τη συμφωνία «σε αυτό το στάδιο», προκειμένου να έχουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε και ήταν δύσκολες.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup η συζήτηση για την οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος παραπέμφθηκε για μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, δηλαδή στα μέσα Αυγούστου 2018.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ιστότοπος skai.gr- σε γερμανούς βουλευτές η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή.

Ο Γιοχάνες Καρς, ένας από τους ισχυρότερους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε πως η συμφωνία και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της κάτω Βουλής – όπου ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού μπλοκ ενδέχεται να εκφράσουν ανοιχτά αντίθεση στην ελληνική βοήθεια.

Συζήτηση στην Ολομέλεια ζήτησε και ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα, και έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πλην του πρώτου.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο κ. φον Στέτεν επέκρινε σφόδρα τη απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πως τυχόν συζήτηση στην Ολομέλεια θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε είχε σημειώσει πως η συμφωνία στην ευρωομάδα -που περιέχει κάποιες πρόνοιες για το χρέος- δεν συνιστά σημαντική τροποποίηση του Μνημονίου ώστε να χρειάζεται συζήτηση στην Ολομέλεια, παραπέμποντας το ζήτημα απλώς στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Επιτροπή θα εξετάσει το ελληνικό ζήτημα την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...