416
Ενας διαδηλωτής μασκαρεμένος σαν άλλος Τραμπ, παίζοντας το αγαπημένο σπορ όλων των προέδρων των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ρίξει την σαν άλλο μπαλάκι του γκόλφ γη στις τρύπες του σκοτεινού κλιματικού παρελθόντος | REUTERS/Mike Theiler

Συμφωνία για το κλίμα: Αν ο Τραμπ κλωτσήσει την καρδάρα…

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 17:42
Ενας διαδηλωτής μασκαρεμένος σαν άλλος Τραμπ, παίζοντας το αγαπημένο σπορ όλων των προέδρων των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ρίξει την σαν άλλο μπαλάκι του γκόλφ γη στις τρύπες του σκοτεινού κλιματικού παρελθόντος
|REUTERS/Mike Theiler

Συμφωνία για το κλίμα: Αν ο Τραμπ κλωτσήσει την καρδάρα…

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 17:42

Ήταν Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ το πολύχρονων προσπαθειών deal για την κλιματική αλλαγή. Ακολούθησαν διθύραμβοι, καθώς η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό σχέδιο δράσης στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C τα επόμενα χρόνια.

Η έννοια το «κράτος έχει συνέχεια» του είναι άγνωστη. Ο λόγος φυσικά για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την νύχτα (ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης την απόσυρση της χώρας του από την ιστορική συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, όπως και κατά την διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, ο νέος πλανητάρχης γράφοντας, με το γνωστό του πλέον ταμπεραμέντο, στο Twitter τόνισε πως η απόφαση του θα κάνει την «America Great Again».

Ο «τυφώνας Τραμπ» διαφωνούσε κάθετα με τη συμφωνία του Παρισιού, μην ακούγοντας πολλούς σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας του. Όχι μόνο σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών όπως η Apple, η Unilever και η Tesla αλλά και άνθρωποι του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος, όπως η κόρη του Ιβάνκα Τράμπ, καθώς και άνθρωποι του κόμματος του, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, εναντιώθηκαν σθεναρά στην έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ήδη στη χώρα το ποσοστό των θέσεων εργασίας στους τομείς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι το διπλάσιο σε σχέση με αυτές των γαιανθράκων. Δύο θέματα είναι όμως για τον νέο πρόεδρο casus belli: η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και η κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ από την πλευρά της δήλωνε έτοιμη ήδη από καιρό, μετά την επίσημη εκλογή του μεγιστάνα και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έτρεχαν τη νέα στρατηγική. Κοινό ανακοινωθέν θα εκδώσουν την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, Βρυξέλλες και Πεκίνο, δηλώνοντας απερίφραστα την πλήρη αφοσίωση και δέσμευσή τους, παραμένοντας ανεπηρέαστοι απέναντι στις πολιτικές στρατηγικές και τα τερτίπια της Ουάσιγκτον.

Περαιτέρω μέτρα, εξειδικεύσεις και ενίσχυση των ήδη συμφωνηθέντων βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν εξαιρετικά αισιόδοξες. Ο τόνος της επικείμενης ανακοίνωσης θα είναι επικριτικός  υπογραμμίζοντας πως οι ελπίδες που εκδηλώνονται από την πλευρά Τραμπ για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μετά την απόσυρσή της από την κλιματική συμφωνία είναι το λιγότερο φρούδες.

Όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες και την Κίνα αλλά συνολικά για τις 195 χώρες που συνυπογράφουν την αλλαγή σελίδας για το περιβάλλον, αναμένονται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες, καινούργιες επενδύσεις και φυσικά μεγαλύτερη περιβαλλοντική ποιότητα και ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν πλέον να απομονωθούν, χάνοντας ισχύ και δύναμη στην σκακιέρα της διπλωματίας πισωγυρίζοντας σε πολιτικές προστατευτισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...