282
Η Αϊσέ στα είκοσί της χρόνια έχασε της ζώη της πολεμώντας τον ISIS |

Ο θάνατος της κοπέλας με το «κόκκινο φουλάρι»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 12:26
Η Αϊσέ στα είκοσί της χρόνια έχασε της ζώη της πολεμώντας τον ISIS
|

Ο θάνατος της κοπέλας με το «κόκκινο φουλάρι»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 12:26

Εγινε γνωστή ως η κοπέλα με το «κόκκινο φουλάρι» την περίοδο των συγκρούσεων το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Το όνομά της είναι Αϊσέ Ντενίζ Καρατζαγίλ 20 ετών από την Αττάλεια. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κουρδικά και τουρκικά μέσα η νεαρή σκοτώθηκε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας την Τρίτη το πρωί.

Η αριστερή ακτιβίστρια Αϊσέ είχε συλληφθεί τo 2014 καθώς θεωρήθηκε ότι το κόκκινο φουλάρι που φορούσε «υποδήλωνε τη σχέση της με τον σοσιαλισμό» καθώς και τη σχέση της με «παράνομες αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Καθώς κινδύνευε με φυλάκιση… 103 ετών, το 2014 «πήρε τον δρόμο για τα βουνά» όπως λένε στην Τουρκία για εκείνους που φεύγουν για να πολεμήσουν με τους Κούρδους στον πόλεμο κατά του ISIS.

unnamed
Η Αϊσέ είχε συλληφθεί καθώς θεωρήθηκε ότι το κόκκινο φουλάρι που φορούσε «υποδήλωνε τη σχέση της με τον σοσιαλισμό» και τη σχέση της με τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η Αϊσέ εντάχθηκε στο Ypj, το γυναικείο τμήμα των κουρδικών μονάδων που μετείχαν στις μάχες για την απελευθέρωση της Ράκα, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου της, ούτε επίσημες επιβεβαιώσεις αλλά το αναφέρουν οι σύντροφοί της και οι φίλοι της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους ένας ιταλός καρτουνίστας και ακτιβιστής ο Μικέλε Ρεκ (γνωστός με το όνομα Zerocalcare) που έγραψε στο Facebook: «Επέλεξε να πάει στα βουνά και να πολεμήσει με τους Κούρδους αντί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή ή κυνηγημένη. Από εκεί κατέληξε να πολεμά κατά του ISIS στη Συρία και την περασμένη εβδομάδα έπεσε στη μάχη».

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες νέοι από διάφορες χώρες έχουν ενταχθεί στις πολιτοφυλακές των Κούρδων που πολεμούν τους Ισμαλιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...