560
Εχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ για εφέτος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρακολουθεί έναν από τα ματς των ελληνικό πλέι οφ. | INTIME/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντετοκούνμπο: «Ευχαριστώ όσους… αμφισβήτησαν ότι είμαι Ελληνας»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 09:57
Εχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ για εφέτος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρακολουθεί έναν από τα ματς των ελληνικό πλέι οφ.
|INTIME/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντετοκούνμπο: «Ευχαριστώ όσους… αμφισβήτησαν ότι είμαι Ελληνας»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 09:57

Δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο πιο γνωστός Ελληνας στον κόσμο είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ηδη αστέρας του αμερικανικού ΝΒΑ, θέμα συζήτησης σε όλες τις ΗΠΑ και βεβαίως στην Ευρώπη για τα κατορθώματά του στα παρκέ του μπάσκετ. Κι όμως αυτός ο 22χρονος αστέρας έζησε από μικρός τον ρατσισμό και αντιμετώπισε την αμφισβήτηση για την ελληνικότητά του στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Τι απαντάει σε όλους αυτούς; «Ευχαριστώ… με κάνατε πιο “πεινασμένο”». Αυτή ήταν η απάντηση του Giannis σε όλους αυτούς και την έδωσε μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Πρακτορείο Sport.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στην Αθήνα και μαζί με τον αδελφό του Θανάση, ο οποίος αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Ανδόρα, έδωσαν μια συνέντευξη όχι μόνο για μπάσκετ, αλλά και για ελληνικότητα. «Αυτοί που σε αμφισβήτησαν… μετά θα σου πουν “σε σέβομαι που αγαπάς την Ελλάδα”» συμπλήρωσε ο 25χρονος Θανάσης.

Τα μήνυμα των αδελφών Αντετοκούνμπο  που τον Ιούνιο (στις 18 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, στο «Αλεξάνδρειο» και στις 25 στο ΟΑΚΑ) θα δώσουν φιλικά με όνομα #WeAreAllBros! («Είμαστε όλοι αδέλφια!»), είναι αυτό της αλληλεγγύης, ειδικά απέναντι στους πρόσφυγες.

18527778_1320444144742835_7466281305954391618_n
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο σε αγώνα με τη φανέλα της Ανδόρας στο ισπανικό πρωτάθλημα

«Πολλοί Ελληνες είναι πρόσφυγες κι εγώ πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες κάποιος να φέρεται στο γιο σου -αν ο γιος σου ήταν πρόσφυγας- να φερθείς κι εσύ σε κάποιον, να τον βοηθήσεις», σχολίασε ο Θανάσης για να συμπληρώσει μιλώντας για την εμπειρία της οικογένειάς του (οι γονείς τους ήρθαν από τη Νιγηρία στην Αθήνα και τα παιδιά τους γεννήθηκαν εδώ): «Κι εμάς έτσι μας βοήθησαν. Ηρθαν οι γονείς μας στην Ελλάδα και έκαναν εμάς, αλλά για να έρθουν οι γονείς μας εδώ, να νιώσουν ασφαλείς, να κάνουν εμένα, τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο, να γεννήσουν εδώ στην Ελλάδα, τους έδωσε κάποιος ένα πιάτο φαΐ. Ένα κομμάτι ψωμί. Τους είπε παιδιά εδώ πέρα μπορείτε να κάνετε κάτι. Να δουλέψετε σκληρά και να ζήσετε».

Ο Giannis πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να συνέλθει: «Ναι! Η Ελλάδα μια ημέρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε Έλληνες και είμαστε δυναμικοί χαρακτήρες. Πιστεύω ότι είμαστε ένας λαός που σίγουρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση».

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είπαν πολλά. Μίλησαν για τη σκληρή προπόνηση και την αφοσίωσή τους στην πορτοκαλί μπάλα για να φτάσουν ψηλά. Για την αγάπη που τους δένει μεταξύ τους, το σεβασμό και τις άρρηκτες σχέσεις της οικογένειάς τους. Την απλότητά τους και τις αντιδράσεις έκπληξης από τον κόσμο όταν τους συναντά μέσα στο μετρό.

«Ένα παιδί στο αεροδρόμιο με ρώτησε: “Τι περιμένεις εδώ;”. “Να πάρω το αεροπλάνο να πάω στην Αθήνα του απάντησα”. “Μα δεν έχεις δικό σου αεροπλάνο;”, με ξαναρώτησε γεμάτο απορία το παιδί» μετέφερε μια αληθινή στιχομυθία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο ίδιος σχολίασε και το περιστατικό στη Νέα Υόρκη όταν είχε αρνηθεί να υπογράψει πάνω στην ελληνική σημαία όταν του την προέταξε ελληνοαμερικανός φίλαθλος: «Δεν υπογράφεις στη σημαία. Απλά δεν υπογράφεις στη σημαία» απάντησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Οσο για εκείνους που κάποτε αμφισβήτησαν το πόσο Ελληνας είναι και νιώθει και τι τους απαντά ο Giannis είπε: «Θα τους πω ευχαριστώ. Σίγουρα υπήρξαν κάποιοι που με αμφισβήτησαν, αλλά ήταν αυτοί που με έσπρωξαν και με έκαναν ακόμη πιο “πεινασμένο”».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...