378
Αναψε το σήμα αναφοράς για την περιοχή του Ελληνικού | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Νοσταλγία στη φωταγώγηση του σήματος της Ολυμπιακής

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 15:05
Αναψε το σήμα αναφοράς για την περιοχή του Ελληνικού
|ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Νοσταλγία στη φωταγώγηση του σήματος της Ολυμπιακής

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 15:05

Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που έκλεισε το αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Το σήμα της Ολυμπιακής, σύμβολο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης που ταυτίστηκε με το Ελληνικό αλλά και με την ευρύτερη περιοχή, έσβησε μαζί με τον πρώτο διεθνή αερολιμένα της Αττικής. Εκτοτε είχε σκουριάσει -μαζί με τα ερείπια του αεροδρομίου- και στεκόταν ετοιμόρροπο, απλώς για να υπενθυμίζει ότι κάποτε ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

Υστερα από τόσα χρόνια, λοιπόν, το σήμα άναψε και πάλι. Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής, σε συντονισμό και με τις εργασίες ανακαίνισης της πλατείας στη συμβολή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με τη Μαρίνου Γερουλάνου.

216330
Πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια της φωταγώγησης του ανακαινισμένου σήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Γιάννης Κωτσιάρης/NTIMENEWS)

Και τελικά η φωταγώγηση του σήματος έγινε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης την Τετάρτη.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες πολίτες, και εκπροσώπους του δήμου και της αεροπορικής εταιρείας, ξεχώρισαν πιλότοι και αεροσυνοδοί ντυμένοι με τις ρετρό στολές της Ολυμπιακής.

Εμφανώς συγκινημένος, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε: «Η γενιά των σαραντάρηδων, στην οποία ανήκω και εγώ, έχει να διηγηθεί πολλά γεγονότα και περιστατικά με αναφορά στο σήμα της Ολυμπιακής. Τότε που δεν είχαμε κινητά και “Facebook» και δίναμε ραντεβού τα Σαββατοκύριακα στο “Σήμα”».

«H φωταγώγηση του σήματος θα μας θυμίσει μνήμες μιας παλαιότερης εποχής. Μιας εποχής στα θετικά στοιχεία της οποίας, θα πρέπει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα», πρόσθεσε

216329
Αεροσυνοδοί, με τις ρετρό στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Υστερα από μία επέκταση του 1969, το Ελληνικό χωριζόταν σε δύο μέρη, το ανατολικό, για ξένες αεροπορικές εταιρείες και το δυτικό που εξυπηρετούσε μόνο πτήσεις της Ολυμπιακής. Με εισήγηση του Αριστοτέλη Ωνάση δημιουργήθηκε το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να προωθήσει την εταιρεία του. Με την απαραίτητη άδεια από το υπουργείο Συντονισμού η κατασκευή της επιγραφής άρχισε το 1973. Κόστισε συνολικά 980.000 δραχμές και ολοκληρώθηκε έπειτα από λίγους μήνες.

Ο μεταλλικός κύκλος, μονοδιάστατη απεικόνιση της Υδρογείου, διαμέτρου 10 μέτρων (με συνολικό ύψος της κατασκευής στα 26 μέτρα) , ζυγίζει 11,5 τόνους. Ο πρώτος σχεδιασμός του απεικόνιζε αεροσκάφη, την ονομασία OLYMPIC AIRWAYS και τις πέντε ηπείρους όπου ταξίδευαν αεροπλάνα της εταιρείας…

Το σήμα θα είναι φωταγωγημένο -με οικολογικές λάμπες led- κάθε βράδυ, ενώ κάθε χρόνο θα γίνεται η συντήρησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News