457
Η ανιψιά της Λεπέν και το «adieu» της | REUTERS/Robert Pratta

Η Μαριόν Λεπέν εγκαταλείπει την πολιτική – και τη θεία της

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 20:55
Η ανιψιά της Λεπέν και το «adieu» της
|REUTERS/Robert Pratta

Η Μαριόν Λεπέν εγκαταλείπει την πολιτική – και τη θεία της

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 20:55

Είναι ένας μικρός πολιτικός σεισμός ο οποίος θα μπορούσε να γκρεμίσει το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN). Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν εγκαταλείπει την πολιτική.

H νεότερη βουλευτής της Γαλλίας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης την απόφασή της στη θεία της, Μαρίν Λεπέν, και σε στενούς συγγενείς της. Οπως αναφέρει η Monde, πρόκειται για μια «προσωπική απόφαση» της νεαρής πολιτικού, η οποία θέλει να «αλλάξει τη ζωή της» και να «ιδιωτεύσει».

Η Μαριόν, η οποία -μέχρι πρότινος- δήλωνε πως δεν θα περάσει όλη τη ζωή της στην πολιτική, εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να «προδώσει τους ψηφοφόρους της» ξεκινώντας μία νέα κοινοβουλευτική περίοδο την οποία δεν θα ολοκλήρωνε.

«Σέβομαι την επιλογή σου. Γνωρίζω τις θυσίες που απαιτεί η πολιτική», απάντησε η Μαρίν Λεπέν στην ανιψιά της.

Από την είδηση της Τρίτης έχουν περάσει μόλις τέσσερις ημέρες από τη στιγμή που η βουλευτίνα του Εθνικού Μετώπου κατήγγειλε «την παρέμβαση» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, εκτιμώντας ότι η υποστήριξη που προσέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν «λέει πολλά» για την εξωτερική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο τελευταίος.

Τότε, όταν ρωτήθηκε για το δικό της μέλλον, η Μαρεσάλ Λεπέν επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές, όμως χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί σύντομα από την πολιτική.

«Δηλώνω ότι θα είμαι υποψήφια (…) Εχω επίσης δηλώσει ότι δεν θα διστάσω να αποσυρθώ από την πολιτική ζωή. Όμως θα το κάνω την κατάλληλη στιγμή για να μη βλάψω ούτε το κίνημά μου, ούτε την εθνική μάχη που δίνουμε για τη Γαλλία», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Εθνικού Μετώπου στην περίπτωση που η θεία της Μαρίν Λεπέν χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρεσάλ –πάντα την ίδια ημέρα- είχε απαντήσει: «Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου».

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες είχε σημειώσει στο twitter:

«Απορρίπτω κάθε προσπάθεια των ΜΜΕ που θέλουν να φέρουν αντιμέτωπη με τη Μαρίν Λεπέν τις επόμενες μέρες».

Τώρα, η Μαριόν δεν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές, στις 11 και 18 Ιουνίου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, οι ενδείξεις υπήρχαν: απουσίαζε σχεδόν εντελώς από το πλευρό της θείας της στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, 6 Γάλλοι στους 10 εκτιμούν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι διχασμένο.

Επίσης, η 27χρονη Μαριόν επιθυμούσε να επιστρέψει στην πολιτική ο παππούς της και ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, αντίθετα με τη θεία της η οποία διέγραψε τον πατέρα της στην προσπάθειά της να αλλάξει το προφίλ του στο πιο μετριοπαθές.

Αντίστοιχα, η νεαρή Μαριόν ήταν πιο αδίστακτη, πιο δεξιά και πιο αποφασισμένη. Ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι η Μαριόν θα αμφισβητήσει παραπάνω τη θεία της στο μέλλον, στοχεύοντας στο να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, κάνοντάς το πιο σκληρό, πιο ακραίο και, σίγουρα, λιγότερο ευρωπαϊκό.
Αλλά όλα αυτά είναι, πια, γαλλική ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...