859
H Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν αναδείχθηκε ως μια τις κεντρικές φιγούρες των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία | Reuters, AP

Μαριόν Μαρεσάλ, το νέο πουλέν των Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 15:09
H Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν αναδείχθηκε ως μια τις κεντρικές φιγούρες των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία
|Reuters, AP

Μαριόν Μαρεσάλ, το νέο πουλέν των Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 15:09

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, αλλά και τα πρώτα δίνουν την απαραίτητη αχλή στους κληρονόμους του ακροδεξιού χρίσματος. Η Μαρίν Λεπέν έχει συνταράξει όλη τη Γαλλία –και όχι μόνο- με την περιφανή νίκη της στις περιφερειακές εκλογές, ωστόσο το πρόσωπο που αναδύεται μέσα από στις στάχτες της ακροδεξιού φοίνικα είναι η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν. Φαίνεται πως ο γαλλικός νεποτισμός της ακροδεξιάς, σε σημείο που το «Εθνικό Μέτωπο» θα θεωρείται πλέον μια οικογενειακή υπόθεση στα ύπατα στρώματά του, θα διαρκέσει για πολύ στα γαλλικά πολιτικά πράγματα.

Μόλις 25 Μαΐων η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν έχει καταφέρει αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν απραγματοποίητο όνειρο: σπάει την μονοκρατορία των Σοσιαλιστών στην περιφέρεια Προβηγκία- Αλπεις-Κυανή Ακτή, αποσπώντας το ποσοστό 40,6%. Το «νέο αίμα» της ακροδεξιάς, και μάλιστα στη θηλυκή του εκδοχή, θριαμβεύει εις διπλούν σε αυτές τις εκλογές. Η Μαρίν Λεπέν αναδεικνύεται σε κεντρική φιγούρα του πολιτικού σκηνικού, η δε ανιψιά της εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχιση της παράδοσης. Οπως γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail, η Μαριόν γίνεται πλέον το νέο «poster girl» της γαλλικής ακροδεξιάς. Είναι ξανθιά, όμορφη, λαμπερή και συνάμα φλεγματική. Σαν να λέμε: έχει πάρει όλα τα… απαραίτητα εφόδια από τη φύση και την οικογένεια για να ακολουθήσει μια ανοδική πορεία στην πολιτική. Καίτοι μόλις στα 25 της, είναι μητέρα ενός κοριτσιού, ενώ η οικογενειακή της ζωή έχει κάμποσα ταραχώδη επεισόδια.

Οι γονείς της 25χρονης Μαριόν χώρισαν όταν εκείνη ήταν παιδί κι έτσι μεγάλωσε με τη μητέρα της, Γιαν Λεπέν (αδελφή της Μαρίν) σε προάστιο του Παρισιού όπου ζούσε και η θεία της, Μαρίν. Μέσω ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 αποκαλύφθηκε ότι ο Σαμουέλ Μαρεσάλ, πρώην πολιτικός του «Εθνικού Μετώπου» που αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις , δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας της Μαριόν. Την ίδια χρονιά, το γαλλικό περιοδικό «L’ Express» αποκάλυψε την ταυτότητα του βιολογικού της πατέρα που φέρεται να είναι ο Ροζέρ Οκ, δημοσιογράφος και διπλωμάτης που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Μαριόν τελεί υπό την προστασία του παππού της, Ζαν Μαρί Λεπέν
Η Μαριόν τελεί υπό την προστασία του παππού της, Ζαν Μαρί Λεπέν

Η Μαριόν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική με άριστα και δεν έδειξε να κατατρύχεται από τα άγχη ενός παιδιού χωρισμένων γονιών.

Από την πρώτη στιγμή προστάτης του Μαριόν έγινε ο παππούς της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος της έχει ιδιαίτερη αδυναμία και μαζί της δεν δοκιμάζει την πολεμική σχέση που διατηρεί –συχνά πυκνά- με την κόρη του Μαρίν.

Το μικρόβιο της πολιτικής, ήταν φυσικό, να μπει πολύ νωρίς στην Μαριόν. Σε ηλικία 22 ετών γίνεται η νεότερη βουλευτής στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από ένα χρόνο αναδείχθηκε τρίτη στο κόμμα. Οι απόψεις της προσεγγίζουν περισσότερο την σκληροπυρηνική γραμμή του παππού της παρά την πιο ήπια θέση της θείας της.

Ωστόσο, μετά την θυελλώδη κόντρα πατέρα και κόρης από την οποία ο Ζαν Μαρί Λεπέν αποπέμφθηκε από το κόμμα, η Μαριόν προτίμησε να κρατήσει ουδέτερη στάση για να μην κακοκαρδίσει κανέναν από τους δύο.

Για πρώτη φορά, το 2010, η Μαριόν δοκίμασε τις δυνάμεις της ως υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με το Εθνικό Μέτωπο για να δώσει, όπως είχε δηλώσει τότε, μία πνοή ανανέωσης στο κόμμα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ηδη, οι λογής επικριτές της άρχισαν από τότε να κάνουν λόγο για συνθήκες οικογενειοκρατίας που υφίστανται στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο λέγοντας πως: «Είναι πολύ φυσικό τα παιδιά να ακολουθούν το δρόμο των γονέων τους».

Η Μαριόν κόλλησε από νωρίς το μικρόβιο της πολιτικής
Η Μαριόν κόλλησε από νωρίς το μικρόβιο της πολιτικής

Στην αρχή η Μαριόν, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, είχε απορρίψει την ιδέα να ασχοληθεί με την πολιτική και δήλωνε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιλέξει ένα επάγγελμα που δεν θα την αποσυνδέει από την πραγματικότητα. Κάτι βέβαια δεν αποδείχθηκε αληθινό, καθώς η πολιτική όχι μόνο την κέρδισε, αλλά όπως είχε εξηγήσει προ ετών ο Ζαν Μαρί Λεπέν: «Η Μαριόν έχει πτυχίο Νομικής, είναι γενναία, έξυπνη, όμορφη γεμάτη χαρίσματα. Το’ χει η οικογένεια».

Πλέον, και η ίδια διατυμπανίζει τα προσόντα της. «Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, άρα σύμβολο ισότητας κι ότι φέρω το όνομα Λεπέν, θα με βοηθήσει να κερδίζω τις μάχες», είχε δηλώσει η ίδια στην εφημερίδα «Le Parisien». Η Μαριόν κατέχει από το 2012 τη μία από τις δύο έδρες του Εθνικού Μετώπου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τότε και, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια Νομικής, εξελέγη στην περιοχή Καρπεντρά με ποσοστό 49,09% κατακτώντας επάξια τον τίτλο της νεότερης σε ηλικία βουλευτής στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.  Η ίδια αποδίδει την επιτυχία της στο όνομά της, τα νιάτα της αλλά και την σκληρή δουλειά της. Εχει πολλά κοινά με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, όπως χαρακτηριστικά γράφει η «Le Figaro».

Αρκετά συχνά, η Μαριόν βρίσκεται εκτεθειμένη στα φώτα της δημοσιότητας. Το έχει φαίνεται η μοίρα της. Συνέβη όταν έμεινε έγκυος σε μικρή ηλικία, γέννησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Συνέβη όταν παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του Σεντ Κλοντ τον αγαπημένο της, Ματιέ Ντεκός και πατέρα του παιδιού της. Και φυσικά, συμβαίνει και τώρα που αναδεικνύεται σε ένα από τα λαμπερά πρόσωπα των περιφερειακών εκλογών.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...