515
Ο χώρος του εικαστικού εγχειρήματος. Ενα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων στη λ. Συγγρού | photo ©ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μα γίνεται τέχνη σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων της Συγγρού;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 09:18
Ο χώρος του εικαστικού εγχειρήματος. Ενα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων στη λ. Συγγρού
|photo ©ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μα γίνεται τέχνη σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων της Συγγρού;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 09:18

Μια αστραπή διακόπτει ένα οικογενειακό δείπνο, που ζωγραφίστηκε πριν δυο δεκαετίες. Η λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής. Οι ζωγραφισμένες μορφές εγκαταλείπουν τον δισδιάστατο καμβά απλώνονται ως γλυπτά στον χώρο – ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού, ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του 1920, που είχε χτιστεί ειδικά για να στεγάσει την πρώτη έκθεση-συνεργείο αυτοκινήτων της Fiat στην Ελλάδα. Κι αρχίζουν από τις 18 Μαΐου (στις 20.00) ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα-«μήτρα».

Είναι το «Ρειstart» το εικαστικό εγχείρημα που συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς και μέσω του οποίου η γλύπτρια και ζωγράφος Μαριάννα Λύρα επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα ύστερα από 20 χρόνια σιωπής.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΥΡΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΞΕΩΝ 2
Μαριάννα Λύρα «Βιβλίο πράξεων» (photo ©ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Με υλικά τις ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων που αποτυπώνουν τα στάδια της μεταμόρφωσης των χαρακτήρων του Δείπνου, καθώς και το χαρτόνι, το μέταλλο τα συρμάτινα πλέγματα, τα υφάσματα, το φως και τη σκιά, η Μαριάννα Λύρα εμπνέεται από τον Γουίλιαμ Κέντριτζ και αφοσιώνεται σε μια ερευνητική διαδικασία δημιουργώντας ένα εικαστικό εγχείρημα το οποίο αποτελείται από εννέα ενότητες: Το Δείπνο, Έξοδος, Μπάρκο, Το Βιβλίο των Πράξεων, Ελεύθερη Πτώση, Μνημείο, Πέρασμα, Πύρινο Δέντρο, Το Χρονικό των Μεταμορφώσεων.

18076803_1851240361809310_2500670825797479561_o
Οι πρώτοι… επισκέπτες της έκθεσης

Οι ενότητες αυτές –η καθεμία τους θα μπορούσε να λειτουργεί και ως αυτόνομο έργο– «διηγούνται» τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις και ολοκληρώνονται τόσο μέσα από οπτικοακουστικές προβολές, όσο και μέσα από τη δράση των περφόρμερ, οι οποίοι, ως κινούμενες πηγές φωτός, ξεναγούν τους θεατές σε πρόσθετες αφηγήσεις μέσω των σκιών που προκύπτουν από την κίνησή τους στον χώρο.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΥΡΑ ΕΞΟΔΟΣ 2
Μαριάννα Λύρα «Εξοδος» (photo ©ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο τίτλος «Ρειstart» συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα του έργου καθώς αποτελείται από το ρήμα «ρει» που παραπέμπει στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν», δηλαδή στον δημιουργικό χρόνο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα παρελθόν και παρόν, και στην αγγλική λέξη «start», η οποία εκφράζει το τώρα, την επιτακτική ανάγκη της έναρξης, εμπεριέχοντας συγχρόνως τη λέξη «art» (τέχνη). Παράλληλα, η λέξη «ρει» συνηχεί με το αγγλικό «re» (ξανά) και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αρχικής εικόνας του Δείπνου και εντέλει την «επανεκκίνηση» του εγκαταλελειμμένου χώρου.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΥΡΑ
Η εικαστικός Μαριάννα Λύρα επί το έργον

Εκτός από τη Μαριάννα Λύρα που είχε την ιδέα του «Ρειstart», αλλά είναι και υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου, συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων στη σύλληψη και τον σχεδιασμό της έκθεσης των ψηφιακών εκτυπώσεων ο Ιωσήφ Ευφραιμίδης, στις οπτικοακουστικές προβολές ο Τάκης Αναγνωστόπουλος, στους φωτισμούς οι Κώστας Αγγέλου και No Dark και στον συντονισμό και την επιμέλεια της περφόρμανς η Μαρκέλλα Μανωλιάδη.

Info
Μαριάννα Λύρα: «ρει start»

Διεύθυνση
Λεωφ. Συγγρού 114, είσοδος από Φαλήρου 97-99
Διάρκεια
18 Μαΐου-30 Ιουνίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τετάρτη-Σάββατο 11.00-14.00 και 18.30-22.00 / Δευτέρα και Κυριακή 18.30-22.00 / Τρίτη κλειστά
Περφόρμανς
19 Μαΐου-4 Ιουνίου, Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή – 21.00
Facebook: www.facebook.com/RestartbyLyra
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...