869
H Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν ανακοίνωσε την ουσιαστική παύση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μηνύματα της Φώφης σε κυβέρνηση και εσωκομματικούς αντιπάλους

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 08:51
H Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν ανακοίνωσε την ουσιαστική παύση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μηνύματα της Φώφης σε κυβέρνηση και εσωκομματικούς αντιπάλους

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 08:51

Σε μια διμέτωπη επίθεση προχωρά η Φώφη Γεννηματά με τη συνέντευξή της στα «Νέα Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορούν εκτάκτως, σήμερα Παρασκευή. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας χαρακτηριστικός: «Η Ελλάδα μπορεί, αυτοί δεν φεύγουν» –μια επίθεση κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– και «κανένας μηχανισμός δεν θα ανακόψει την πορεία μας, δεν θα επιτρέψω επιστροφή σε ξεπερασμένες λογικές» –ένα σαφές μήνυμα προς τους εσωκομματικούς της αντιπάλους στο ΠΑΣΟΚ με φόντο την κρίση που έχει ξεσπάσει.

Με τη συνέντευξη που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραχώρησε στη Μυρτώ Λιαλιούτη, επιχειρεί εμφανώς να υποβαθμίσει τα προβλήματα που ανέκυψαν στον μικρόκοσμο της Χαριλάου Τρικούπη μετά τα όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο και παράλληλα να δικαιολογήσει την απόφασή της να καταργήσει τα κομματικά όργανα και να προαναγγείλει έκτακτο συνέδριο.

Η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται, για παράδειγμα, βέβαιη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προέρχεται και τροφοδοτείται από την κοινωνία. Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συνέδριο που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του προγραμματικού μας λόγου και την εναλλακτική προοδευτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο πόλος συσπείρωσης για τη δημιουργία προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στη χώρα», λέει.

Στην ερώτηση αν αυτές οι εξελίξεις θα αποτρέψουν τον κόσμο από το να επιστρέψει στην παράταξη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά:

«Ο κόσμος έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις, και με το δίκιο του. Λέει στη σημερινή μάλιστα συγκυρία: “Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν”. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη λαϊκή βάση, στον κόσμο που μας πιστεύει, προχώρησα στην απόφαση για έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μια πρωτοβουλία που δεν διχάζει, μια επιλογή πολιτική, θεσμική, καταστατική, που δίνει διέξοδο και ξεκαθαρίζει τους όρους λειτουργίας του κόμματος και το πολιτικό πλαίσιο βάσει του οποίου κινούμαστε».

Η ίδια επιμένει ότι η ουσιαστική καρατόμηση του γραμματέα της ΚΕ Στέφανου Ξεκαλάκη (ομάδα Ανδρουλάκη), «δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απλά δεν επιτρέπουμε να επιστρέψουν στον χώρο ξεπερασμένες λογικές του χθες. Η θετική ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την κίνηση επιβεβαιώνει την ορθότητά της. Οχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά αντίθετα πεισμώνουν και στηρίζουν με πάθος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της και στην ερώτηση γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή όχι, η κυρία Γεννηματά απαντά:

«Εμείς πρώτοι από όλους πήραμε ξεκάθαρη θέση ότι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο γιατί η παραμονή τους ζημιώνει τη χώρα, δεν υπάρχει. Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε. Αργά ή γρήγορα όμως θα γίνουν, πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης κάτω από το βάρος της αποτυχίας και τη λαϊκή πίεση. Επιμένουμε ότι αυτοί δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί. Με άλλη κυβέρνηση, άλλη πολιτική».

Στην ερώτηση αν μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ευνοεί τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συκοφαντήσει και αποδεκατίσει το ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει:

«Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όσοι μας προσάπτουν ίσες αποστάσεις. Συγχέουν σκόπιμα τον αυτόνομο λόγο και ρόλο της παράταξής μας. Μας χτυπούν από όλες τις μεριές, και από τη Δεξιά και από τη δήθεν Αριστερά, ακριβώς γιατί βλέπουν ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θα βρουν πρόθυμους σε εμάς ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία. Δεν επιθυμούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεών μας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδεικνύεται καθημερινά ως ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα».

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Προέχει η χώρα να βγει από τα Μνημόνια και να ανακάμψει. Δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο. Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή. Εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Αυτή όμως η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

Η ίδια η κυρία Γεννηματά υπενθυμίζει ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν (αρχικά τρικομματική) ως μια προσπάθεια κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.

Και η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν της χαρίζεται: «Η κυβέρνηση έχει αλυσοδέσει τη χώρα. Προχωρά σε άλλη μία συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Με τους χειρισμούς της, ανεξάρτητα από σχέδια, έχει φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα. Στην ουσία φέρνει ένα τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα, την ώρα που ο πολίτης γονατίζει από τα φορολογικά βάρη. Δεν πήρε τίποτα για το χρέος, ενώ δεσμεύτηκε να ψηφίσει και νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. Προχθές μας είπε ότι τάχα δεν θα τα εφαρμόσει αν δεν πάρει κάτι για το χρέος. Ποιον, αλήθεια, θα κοροϊδέψει; Ολοι πια καταλαβαίνουν ότι δεν καταστρέφει μόνο το σήμερα, αλλά υποθηκεύει και το αύριο».

Διαβάστε περισσότερα από τη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στα «Νέα»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...