427
Τα γραφεία της Mossack Fonseca, που εξειδικεύεται στην ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Τα έγγραφα της νομικής εταιρείας που διέρρευσαν «έκαψαν» πολλους | Reuters

Μυστικό ταξίδι ελλήνων εισαγγελέων στη Χάγη για τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2017, 16:48
Τα γραφεία της Mossack Fonseca, που εξειδικεύεται στην ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Τα έγγραφα της νομικής εταιρείας που διέρρευσαν «έκαψαν» πολλους
|Reuters

Μυστικό ταξίδι ελλήνων εισαγγελέων στη Χάγη για τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2017, 16:48

Ηταν πριν από έναν χρόνο όταν ο κόσμος συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν και αποδείκνυαν πόσο εκτεταμένο ήταν διεθνώς το σύστημα της φοροαποφυγής μέσω των off shore.

Εναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις που ενέπλεκαν εκατοντάδες διασήμους και λιγότερο διασήμους – μεταξύ αυτών και Ελλήνων– στη Χάγη μετέβη την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα. Σκοπός του ταξιδιού ήταν σειρά συναντήσεων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά στην οποία οι έλληνες εισαγγελείς υπέβαλαν αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών που υπήρχαν στα Panama Papers.

Οπως αναφέρει το kathimerini.gr, στο πλευρό του κ. Αθανασίου ήταν η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας. Ολοι είχαν σημαντικές συναντήσεις με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών για Eλληνες που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιρειών και ιδρυμάτων προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνες. Τελευταίος από τα Panama Papers που είδε το φως της επικαιρότητας ήταν ο γνωστός πλέον Αρτέμης Αρτεμίου, συνταξιδιώτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο περιβόητο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική το 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική εισαγγελέας του Παναμά (που ουσιαστικά είναι η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, αν και δεν υπάρχει υπουργείο), γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή, ότι μόνον σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα συνεργαστεί ο Παναμάς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Διαβάστε εδώ πώς τα Panama Papers φώτισαν πτυχές της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου

Ο έλληνες εισαγγελείς μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα σε σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τα Panama Papers, με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου, ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους η εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως επίσης και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Τα Panama Papers είχαν έρθει στο φως στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της Süddeutsche Zeitung. Μεταξύ των συνεργαζόμενων ΜΜΕ ήταν και το Protagon.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...