291
Το Παλάτι του Κρίστιανμποργκ, στην Κοπεγχάγη, είναι η Βουλή της χώρας από τον 19ο αιώνα | Wikimedia

Η Δανία αγοράζει αρχεία από τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 19:39
Το Παλάτι του Κρίστιανμποργκ, στην Κοπεγχάγη, είναι η Βουλή της χώρας από τον 19ο αιώνα
|Wikimedia

Η Δανία αγοράζει αρχεία από τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 19:39

Η αποκάλυψη των Panama Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore εταιρείες ανθρώπων από όλο τον κόσμο έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Προκάλεσε ντόρο, σειρά δημοσιευμάτων, αναλύσεις, κάποιες (ελάχιστες) παραιτήσεις, απολογίες και καταθέσεις σε δικαστήρια. Ε και; Η Δανία έκανε το μεγάλο βήμα. Εγινε η πρώτη χώρα που αγοράζει δεδομένα από τη διαρροή, προκειμένου να αρχίσει τις δικές της έρευνες κατά Δανών που εμφανίζονται στα αρχεία και πιθανώς να έχουν φοροδιαφύγει.

Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι διατεθειμένη να καταθέσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό αλλά και να έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο υπουργός Φορολογικών Εσόδων της Δανίας, Κάρστεν Λόριτζεν, δεν έδωσε το ακριβές νούμερο, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα πληρώσει ποσό που βρίσκεται ανάμεσα στις 1 εκατ. κορώνες Δανίας (150.000 ευρώ) και τις 9 εκατ. κορόνες (1,3 εκατ. ευρώ) για τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν και που προέρχονται από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca.

Ασφαλώς, φορολογικές Αρχές από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει από δημοσιογράφους που συνεργάστηκαν για τις αποκαλύψεις να τους δώσουν πρόσβαση σε κάποια έγγραφα από τον τεράστιο όγκο των 12,7 εκατομμυρίων. Κάθε αίτηση απορρίφθηκε. Αλλά όταν ανώνυμη πηγή προσέγγισε την κυβέρνηση της Δανίας, δείχνοντάς της ένα δείγμα από αρχεία που αφορούσαν πολίτες της χώρας, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει τα στοιχεία.

«Ολα έδειχναν ότι οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», δήλωσε στη Guardian ο Λόριτζεν. Επρεπε το κυβερνών κόμμα να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Προσέγγισε τα υπόλοιπα κόμματα και τους βουλευτές για να κερδίσει τη στήριξή τους και πρότεινε μία συμφωνία για την εξαγορά των αρχείων. Οταν ολοκληρωθεί το deal οι Δανοί θα αρχίσουν τις έρευνες κατά 500 με 600 Δανών τα ονόματα των οποίων έχουν προβεί σε φοροαποφυγή. Μένει να φανεί αν έχουν διαπράξει και φοροδιαφυγή.

«Το χρωστάμε σε όλους τους δανούς φορολογούμενους που πληρώνουν τους φόρους τους με αφοσίωση», είπε ο Λάουριτζεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...