749
| Alexandros Michailidis / SOOC

Από τα Panama Papers στο Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 08:40

Από τα Panama Papers στο Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 08:40

Υπάρχει ακόμα ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης -εντάξει, δεύτερης- φορά Αριστερά; Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να πλήττεται από ακόμα μία αποκάλυψη που θέλει έναν κύπριο ειδικό των εξωχώριων εταιρειών να έχει προνομιακή πρόσβαση στο Μαξίμου και πολύχρονες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που θεωρείται ένας από τους έμπειρους νομικούς σε ζητήματα offshore εταιρειών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers, είναι ένας άνθρωπος που «μπαινοβγαίνει» με άνεση στο Μαξίμου και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη για τις σχέσεις του συγκεκριμένου δικηγόρου με στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρεται και μια «σατανική», όπως γράφει χαρακτηριστικά, σύμπτωση: πριν από δυο εβδομάδες, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή!

Οπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ του «ΕΤ της Κυριακής», κατά τη διάρκεια εκείνης της ταραχώδους εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη διαπλοκή ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι και διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρίας Atlas Cyprus International Trust, που -όπως είπε- είναι η εταιρεία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής».

Τη μέρα της συζήτησης για τη διαπλοκή και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα φροντίζουν να υπενθυμίζουν την υπόθεση του -εμπλεκόμενου στα Panama Papers- Σταύρου Παπασταύρου, ο Αρτέμης Αρτεμίου έβγαινε από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου.

Η εφημερίδα αναφέρει πληροφορίες για στενές σχέσεις του Αρτέμη Αρτεμίου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχέσεις που μάλιστα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ΝΔ ζητεί εξηγήσεις

«Μετά και το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” ο κ. Τσίπρας οφείλει πολλές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Τη στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της διαπλοκής στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω δικηγόρος με το “πλούσιο βιογραφικό” βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει η ΝΔ.

«Αραγε, τι ακριβώς έκανε; Με ποιον ή ποιους συναντήθηκε και ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Αρτεμίου με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά; Γιατί ο κ. Τσίπρας που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία “Atlas Cyprus International Trust” η οποία είναι μέτοχος της Αυγής; Γιατί εξακολουθούν να σιωπούν; Τι κρύβουν; Ποιον ή ποιους προστατεύουν;

Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν να κρύβονται άλλο. Οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις και να μας πουν τι γύρευε η “αλεπού στο παζάρι”», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Μαξίμου: Σπάει τα κοντέρ σοβαρότητας και γραφικότητας η ΝΔ

Στην απάντησή του στην ανακοίνωση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνει ακριβώς εξηγήσεις, αλλά επιτίθεται στο κόμμα, κατηγορώντας το για ένα φιάσκο. «Στην προσπάθειά της να “βγάλει λαβράκι” για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση για τη ΝΔ. «Το κόμμα του κ. Χριστοφοράκου, της Siemens και των τηλεφωνικών κέντρων, του κ. Παπασταύρου, των Panama Papers, της λίστας Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς, των θαλασσοδανείων και των αθωωτικών τροπολογιών, προσπαθεί, να στήσει ένα αφήγημα διαπλοκής, γύρω από μια εταιρεία η οποία κατέχει διαφανώς και νομίμως πακέτο μετοχών της ΑΥΓΗΣ, μόλις (!) δεκατέσσερις (14) φορές μικρότερο από το περίφημο μη εξυπηρετούμενο δάνειο (θαλασσοδάνειο) του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων”», προσθέτει

«Για να της βγει το αφήγημα, εξέδωσε σήμερα μια καταγέλαστη ανακοίνωση, στην οποία εμπλέκει συνομωσιολογικά δημοσιεύματα και άσχετα πρόσωπα. Φιάσκο. Ας συνεχίσουν να γίνονται διασκεδαστικοί…».

Ποιος είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου

Ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ειδικεύεται στη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Στο επίσημο site του γραφείου του διαβάζουμε για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).

Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κεντικής Επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού.

Το όνομά του εμπλέκεται και στα περίφημα Panama Papers, τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων που την περασμένη άνοιξη αποκάλυψαν πώς οι πλούσιοι αυτού του κόσμου καταφέρνουν να κρύβουν τα λεφτά και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες από τα κράτη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...