1469
Αστυνομικοί κατά διαδηλωτών και διαδηλωτές κατά αστυνομικών έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ | REUTERS/ Dylan Martinez

Διπλωματικός πόλεμος Ολλανδίας – Τουρκίας, βρυχάται ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 00:49
Αστυνομικοί κατά διαδηλωτών και διαδηλωτές κατά αστυνομικών έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ
|REUTERS/ Dylan Martinez

Διπλωματικός πόλεμος Ολλανδίας – Τουρκίας, βρυχάται ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 00:49

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και επικίνδυνη κλιμάκωση της διπλωματικής σύγκρουσης, μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας προκάλεσε η απαγόρευση (από την Χάγη) της προσγείωσης του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σκόπευε να πρωταγωνιστήσει σε προεκλογική εκδήλωση στην Ολλανδία. Ακολούθησε «ανταπάντηση» από την Αγκυρα που απέκλεισε την πρεσβεία και το προξενείο της Αγκυρας στην Τουρκία, ύστερα η ολλανδική κυβέρνηση εξανάγκασε την τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να εξέλθει από τα σύνορα της Ολλανδίας ενώ στην κρίση των διμερών σχέσεων ενεπλάκη και η Σουηδία με απαγόρευση σχετικής εκδήλωσης. Παρενέβησαν και οι Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας το μερικό «πάγωμα» της χρηματοδότησης της Τουρκίας από τον Μηχανισμό Προενταξικής Βοήθειας.

Ο πρώτος υπαινιγμός για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης προήλθε την Κυριακή από την ολλανδική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον ακροδεξιό υποψήφιο Γκέερτ Βίλντερς στις εκλογές της Τετάρτης, δήλωσε: «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά». Τόνισε ότι «αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», προσθέτοντας ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Διαδηλωτές έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη REUTERS/Osman Orsal
Διαδηλωτές έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη REUTERS/Osman Orsal

Αυτό δεν αρκεί για την Αγκυρα, Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στην Ολλανδία, ύστερα από απαγόρευση που επέβαλε η Χάγη, δήλωσε την Κυριακή ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει από την ολλανδική να απολογηθεί σε διπλωματικό επίπεδο. Ειδάλλως, όπως είπε από τη Γαλλία, η οποία αντίθετα με την Ολλανδία τον δέχθηκε στο έδαφός της, προειδοποίησε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει αντίποινα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν εμφανιστεί δημοσίως σε μία ομιλία του στην πόλη Μετς της βορειοδυτικής Γαλλία, ο τούρκος υπουργός σημείωσε ότι περιμένει από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταδικάσουν την φασιστική πράξη της Ολλανδίας, ενώ το ίδιο δήλωσε και η τουρκική προεδρία.

Και τους τόνους επέλεξε να ανεβάσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε ξανά λόγο για ναζιστικές πρακτικές. Αυτή τη έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο ναζισμός ζει στην Ολλανδία, ο ναζισμός αναστήθηκε στη Δύση, ενώ προειδοποίησε τη Χάγη ότι θα πληρώσει το τίμημα για το πλήγμα που προκάλεσε στις τουρκο-ολλανδικές σχέσεις.

Πώς άρχισε η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες

Το Σάββατο οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την προσγείωση στη χώρα της πτήσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει την ίδια ημέρα σε τούρκους μετανάστες ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πέρασε σε αντίποινα, «αποκλείοντας» τόσο την πρεσβεία όσο και το προξενείο της Ολλανδίας στην Τουρκία, και αντιστοίχως τις κατοικίες του ολλανδού πρεσβευτή, του ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου.

Οπως σχολίασαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το κλείσιμό τους έγινε για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ολλανδός πρεσβευτής που βρίσκεται σε άδεια είναι ανεπιθύμητος στη χώρα, τουλάχιστον «για κάποιο χρονικό διάστημα».

«Δεν θέλουμε ο ολλανδός πρεσβευτής, που δεν βρίσκεται στη χώρα, να επιστρέψει στη θέση του για κάποιο χρονικό διάστημα. Εξηγήσαμε στους ομολόγους μας ότι αυτή η σοβαρή απόφαση που λαμβάνεται εναντίον της Τουρκίας και της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά και σε άλλους τομείς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τότε ακούστηκε η πρώτη παρέμβαση του τούρκου προέδρου, ο οποίος έκανε λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού» στην Ολλανδία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ολλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις «τρελές» και απαράδεκτες»

Αργότερα τέθηκε μία νέα απαγόρευση από την πλευρά της Χάγης. Η ολλανδική αστυνομία δεν επέτρεψε στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Το τηλεοπτικό δίκτυο NOS News μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει.

Τελικά, τα ξημερώματα της Κυριακής η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων εκδιώχθηκε από την Ολλανδία! Η αστυνομία τη συνόδευσε πίσω στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει στη χώρα. «Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της δημοκρατίας ενάντια σε αυτή τη φασιστική πράξη! Αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα υπουργό δεν πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή», δήλωσε η Κάγια.

2017-03-12T092614Z_958497160_RC190409E230_RTRMADP_3_TURKEY-REFERENDUM-NETHERLANDS
Η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (REUTERS/Osman Orsal)

Λίγες ώρες αφότου η Χάγη αποφάσισε να εκδιώξει την υπουργό, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη την επίσκεψή της. «Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει» ανέφερε.

Η ίδια έφτασε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και κατήγγειλε τον «οικτρό» τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία. «Υποστήκαμε μια συμπεριφορά χυδαία και σκληρή. Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή», τόνισε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου την υποδέχθηκε ένα πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Παράλληλα, διαδηλωτές είχαν κατεβάσει την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Πόλη, αντικαθιστώντας την με μία τουρκική.

2017-03-12T123553Z_1971318642_RC1CC54DC8C0_RTRMADP_3_TURKEY-REFERENDUM-NETHERLANDS
Οργή Τούρκων (υποστηρικτών του Ερντογάν) έξω από το προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη (Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας )
Διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την τουρκάλα υπουργό. «Οι άνθρωποι είναι πραγματικά οργισμένοι. Αισθάνονται ότι καταστέλλεται η ελευθερία έκφρασης τους», δήλωσε ο Σάαντ Μάρτι, 50 ετών.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν εκτοξεύοντας πέτρες και μπουκάλια. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η αστυνομία άσκησε βία, καθώς χτύπησε αρκετούς συγκεντρωμένους με γκλομπ.

2017-03-11T220047Z_807598862_LR1ED3B1P50RI_RTRMADP_3_TURKEY-REFERENDUM-NETHERLANDS
Αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες ώστε να μην επιτρέψουν στους τούρκους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το προξενείο στο Ρότερνταμ  (REUTERS/Dylan Martinez)

Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν και από τη Γερμανία.

Εξαλλος ο Τσαβούσογλου

«Αυτό που έγινε, όσον αφορά τη διπλωματία, ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να γίνει», είπε οργισμένος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην απαγόρευση που του επιβλήθηκε. Και συμπλήρωσε: «Η ματαίωση της πτήσης είναι απαράδεκτη. Οπως και να το δείτε, είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και τη φιλία των δύο χωρών», προαναγγέλλοντας μάλιστα «απάντηση» εκ μέρους της Τουρκίας.

«Η απόφαση αυτή έκανε χαρούμενο τον Βίλντερς (σ.σ.: ακροδεξιός υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης Τετάρτης). Αυτό ήθελε. Αν δείτε αυτά που γράφει στα social media, χάρηκε. Η ίδια νοοτροπία, τα ίδια μυαλά, ο ίδιος φασισμός. Αυτή τη στιγμή ο Βίλντερς είναι πολύ χαρούμενος. Όποιος και να έρθει στην εξουσία στην Ολλανδία, θα έχει την ίδια νοοτροπία με τον Βίλντερς», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου πάντως κατάφερε να προσγειωθεί το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Μια γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο (γάλλος) υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του (…) πηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ωστόσο, μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Σουηδία, φέρεται να αποφάσισε να αποτρέψει σχετική εκδήλωση όπου θα παραχωρούσε ομιλία ένας τούρκος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορεία Dogan, ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα γινόταν η εκδήλωση ακύρωσε το συμβόλαιο.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στη χώρα του, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία. «Η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας. Γι’ αυτό πρότεινα στον τούρκο ομόλογό μου την αναβολή της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.

2017-03-12T041723Z_1879198867_RC120280D6E0_RTRMADP_3_TURKEY-EUROPE-NETHERLANDS
Εφιππος αστυνομικός με γκλομπ κατά των διαδηλωτών (Reuters/ Dylan Martinez)

Με «σκληρά αντίποινα» απείλησε την Ολλανδία ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τονίζοντας: «Eχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά».

Με προσβλητικά σχόλια επιτέθηκε στην ολλανδική κυβέρνηση και ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. «Ο φασισμός ξύπνησε στην Ολλανδία. Ολοι οι πραγματικοί δημοκράτες στον κόσμο πρέπει να αντιδράσουν», έγραψε στο Twitter, ενώ κατηγόρησε τον ολλανδό πρωθυπουργό ότι έχει γίνει η φωνή της σκοτεινής και ρατσιστικής νοοτροπίας που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το να εμποδίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών μας ισοδυναμεί με εκ νέου ανέγερση του τείχους του Βερολίνου», πρόσθεσε και τόνισε: «Είναι απόπειρα να διχαστεί ξανά η Ευρώπη μέσω του τείχους της ντροπής. Το πρώτο τούβλο τοποθετήθηκε από τον oλλανδό πρωθυπουργό. Ο ρατσιστής, ξενοφοβικός Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία. Μην μπεις στον κόπο να κατέβεις στις εκλογές Ρούτε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...