552
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών | REUTERS/Henry Romero/File Photo

Ολλανδικό «μπλόκο» στον Τσαβούσογλου – Δεν έδωσαν άδεια προσγείωσης στην πτήση του

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 13:52
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
|REUTERS/Henry Romero/File Photo

Ολλανδικό «μπλόκο» στον Τσαβούσογλου – Δεν έδωσαν άδεια προσγείωσης στην πτήση του

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 13:52

Οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την προσγείωση στη χώρα της πτήσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα Σάββατο σε τούρκους μετανάστες ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροσκάφους του τούρκου υπουργού.

Στη σελίδα του στο Facebook o ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως η Τουρκία προκάλεσε αναστάτωση στις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον υπουργό να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Μετά την γνωστοποίηση της ακύρωσης της άδειας από την Ολλανδία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της Ολλανδίας, μιλώντας ανοιχτά για «ναζί και φασίστες».

«Πιέστε όσο θέλετε, υποστηρίξτε όσο θέλετε τους τρομοκράτες», είπε σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απευθυνόμενος στους Ολλανδούς και πρόσθεσε: «Ολα αυτά θα γυρίσουν πάνω σας. Θα αρχίσουμε να υλοποιούμε τις απειλές μετά την 16η Απριλίου, έχουμε υπομονή». Είπε ακόμη: «Πώς θα προσγειώνονται τα αεροσκάφη στην Τουρκία από τώρα;», διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τα επιβατικά αεροσκάφη, αλλά τα επίσημα.

Και τόνισε ακόμη: «Είστε απομεινάρια των Ναζί, είναι φασίστες».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η Ολλανδία μεταχειρίζεται τους Τούρκους στη χώρα σαν ομήρους, δυσκολεύοντας την επαφή τους με την Αγκυρα.

Πρόσθεσε μάλιστα μιλώντας στο CNN Turk, πριν ανακοινωθεί η απαγόρευση της πτήσης: «Τι ζημιά θα κάνει σε αυτούς το ταξίδι μου στη χώρα; Είμαι υπουργός Εξωτερικών και πηγαίνω όπου θέλω». Σε διόλου διπλωματικό ύφος πρόσθεσε:  «Υπάρχει και η Ολλανδία. Ο Ολλανδός Βίλντερς συμπεριφέρεται σαν Ναζί. Απειλεί τον υπουργός Εξωτερικών της τουρκικής Δημοκρατίας με τον να μην αφήνει να προσγειωθεί το αεροσκάφος του. Εγω όμως θα πάω».

Προχώρησε ακόμη και σε απειλές, σύμφωνα με την Hurriyet: «Αν η Ολλανδία ακυρώσει την άδεια πτήσης μου σήμερα, τότε θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις».

Περισσότερο διπλωματικός ο Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι το σχόλιο του τούρκου προέδρου ήταν «εντελώς απαράδεκτο».  «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», είπε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο», είπε.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Διπλωματικός πόλεμος

Πρόκειται για μια κλιμάκωση των ενεργειών εκ μέρους της Ολλανδίας, σχετικά με ένα ζήτημα που έφερε σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες.

Αρχικά, ο δήμος του Ρότερνταμ, όπου θα γινόταν η ομιλία, απαγόρευσε την διεξαγωγή της ομιλίας, με τον τούρκο υπουργό να απαντά ότι θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ και θα μιλούσε στο τουρκικό προξενείο. Αυτό είχε πράξει προ ημερών και στο Αμβούργο όταν οι εκεί αρχές είχαν απαγορεύσει παρόμοια εκδήλωση.

Αργά την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει ότι πρακτικά ο τούρκος υπουργός δεν θα γίνει δεκτός επίσημα αν έλθει μόνο για την ομιλία.

«Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις». Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...