270
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ξενοδοχείο για να συναντήσει την τρόικα (δηλαδή τους Θεσμούς) | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σαββατιάτικη διαφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 20:41
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ξενοδοχείο για να συναντήσει την τρόικα (δηλαδή τους Θεσμούς)
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σαββατιάτικη διαφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2017, 20:41

Υπουργοί και δανειστές είπαν να περάσουν ένα ακόμη Σάββατο στο Χίλτον, τα είπαν, τα συζήτησαν και άκρη δεν βγήκε.

Κατά τη γραμμή πληροφόρησης του υπουργείου Οικονομικών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μετά και τη σαββατιάτικη συνάντηση στα θέματα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2019, παραμένουν.

Οι διαφωνίες δεν είναι φυσικά στο ότι θα ληφθούν μέτρα – αυτό φαίνεται να το έχει αποδεχτεί η Αθήνα – αλλά στο πόσο βαθιά θα είναι αυτά.

Τώρα νέα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνουν δράση και καλούνται να αναζητήσουν αν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού στα εξής ζητήματα:

– Το πόσοι απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, δηλαδή καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.
– Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019. Από το κενό αυτό θα εξαρτηθεί κατά ποσό θα απαιτηθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ, δηλ. 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, αλλά επιχειρεί να συμπιέσει η κυβέρνηση επικαλούμενη στοιχεία υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
– Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα μηδενιστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (βλέπε Αχτσιόγλου), ενώ αναμένεται νέα συνάντηση τη Δευτέρα για τα δημοσιονομικά. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει προχωρήσει και η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος των αντιμέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι τα θέματα των αντιμέτρων είναι στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά να θέτει θέματα παροχών και τους Θεσμούς να ζητούν αναπτυξιακές δράσεις κι όχι επιδοματικό χαρακτήρα. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το θέμα του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι εν γνώσει της Επιτροπής κι εντάσσεται στην κατεύθυνση των αντιμέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News