350
Ο Ράινς Πρίμπους (δεξιά) παρακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο προσωπάρχης του νέου προέδρου προανήγγειλε ενέργειες κατά της Ρωσίας | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ τώρα παραδέχεται τον «δάκτυλο» των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 08:47
Ο Ράινς Πρίμπους (δεξιά) παρακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο προσωπάρχης του νέου προέδρου προανήγγειλε ενέργειες κατά της Ρωσίας | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ τώρα παραδέχεται τον «δάκτυλο» των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 08:47

Είναι μια στροφή προς τον ρεαλισμό; Ή απλώς μια επίδειξη της χαρακτηριστικής ικανότητας του Ντόναλντ Τραμπ να λέει και να… ξελέει με ρυθμούς πολυβόλου; Από το στρατόπεδο του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Τραμπ αποδέχεται τώρα τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις με στόχο να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. «Ενδεχομένως θα αναλάβει δράση», δήλωσε ο προσωπάρχης του.

Ο Ράινς Πρίμπους είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Fox News Sunday» ότι ο Τραμπ κατανοεί πως η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος. «Αποδέχεται το γεγονός ότι (σε) αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για οντότητες στην Ρωσία, επομένως δεν είναι αυτό το θέμα» είπε ο Πρίμπους.

Οι δηλώσεις αυτές του Πρίμπους σηματοδοτούν μια σημαντική μεταστροφή στον τρόπο διαχείρισης του θέματος, καθώς ο μεγιστάνας επανειλημμένως έχει απορρίψει τις αιτιάσεις ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να τον βοηθήσουν. Εως τώρα επέμενε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι προϊόν των πολιτικών του αντιπάλων που επιχειρούν να υπονομεύσουν τη νίκη του.

Μόλις 11 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του, ο Τραμπ προσπαθεί να διαμορφώσει μια πιο συγκροτημένη εξωτερική πολιτική. Υπό αυτό το πρίσμα και η Μόσχα –με την οποία ως επιχειρηματίας είχε γνωστούς οικονομικούς δεσμούς– θα κρατηθεί σε κάποια απόσταση και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι θα επιστρέψουν στην ατζέντα. Υπό αυτό το πρίσμα σύμβουλοι του Τραμπ συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος όπως είπε «είχε θετικές αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Στιβ Μπάνον, επικεφαλής της στρατηγικής του νέου προέδρου. Η συζήτηση αφορούσε τη Συρία, την Κίνα και βεβαίως τη Ρωσία.

Σε μια άλλη συνέντευξη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι «υποτίμησε» τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης στις δημοκρατίες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ομπάμα αρνήθηκε ωστόσο ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος όπως καταγγέλλουν οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενορχήστρωσε αυτήν την εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και χειραγώγησης των ΜΜΕ με στόχο να ευνοήσει την εκλογή του Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...