466
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδας Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Στουρνάρας προειδοποιεί για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 15:17
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλαδας Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Στουρνάρας προειδοποιεί για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 15:17

Ηταν μία συνέντευξη σε δύο δόσεις. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg είδαμε τον αισιόδοξο Γιάννη Στουρνάρα. Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που προβλέπει «λευκό καπνό» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τονίζει ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, εμφανίζεται ο μάλλον απαισιόδοξος τραπεζίτης, που διακρίνει τους κινδύνους του άμεσου μέλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να προετοιμάζεται και να προειδοποιεί για το χειρότερο σενάριο.

«Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι σε ένα χρόνο από τώρα ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης θα μοιάζει διαφορετικός», δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ρίσκα που θα προκύψουν αν ενισχυθούν ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στη Γηραιά Ηπειρο. «Δεν θέλω καν να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο», τόνισε.

Το μόνο θετικό από την άνοδο του λαϊκισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ της συνέχισης της ποσοτικής χαλάρωσης 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που κανονικά είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη Μαρτίου.

Με άλλα λόγια, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα ετοιμάζονται εκ νέου να δράσουν ως πυλώνας σταθερότητας και στήριξης της οικονομίας. Αν η πολιτική κατάσταση επιδεινωθεί, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η ΕΚΤ και τα μέλη της θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο καλοήθεις στην πολιτική σφαίρα», τόνισε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. «Εάν υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια, μεγαλύτερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», είπε. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας θα συνεχιστεί και πέρα από τον Μάρτιο παρότι απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις αποφάσεις που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο στην κρίσιμη συνεδρίασή του στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτική τόσο στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημάδι ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητήσει το πότε θα αρχίσει να περιστέλλει τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι ακόμα και η λέξη σταδιακή «κατάργηση» («tapering») πρέπει να αποφεύγεται ως επικίνδυνη.

«Είναι μια επικίνδυνη λέξη τώρα, γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν πολλά άλλα σοκ», είπε ο ίδιος. «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαμε να βρεθούμε εκεί ίσως σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να αρχίσει να έχει αντίκτυπο από τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...