1118
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η σύνθεση του νέου «κυβερνείου» του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 14:25
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η σύνθεση του νέου «κυβερνείου» του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 14:25

Για πρώτη φορά, μετά το συνέδριο όπου επανεξελέγη πανηγυρικά ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος και όπου αναδείχθηκαν τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε την Κυριακή η επιτροπή για να αποφασίσει τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας και τον νέο γενικό γραμματέα του κόμματος. Και μετά να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος.

Γραμματέας επανεξελέγη ο Παναγιώτης Ρήγας. Ψήφισαν 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Ρήγας έλαβε 111 ψήφους, τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 38, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο. Μετά την ψηφοφορία, η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

Πολιτικό Συμβούλιο:
Φωτεινή Βάκη, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλόπουλου.

Εκτελεστικό Συμβούλιο:
Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Εφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Πέτρος Καραγεώργος, Κατερίνα Κνήτου, Αντώνης Κοτσακάς, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Αγγελος Μανταδάκης, Γιάννης Μπουρνού, Νίκος Σκορίνης, Μιχάλης Υδραίος και Αλέξης Χριστόπουλος.

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας, Παναγιώτης Ρήγας. Παρά την πρόταση Τσίπρα, δεν εξελέγησαν η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόταση του Πρωθυπουργού, «σπάει» σε δύο υπο-όργανα που θα λειτουργούν ξεχωριστά. Το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με όλα τα «τακτικά και έκτακτα» θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, και το 16 μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με οργανωτικά θέματα αλλά και πολιτικά, όπως η προετοιμασία και δράση των τμημάτων του κόμματος.

Πρόταση είχε γίνει και στον Πάνο Σκουρλέτη από τους Χάρη Γολέμη και Αλκη Ρήγο, ο οποίος δεν αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση των «από κάτω», απάντησε ότι θέλησε να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό, εφόσον ο ίδιος δεν τον πρότεινε για μέλος. Υπογράμμισε δε ότι στον ανασχηματισμό, αν «σπάσει» το υπουργείο και δεν έχει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει άλλο υπουργείο. «Θα είμαι και πάλι βουλευτής, πιο κοντά στον κόσμο», τόνισε. Ο κ. Σκουρλέτης όμως έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης άρα υπάρχει αδιέξοδο που λύνεται μόνο με την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα.

Μια σειρά από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος και Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και αρνήθηκαν την πρόταση για την Πολιτική Γραμματεία.

Η ομιλία Τσίπρα

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής, κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος ζήτησε να μπει ένα τέλος στις αυτονομήσεις και αναφερόμενος στους δανειστές τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους». Φυσικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνταγματικότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, διασαφηνίζοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση». 

Επεσήμανε, λοιπόνότι ο νόμος Παππά ήρθε να δώσει απάντηση στο καθεστώς αντισυνταγματικότητας που επικρατούσε. Σε αυτό το σημείο επανέφερε το θέμα της διαπλοκής. Εκανε λόγο για ένα ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα, «οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη, έπαιρναν δάνεια με “αέρα” και ήλεγχαν την ενημέρωση».

«Τώρα που βλέπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Ομως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατευθύνεται στο βήμα για να απευθύνει την ομιλία του (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)
NΔ: «Η απολογία Τσίπρα δεν πείθει κανέναν»

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του. Ανέφερε ότι «αμετανόητος απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση». Η ΝΔ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει επιτέλους τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και «να εξηγήσει στους απογοητευμένους πολίτες που εξαπάτησε, τι σχέση έχει με τους ανθρώπους των Panama Papers που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου. Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου -ειδικευμένος στις offshore- στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, και για ποιο λόγο;», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: «Πολύ αργά για τον κ. Τσίπρα»

«Ο κ. Τσίπρας, απομονωμένος πια από τους έλληνες πολίτες, προσπάθησε να πείσει τουλάχιστον το κόμμα του. Ομως η πραγματικότητα τον διαψεύδει, τον αποκαλύπτει», τόνισε το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού. Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση με κάθε είδους μεθοδεύσεις και όχι να ρυθμίσει το τοπίο των ΜΜΕ. Ηταν εκείνος που συμφώνησε με τον Σόιμπλε το 2015 και τον Μάιο 2016 για να συζητηθεί το χρέος στην ουσία του μετά το 2018, και τώρα όλοι του το θυμίζουν», συμπλήρωσε. Το ΠΑΣΟΚ παρατήρησε, τέλος, ότι «είναι πολύ αργά για αυτόν πια», καθώς «ο ελληνικός λαός τον γνώρισε και τον εγκατέλειψε, χωρίς επιστροφή».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ τόνισε: «Τη μέρα που η κυβέρνηση ξεκινάει τη συζήτηση με τους «θεσμούς» για το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να αντιπαρατεθούν γύρω από το προσφιλές τους και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικό ζήτημα της διαπλοκής, προκειμένου να κρύψουν την ταύτισή τους στα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου».

«Ο Πρωθυπουργός σήμερα για άλλη μια φορά αντιπολιτεύτηκε την αντιπολίτευση», τόνισε σε σχετική  ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Το πιο επικίνδυνο σημείο της ομιλίας του ήταν ο διχαστικός λόγος, χώρισε τους Ελληνες σε «εμείς» και «αυτοί», δήλωσε ότι «έχουμε μπει σε φάση πολεμική». Η χώρα όμως δεν χρειάζεται το διχασμό και την τεχνητή πόλωση αλλά την εθνική συνεννόηση», κατέληξε η ανακοίνωση.

Βενιζέλος: Στον Τσίπρα θα ανήκει εξ ολοκλήρου το 4ο μνημόνιο

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «Ως προς την οικονομία, αντί ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της βλάβης που έχουν προκαλέσει αυτός και οι συνεργάτες του, προσπαθεί να παραβιάσει ανοικτές θύρες ως προς το χρέος για να δείξει ότι δήθεν έχει στόχο και διεθνείς συμμάχους και αντιπάλους. Ως προς τους θεσμούς, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνεται -γιατί ο τρόπος που σκέπτεται δεν το επιτρέπει- ότι σε μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία, σε ένα Κράτος Δικαίου, ο τελικός λόγος για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεσμικές εγγυήσεις, μια από τις οποίες είναι η πολυφωνία των ΜΜΕ, ανήκει όχι στη Βουλή και την κυβέρνηση, αλλά σε Ανεξάρτητες Αρχές και εντέλει στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Οι εξελίξεις θα τον βοηθήσουν να τα αντιληφθεί όλα αυτά».

Μία ημέρα πριν την ψηφοφορία, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν αρκετές «κλειστές»  μαζώξεις των τάσεων μέσα στο κόμμα («53», Πλατφόρμα 2010, Ενωτική Κίνηση).

Η σύνθεση της Γραμματείας αναμένεται να δώσει προσανατολισμό στον κυβερνητικό ανασχηματισμό που έχει δρομολογήσει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τσίπρας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη έχει δηλώσει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, θα εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και, όπως τα πρώτα κυβερνητικά σχήματα, το νέο θα περιλαμβάνει και πρόσωπα εκτός κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...