793
| SOOC

Τσίπρας Συνεδρίου με επίθεση σε διαπλοκή και ύμνους στο δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 21:08

Τσίπρας Συνεδρίου με επίθεση σε διαπλοκή και ύμνους στο δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 21:08

«Εχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Είναι ώρα να τηρήσουν και οι εταίροι το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και μαζί της θα πρέπει να κλείσει και η εκκρεμότητα του χρέους». Ο Αλε΄ξης Τσίπρας επέλεξε να στείλει σαφές -και αυστηρό-μήνυμα προς τους δανειστές, στο άνοιγμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τηρούμε τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, απαιτούμε το ίδιο. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για το χρέος και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει πια “θα δούμε”», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε προς τους συνέδρους το αφήγημα για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει το συντηρητικό μέτωπο της Ευρώπης. «Δεν καταφέραμε να το σπάσουμε, αλλά τουλάχιστον το διαρρήξαμε» είπε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο και όχι την αυτοκαταστροφική αναδίπλωση», είπε, εκτιμώντας ότι «τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τη χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ίδια η Αριστερά». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, ήταν καλύτερη από εκείνη «στην οποία ήταν δεσμευμένος ο κ.Σαμαράς».

20161013203454__mg_30991476380935

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς» να επιδιώξει προσεγγίσεις με την  ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας ωστόσο πάντα κατά νου τα όρια και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα. «Η συγκυρία θυμάται την Αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, για να σταματήσει τη καταστροφή», είπε επιπλέον.

Αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζομένων, αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων. Προέταξε την απλή αναλογική, τη ψήφο στα 17 και το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Ασφαλώς έκανε αναφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, λέγοντας πως η κυβέρνηση έβαλε τάξη και νομιμότητα σε ένα καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής. «Δεν λογαριάζουμε ηχηρά ονόματα, δεν μας τρομάζουν οι εκβιασμοί τους, εξασφαλίσαμε χρήματα για δράσεις κοινωνικής προστασίας». Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης πίεση αντίστοιχη με εκείνη που δέχθηκε την εβδομάδα του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση και το κόμμα

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Όπως και δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ», είπε εν συνεχεία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μια πολιτική Γραμματεία που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο». Επιπλέον, έστειλε μήνυμα «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Π.Γ., δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός». «Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», συνέχισε, προτείνοντας τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει στο παλιό πολιτικό σύστημα, δεν είμαστε ίδιοι, δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι» και κάλεσε τους συνέδρους «να θέσουν ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΙΡΖΑ στον ελληνικό λαό» και τη συγκρότηση «της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν θέλουμε απλά ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα της Αριστεράς».

Πάνος Καμμένος: Τελείωσαν οι νταβατζήδες – Είμαι με τον Αλέξη γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι», προσφώνησε τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος, κατά τον χαιρετισμό του, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα και τα γέλια τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του γραμματέα του Κόμματος, Π. Ρήγα.

«Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο, αποδείξαμε μαζί ότι μπορούμε να ενώσουμε τους Ελληνες», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε με έμφαση ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα «μέχρι να ελευθερωθεί η χώρα, μέχρι να φύγουν οι δανειστές». Τότε θα ξαναδούν και «τις πολιτικές τους διαφορές», ανέφερε και σημείωσε ότι αυτές είναι απολύτως σεβαστές και από τις δύο πλευρές, όπως και οι «κόκκινες γραμμές». «Τέλειωσαν οι νταβατζήδες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Καμμένος. Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ παρατήρησε: «Μπορεί να κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις, όμως εμείς κερδίζουμε στις εκλογές. Είμαι με τον Αλέξη και με εσάς γιατί ξέρω ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν χρωστάμε σε κανέναν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...