1059
O Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του, την Τρίτη, στην Επιτροπή της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

O Γιάννης Στουρνάρας και η αλήθεια για τα capital controls

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 12:26
O Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του, την Τρίτη, στην Επιτροπή της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

O Γιάννης Στουρνάρας και η αλήθεια για τα capital controls

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 12:26

Ηταν μια μαραθώνια κατάθεση, που κράτησε πάνω από δέκα ώρες, όλη την Τρίτη. Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, αλλά η συζήτηση μοιραία ξέφυγε από το συγκεκριμένο αντικείμενο και κατέληξε στα capital controls του 2015.

Προηγουμένως βέβαια ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε σπεύσει να επιρρίψει ευθύνες στον προκάτοχό του για την Τράπεζα Αττικής και να ανατρέψει το κυβερνητικό αφήγημα περί θαλασσοδανείων σε μέσα ενημέρωσης. «Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισ. ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας. «Ειδικά στα ΜΜΕ μονό δυο κανάλια έχουν πρόβλημα, ο ΔΟΛ και το Star πολύ λιγότερο, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε», υπογράμμισε. Αυτές οι αναφορές του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πίστευαν ότι είναι τόσο μικρό το πρόβλημα και συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΜΜΕ είναι και 50%.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η στιγμή έντασης στην πολύωρη κατάθεσης του κ. Στουρνάρα.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξαπέλυσε πυρά κατά του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις», απαντώντας έτσι στον προκάτοχό του για τις υπόνοιες που είχε αφήσει για τις κινήσεις της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα για το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε την επίθεση κατά του προκατόχου του λέγοντας: «Ο κ. Προβόπουλος αν ήθελε μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».

Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κίνηση της Τράπεζα της Ελλάδος να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση ήταν ακατάλληλη. «Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης», είπε.

174725
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του κ. Στουρνάρα στην Επιτροπή της Βουλής (INTIMENEWS)

Σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τη χρηματοδότηση του ομίλου του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα από την Attica Bank ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους, π.χ. Τοξότης. Από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρείες σαν να ήταν η Microsoft!», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο Βαρουφάκης είπε στον Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα»

Ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει το waiver από τις ελληνικές τράπεζες επέρριψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;» είπε ο κ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον Ντράγκι «μην ακούς τον Βαρουφάκη» και πως ο Ντράγκι του απαντούσε ότι «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «εκείνη την περίοδο μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και έστελνε επιστολές» για να σταματήσουν τον Γ. Βαρουφάκη.

Ο διοικητής της ΤτΕ πάντως ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά η πορεία της χώρας. Περιέγραψε πώς ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver: «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν “γιατί;” και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον “γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ”. Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό».

 Ο Βαρουφάκης απαντά στον Στουρνάρα

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Βαρουφάκη.

Ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε στο twitter μήνυμα, με το οποίο προαναγγέλλει την απάντησή του στον επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, για όσα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Το πρωί της Τετάρτης σε σχόλιο που έστειλε στο real.gr ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε:

«Ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί.

» Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».

Το επεισόδιο με Κασιδιάρη

Ωστόσο η κατάθεση του κ. Στουρνάρα στιγματίστηκε και από την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ψεύτη» τον κ. Στουρνάρα και να ζητήσει οι απαντήσεις του «να πάνε στον εισαγγελέα, να κρατηθεί και να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο»!

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε εκνευρισμένος: «Μη μου σηκώνεις έμενα τη φωνή» – φράση που είχε ως συνέπεια ο Κασιδιάρης να προχωρήσει σε χυδαία επίθεση κατά του διοικητή της ΤτΕ με λόγια του τύπου «παρτάλι» και «λαμόγιο».

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο στην αίθουσα και επικράτησε πανδαιμόνιο: Ο Κασιδιάρης σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τον κ. Στουρνάρα και ζητούσε να συλληφθεί λέγοντάς του «έχεις κατακλέψει τη χώρα είσαι μέσα σε όλα τα σκάνδαλα». Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ εμφανώς ενοχλημένος του απάντησε: «Κι εσείς είστε μέσα σε όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως παράνομη την έφοδο των ελεγκτικών αρχών στην επιχείρηση της συζύγου του για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. «Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως κράτος δικαίου για αυτό που έγινε» είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...