692
| INTIMENEWS

Μέχρι πού θα το πάει ο Ιβάν Σαββίδης;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 26 Σεπτεμβρίου 2016, 18:49

Μέχρι πού θα το πάει ο Ιβάν Σαββίδης;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 26 Σεπτεμβρίου 2016, 18:49

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μίνος δεν είναι, απλώς, ΠΑΟΚ. Συχνά είναι να απορείς και πόσο Γιώργος Μίνος είναι ο ΠΑΟΚ. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο δίκτυο φωτογραφίες του ως παρουσιαστή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού που θα δημιουργήσει ο Ιβάν Σαββίδης. Χιούμορ. Και είναι νωρίς ακόμα. Αλλωστε για να πάει ο Μίνος στο κανάλι του Σαββίδη θα πρέπει να εκπληρώνονται δύο προϋποθέσεις: ο Μίνος να εγκαταλείψει την ΕΡΤ και ο Σαββίδης να φτιάξει το κανάλι.

minosΟ Ιβάν Σαββίδης δηλώνει έτοιμος. Και να πληρώσει και να συνεργαστεί με όσους αποκλείστηκαν, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Και την ίδια στιγμή, ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος, αυτός που κινείται γύρω από τον επιχειρηματία, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκστασης. Στη ρωσική πρεσβεία θα τρίβουν τα μουστάκια τους. Και κάποιοι άλλοι, στους ΑΝΕΛ, θα τρίβουν την κοιλιά τους, από ευχαρίστηση. Όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι απλό μέσα σε μία διαδικασία που δείχνει να αυτοτροφοδοτεί την ανεπάρκεια και τις αντιφάσεις της. Ας αφήσουμε, προς το παρόν, στην άκρη τις πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί η υπόθεση Καλογρίτσα. Και ας εστιάσουμε αποκλειστικά στον Ιβάν Σαββίδη.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ο Ιβάν Σαββίδης ανακηρύχθηκε πρώτος επιλαχών υπερθεματιστής, έχοντας προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας ανέλαβε το ρόλο του «λαγού» προκειμένου να ανεβάσει το τίμημα. Η θέση αυτή, σύμφωνα με τους διαγωνιζόμενους που αποκλείστηκαν, αμφισβητεί το κύρος του διαγωνισμού. Εκτός των άλλων, πέραν των προσφυγών κατά της διαδικασίας, διαγωνιζόμενοι εγείρουν νομικό θέμα ως προς το κατά πόσο η εταιρεία Σαββίδη (η Dimera) δύναται να λάβει μέρος στη διαδικασία, αφού η δραστηριότητα της δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα της τηλεόρασης. Πρόκειται για μία εταιρεία με πολυσχιδή δραστηριότητα, από το Μακεδονία Παλλάς ως τον ΠΑΟΚ.

Κατά τον διαγωνισμό, η μεγαλύτερη προσφορά του Ιβάν Σαββίδη ήταν 61,5 εκατ. ευρώ  στη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας που κατέληξε στον Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ. Όμως τώρα στο τραπέζι βρίσκεται η δεύτερη άδεια που κατέληξε στον Ιωάννη Καλογρίτσα. Για αυτή την άδεια, ο Ιβάν Σαββίδης είχε προσφέρει 38,5 εκατ. ευρώ. Ποιες ήταν οι άλλες προσφορές; Καλογρίτσας 52,6 εκατ. , Μαρινάκης 46,2 εκατ., Alpha 41,5, Antenna 36,5 εκατ., κυπριακή εταιρεία 18,5 εκατ., Star 8 εκατ. Εδώ, λοιπόν, μπορεί ο Alpha να ισχυριστεί ότι είναι επιλαχών για τη συγκεκριμένη άδεια αφού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που έκανε μεγαλύτερη προσφορά, πήρε τελικά άδεια.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω που μπορούν να ανακατέψουν περισσότερο τα του διαγωνισμού, ενδεχόμενη είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο θα προσδώσει χαρακτηριστικά που είναι, τουλάχιστον πρωτόγνωρα.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν κρύβει (μάλλον διαφημίζει) τη σχέση του με τον ρωσικό παράγοντα και το «σύστημα» Πούτιν. Είναι λογικό, λοιπόν, να υποθέσει κάποιος ότι το εν λόγω τηλεοπτικό κανάλι θα προσφέρει προνομιακή μεταχείριση στα ρωσικά συμφέροντα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη στενότερη προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Στο φάκελο που κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης, αναφέρονται τα ονόματα επτά συνεργατών του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι, κατά το σχέδιο, καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά. Σαββίδης και Καμμένος δεν κρύβουν τη στενή προσωπική τους σχέση και την εκτίμηση που θρέφει ο ένας για τον άλλον. Σε αυτή την, ανθρώπινη, σχέση αποδίδουν ορισμένοι την εναντίωση του Πάνου Καμμένου στη συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις άδειες.

Ανθρωποι που έχουν παρακολουθήσει συζητήσεις για το πρόγραμμα του καναλιού, λένε ότι πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη, πέρα από την αυτονόητη προβολή του ΠΑΟΚ, είναι η προώθηση θεμάτων που ενδιαφέρουν τον ποντιακό ελληνισμό, «τα δίκια της Θεσσαλονίκης», την Εκκλησία κ.λ.π. Πιο απλά, αν τελικά ο Σαββίδης φτιάξει κανάλι, το πρόγραμμα του θα εκφράζει σε μεγάλο βαθμό απόψεις που σήμερα εκφράζονται πολιτικά από τους ΑΝΕΛ. Ταυτοχρόνως θα ενισχυθεί επικοινωνιακά, και κατ’ επέκταση πολιτικά, ο Πάνος Καμμένος.

Ο Ιβάν Σαββίδης πρότεινε σε Alpha και Star να συνεργαστούν. Η απάντηση και των δύο πρέπει να θεωρείται αρνητική. Εκ των πραγμάτων ο Σαββίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κόστος μίας μεγάλης επένδυσης με αμφίβολη προοπτική απόσβεσης. Παραλλήλως θα πιεστεί προκειμένου να διατηρεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του. Τι δείχνουν όλα αυτά; Τίποτα, για αυτό και είναι νωρίς για συμπεράσματα. Δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης να διαπραγματεύεται. Τι; Είτε τον τρόπο με τον οποίο θα μπει στην τηλεοπτική αγορά, είτε τον τρόπο με τον οποίο θα βγει από το παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...