552
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (αριστερά) και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) δίνουν τα χέρια μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 10:53
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (αριστερά) και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) δίνουν τα χέρια μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 10:53

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γενεύη ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. «Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να καταβάλει επιπρόσθετη προσπάθεια, καθώς πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει πίεση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του.

Ανάμεσα σε όσα συμφωνήθηκαν, είναι και η δέσμευση πως η Δαμασκός δεν θα βομβαρδίζει σε περιοχές που συμφωνήθηκαν και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση. Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσει τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως και, σταδιακά, μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης. Κατά τον Κέρι, εάν υπάρξει μια περίοδος μείωσης της βίας, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και θα αρχίσουν από αέρος πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η εκστρατεία κατά του Μετώπου Υποστήριξης είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κέρι: «πρέπει να καταδιώξουμε αυτούς τους τρομοκράτες με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο». Τόνισε μάλιστα πως Ουάσινγκτον και Μόσχα καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δύση του ηλίου τη 12η Σεπτεμβρίου.

Πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών, συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού.

Ο Κέρι ανέφερε ότι επτά ημέρες μετά την έναρξη της αναστολής των εχθροπραξιών, τη 12η Σεπτεμβρίου, και εάν τηρείται, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συστήσουν ένα κοινό κέντρο για να πολεμήσουν μαζί το Μέτωπο Υποστήριξης και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). «Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους με κάθε δυνατό τρόπο από το Μέτωπο Υποστήριξης και το ISIS. Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα διευκολύνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης«, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν».

Η Ρωσία έχει προετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την επέκταση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός, κατά τις δηλώσεις του. Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ένα κοινό κέντρο πληροφοριών θα επιτρέψει να διαχωρίζονται οι τρομοκράτες από τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και να διεξάγονται κοινά πλήγματα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εναντίον των τρομοκρατών.

2016-09-09T232334Z_276558357_S1AEUAJVPUAA_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-KERRY
Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ παρακολουθούν τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα (REUTERS/Kevin Lamarque)

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την  συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει. Ωστόσο οι όροι της συμφωνίας δεν θα δημοσιοποιηθούν ακόμη, για να μη χρησιμοποιηθούν ώστε να υπονομευθεί η εφαρμογή της πρωτοβουλίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, παίρνοντας τον λόγο μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο OHE  θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...