416
Ο Τζον Γουίλιαμς χωρίς μπαγκέτες του μαέστρου, παίζει νοητά μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής στο Χόλιγουντ το βράδυ της Πέμπτης | Reuters

To σινεμά υποκλίθηκε στον μουσικό του

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2016, 10:49
Ο Τζον Γουίλιαμς χωρίς μπαγκέτες του μαέστρου, παίζει νοητά μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής στο Χόλιγουντ το βράδυ της Πέμπτης
|Reuters

To σινεμά υποκλίθηκε στον μουσικό του

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2016, 10:49

Hταν πρώτη φορά υποψήφιος για Οσκαρ πριν από σχεδόν μισό αιώνα, το 1968 για την «Κοιλάδα με τις Κούκλες». Εκτοτε μέτρησε 50 υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο, κάποιες χρονιές για τις δουλειές του σε δύο ταινίες. Από τις βραδιές των Οσκαρ έχει φύγει πέντε φορές νικητής.

Δίπλα στο λήμμα «σάουντρακ», πρέπει να έχουν την εικόνα του. Ο Τζον Γουίλιαμς είναι ο συνθέτης που έγραψε τις εμβληματικές μουσικές σε οκτώ από τις 20 πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών – μεταξύ αυτών η πρώτη τριλογία των «Star Wars», ο «ΕΤ», οι περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς και τα «Σαγόνια του Καρχαρία», παραδεχτείτε το, δεν μπορείτε να σκεφτείτε μια από αυτές τις ταινίες χωρίς να φέρετε στο μυαλό σας το μουσικό τους θέμα.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Χόλιγουντ προχώρησε σε μια ιστορική τρόπον τινά ενέργεια. Ο Γουίλιαμς τιμήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) με το βραβείο για το σύνολο του έργου του – είναι η πρώτη φορά στα 44 χρόνια του θεσμού που βραβεύεται ένας μουσικός και όχι ένας κινηματογραφιστής ή ηθοποιός. Πέρυσι το είχε πάρει ο κωμικός Στιβ Μάρτιν, πρόπερσι η Τζέιν Φόντα, πρώτος είχε τιμηθεί το 1973 ο Τζον Φορντ, αλλά ποτέ δεν είχε βραβευτεί μουσικός.

2016-06-10T054010Z_1331903858_S1AETJAWLUAA_RTRMADP_3_FILM-JOHNWILLIAMS

Το βραβείο στον μέγα Τζον Γουίλιαμς το παρουσίασε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (στην παραπάνω φωτογραφία μαζί με τον Γουίλιαμς), ο οποίος έχει τιμηθεί για το έργο του από το AFI το 1995. Οι δυο τους συνεργάζονται από το 1974 από το «Jaws». Και ακολούθησαν τέσσερις δεκαετίες κατά τις οποίες ο Γουίλιαμς «έντυσε» με τις μελωδίες του όχι μόνο τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Σπίλμπεργκ – από τα Ιντιάνα Τζόουνς και τον «ΕΤ» έως τη «Λίστα του Σίντλερ» – αλλά πρακτικά όλες τις ταινίες του Σπίλμπεργκ! Ο Γουίλιαμς δεν έχει γράψει τη μουσική μόνο σε δύο από τις 41 ταινίες του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη: Το «Πορφυρό χρώμα» (1985, τη δουλειά ανέλαβε ο Κουίνσι Τζόουνς) και τη «Γέφυρα των Κατασκόπων» (2015).

«Παίρνεις τις ταινίες μας, πολλές από τις οποίες είναι τα πιο απίθανα όνειρά μας, και μέσα από την απίστευτη μουσική σου τις κάνεις αληθινές, να έχουν για πάντα ζωή για δισεκατομμύρια ανθρώπους» είπε ο Σπίλμπεργκ παραδίδοντας το βραβείο στον 84χρονο Νεοϋορκέζο μουσικό.

«Ο Τζον Γουίλιαμς έγραψε το σάουντρακ της ζωής μας» σημείωσε ο Χάουαρντ Στρίνγκερ, πρόεδρος του συμβουλίου του AFI. «Νότα με νότα, η μεγαλοφυία του να παντρεύει τη μουσική με τις ταινίες ανύψωσε την τέχνη σε συμφωνικά και ενέπνευσε ολόκληρες γενιές θεατών».

«Αύριο, μόλις επιστρέψω στη δουλειά θα προσπαθήσω να το αξίζω όλο αυτό» είπε από την πλευρά του ο Τζον Γουίλιαμς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...