1053
Το υπέροχο γλυπτό «Ηπειρος» στην Τοσίτσα, το οποίο αποκεφάλισαν βάνδαλοι | Γιώργος Μπαμπούκος Intime News

Tα αγάλματα της Αθήνας και η επιστροφή του Γιώργου Καμίνη

Το υπέροχο γλυπτό «Ηπειρος» στην Τοσίτσα, το οποίο αποκεφάλισαν βάνδαλοι
|Γιώργος Μπαμπούκος Intime News

Tα αγάλματα της Αθήνας και η επιστροφή του Γιώργου Καμίνη

Προβληματισμός και ανησυχία. Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να μιλήσει για τους βανδαλισμούς και την παραβατικότητα στην Αθήνα, με αποκορύφωνα την κλοπή των πέντε προτομών έξω από το Πνευματικό Κέντρο (Πάρκο Λογοτεχνών) στην καρδιά της Αθήνας.

Εχοντας δεχθεί έντονη κριτική και εισπράξει τη δυσφορία για τα φαινόμενα αυτά (που εμφανίστηκαν ήδη από το 2012 και κορυφώθηκαν εσχάτως), ο δήμαρχος της Αθήνας επιχείρησε στη συνέντευξη να ξεκαθαρίσει μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες που έχει, ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτείας και κυρίως τι προτίθεται να κάνει άμεσα για την προστασία των έργων τέχνης στην πόλη. Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από συνεντεύξεις Τύπου (ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα έχει πλέον τακτές συναντήσεις με δημοσιογράφους για ενημέρωση) ο Γιώργος Καμίνης φάνηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έτοιμος να μπει σε μια νέα εποχή, τουλάχιστον επικοινωνιακά.

Εκανε την αρχή ανακοινώνοντας μια απόφαση δύσκολη: «Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς εξετάζουμε την προσωρινή απόσυρση κάποιων γλυπτών ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας με εκμαγεία», δήλωσε ο δήμαρχος. Τα πρωτότυπα έργα θα μεταφερθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και σε άλλα σημεία που φυλάσσονται προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

145304
Το βανδαλισμένο άγαλμα «Ηπειρος» στην οδό Τοσίτσα. Εχει ήδη απομακρυνθεί για να συντηρηθεί και αποκατασταθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου (Γιώργος Μπαμπούκος)

Κάποιοι σχολιάζουν την κίνηση αυτή ως ήττα του δήμου, ως ομολογία της ανικανότητας του να προστατέψει τον καλλιτεχνικό και όχι μόνο πλούτο της πόλης, με τον ίδιο τον δήμαρχο να παραδέχεται πως πρόκειται για «θυσία». Επεσήμανε πως όταν εκλάπη η πρώτη ορειχάλκινη προτομή από το Πνευματικό Κέντρο έγινε αναφορά στην αστυνομία, όμως δεν ελήφθησαν μέτρα για να προστατευθούν οι άλλες τέσσερις. Τόνισε πως δεν υπήρχε ο χρόνος για να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει την απαραίτητη απόφαση προκειμένου να αποσυρθούν οι άλλες δύο προτομές μέχρι να σημειωθεί το επόμενο κρούσμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με πόρους που εξασφαλίσθηκαν από πρόγραμμα ΕΣΠΑ ο δήμος αποκατέστησε 100 γλυπτά, ενώ τρία αποκαταστάθηκαν με δαπάνες της  Αlpha Bank. Aνάμεσά τους ήταν οι προτομές στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και το άγαλμα «Ηπειρος» στην Τοσίτσα που αποκεφάλισαν βάνδαλοι. Η Αθήνα αποψιλώνεται από τον καλλιτεχνικό της πλούτο, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, κάνοντας λόγο για το πλήγμα που δέχεται η καθημερινότητα των πολιτών αλλά και ο τουρισμός.

Πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να κάνουν τη δουλειά τους οι δημοτικές αρχές, καθώς οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες. Μέχρι να λυθεί αυτό το θεσμικό ζήτημα δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια… Εχουμε ελάχιστα μέτρα παρέμβασης και αυτό έχει σχέση τόσο με τον μικρό αριθμό δημοτικών αστυνομικών όσο και με το θέμα των αρμοδιοτήτων ενός δήμου με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά». Ετσι προχωρά στην απομάκρυνση των γλυπτών, ενώ έστειλε επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ζητώντας του να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παραβατικότητας στην Αθήνα και θέτοντας το ερώτημα «υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος;».

Επιπλέον, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να καταγράψουν τα γλυπτά της Αθήνας. «Μιλάμε λοιπόν για 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα, 81 από μάρμαρο και ένα από γυαλί (ο Δρομέας) διάσπαρτα στην πόλη». Εξ’ αυτών, 11 έχουν κλαπεί και 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν τα τελευταία εξήντα χρόνια. Πάντως ως αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες επιτροπές δεν έχουν ακόμα αποφανθεί ποια γλυπτά θα αποσυρθούν και σε ποια ασφαλή σημεία θα γίνει στη συνέχεια η διασπορά τους.

151425
Αστικό κενό εκεί που βρίσκονταν οι προτομές στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Πνευματικού Κέντρου (Γιάννης Λιάκος)

Ομως η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αθηναίων είχε δύο ακόμα ειδήσεις. Αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των αστέγων σε κεντρικά σημεία της πόλης και στη χρήση ουσιών, δήλωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας συζητείται η δημιουργία εποπτευόμενου σταθμού χρήσης ναρκωτικών. Θα ελέγχεται από το υπουργείο και ο δήμος Αθηναίων θα συνδράμει προσφέροντας συγκεκριμένο χώρο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο νύχτας.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι μερικές ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Συνάντηση για την υλοποίηση σχεδίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που αφορά στη δημιουργία Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης στην Αθήνα, είχαν χθες στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Βαγγέλης Καφετζόπουλος.  Στόχος του σχεδίου είναι η απορρόφηση της λίστας αναμονής για θεραπεία υποκατάστασης και ως εκ τούτου η αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από χρήστες ναρκωτικών και γενικότερα η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της συνάθροισης χρηστών ναρκωτικών ουσιών που διαβιούν σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες, στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων/θεσμών/φορέων για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις,  ώστε αφενός να παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα στους ουσιοεξαρτημένους και αφετέρου να διασφαλίζεται η αποδοχή και η ασφάλεια του συνόλου των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Καμίνης είχε δηλώσει πως «η Αθήνα πληρώνει για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο επιβαρύνει την πόλη η εντολή της αστυνομίας να απομακρύνουμε τους κάδους απορριμμάτων από το Σύνταγμα, τα Εξάρχεια και άλλα κεντρικά σημεία κάθε φορά που υπάρχει διαδήλωση».

Αναφερόμενος στους άστεγους «κάποιοι εκ των οποίων έχουν στήσει κανονικές εγκαταστάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως η Σταδίου» δήλωσε πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα το ζήτημα, καταρχήν διότι δεν επιτρέπεται να συλλάβει η αστυνομία άστεγο, παρά μόνο αν κάνει επαιτεία. Η διαδικασία για να απομακρυνθεί ένας άστεγος είναι δαιδαλώδης και συχνά άκαρπη, για παράδειγμα ένας άστεγος ανάπηρος που απομακρύνθηκε πρόσφατα από τα Χαυτεία, μετά από δυο μέρες επέστρεψε.

Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων; Πρέπει να ενημερωθεί το υγειονομικό τμήμα στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό να σπεύσει επί τόπου και να βγάλει πόρισμα για τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία. Το πόρισμα στη συνέχεια πρέπει να μεταβιβαστεί στην Εισαγγελεία, αυτή να αποφασίσει αν πρέπει να δώσει εντολή στην αστυνομία για την απομάκρυνση του αστέγου και της εγκατάστασης και στη συνέχεια να διαβιβαστεί η απόφαση στην ελληνική αστυνομία. Μετά η αστυνομία ενημερώνει τον δήμο προκειμένου να σπεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να απομακρύνουν την εγκατάσταση του αστέγου και η αστυνομία να απομακρύνει τον άστεγο. «Και που θα πάει ο άστεγος; Πείτε μου», κατέληξε ο Γιώργος Καμίνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...