649
| SOOC

«Αμέρικα – Αμέρικα» για τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Απριλίου 2016, 10:50

«Αμέρικα – Αμέρικα» για τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Απριλίου 2016, 10:50

Ποιος είπε ότι η παρατεινόμενη ελληνική κρίση, χωρίς άμεσα ορατή προοπτική λύσης, δεν ενδιαφέρει κανένα άλλον πλην ημών που την υφιστάμεθα και των δανειστών που αυτονόητα νοιάζονται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους;

Το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι. Πέραν των αγορών των ευρωπαίων εταίρων-πιστωτών και των εμμονών του ΔΝΤ, ως φαινόμενο πολιτικής δράσης και διαχείρισης προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών ακαδημαϊκών κύκλων, ινστιτούτων μελετών και διεθνούς διπλωματίας, στις ΗΠΑ, τα οποία αναζητούν πληροφόρηση από πρώτο χέρι.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρίσκεται από τη αρχή της Μ. Εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσκεκλημένος αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων για σειρά διαλέξεων για τη λύτρωση και Ανάσταση της χώρας .

Αρχής γενομένης σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, από τα παλιά λημέρια του Ανδρέα Παπανδρέου, το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει για τη «Κρατική υπόσταση και Κυριαρχία: η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ΕΕ και κρατών μελών. Η Προσφυγική Κρίση».

Τη Μεγάλη Παρασκευή στο Λος Αντζελες και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) ο κ. Βενιζέλος είναι εισηγητής σε συνέδριο με θέμα: «Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση» με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται το ελληνικό παράδειγμα και όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, η σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 με το πολυσυζητημένο PSI.

«Υπό το πρίσμα των εξελίξεων του 2015, όλα τα θέματα φωτίζονται πολύ καλύτερα – αλλά με τον χειρότερο δυστυχώς τρόπο»

Μετά τη δυτική ακτή ακολουθεί η ανατολική αμέσως μετά το Πάσχα. Στη Νέα Υόρκη πρόκειται να μιλήσει για «τη προσφυγική κρίση και οι συνέπειες για το μέλλον της ΕΕ» και ο κύκλος των διαλέξεων του προβλέπεται να κλείσει, στις 5 Μαΐου στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει για του κινδύνους του Brexit και του Grexit.

Ο κ. Βενιζέλος έχει αποκρυσταλλώσει τις θέσεις και τις απόψεις του για τα αίτια, την κακοδαιμονία και την παράταση του ελληνικού προβλήματος και τη θεσμική κρίση στην Ευρώπη τις οποίες συγκέντρωσε μάλιστα στο βιβλίο του: «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.

Στον πρόλογό του κάνει λόγο για το «σισύφειο άγος της ελληνικής κοινωνίας που δυστυχώς συνεχίζεται και εντείνεται μετά την υπαγωγή στο λεγόμενο τρίτο μνημόνιο. Υπό το πρίσμα άλλωστε των εξελίξεων του 2015, όλα τα θέματα φωτίζονται πολύ καλύτερα – αλλά με τον χειρότερο δυστυχώς τρόπο».

Κατά τον κ. Βενιζέλο «το ελληνικό παράδειγμα είναι το μεν πιο χαρακτηριστικό, αλλά η κρίση είναι ευρωπαϊκή και έχει επηρεάσει έντονα τόσο το κράτος (άρα κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ) όσο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως σχέδιο εν εξελίξει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στόχος του, όπως δηλώνει, είναι να συνδυάσει τα πάγια επιστημονικά ενδιαφέροντά του με νέες θεωρητικές προκλήσεις και δύσκολες πολιτικές εμπειρίες, προκειμένου να διατυπώσει την άποψή  για τον σκληρό πυρήνα των επιπτώσεων της κρίσης: όσα αφορούν δηλαδή την ίδια την κυριαρχία των κρατών-μελών, αλλά και τη φύση και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής οντότητας.

«Η Ευρώπη ζει», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , «στο ρυθμό του Προσφυγικού και του Brexit. Τα δυο αυτά ζητήματα συνδέονται με κοινό παρονομαστή με τις έννοιες της κυριαρχίας και της κρατικότητας, οι οποίες λειτουργούν ως πεδίο της δύσκολης ισορροπίας μεταξύ ΕΕ και κρατών-μελών κατά τη διαχείριση κρίσεων που δεν είναι μόνο  οικονομικές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι «η Ευρωπαϊκή Eνωση και τα κράτη-μέλη ταλανίζονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που κορυφώθηκε τους πρώτους μήνες του 2016 και θέτει υπό σκληρή δοκιμασία τη συνοχή της Eνωσης και τη δυνατότητά της να λαμβάνει αποφάσεις σεβαστές από τα κράτη-μέλη, αποδεικνύοντας κατά τον τρόπο αυτό την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού φαινομένου ιδίως ως προς τη διαχείριση κρίσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος παρατηρεί να εξελίσσεται η βρετανική αντιπαράθεση γύρω από την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι ειδικές διευθετήσεις που αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18-19 Φεβρουαρίου έγιναν αποδεκτές από τον βρετανό πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο και τέθηκαν υπό την τελική αξιολόγηση του βρετανικού λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...