496
Tο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων της Νέας Ζηλανδίας που κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό | .

Το ωραιότερο χαρτονόμισμα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2016, 10:08
Tο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων της Νέας Ζηλανδίας που κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό
|.

Το ωραιότερο χαρτονόμισμα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2016, 10:08

Τα χρήματα ποτέ δεν είναι αρκετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι και… όμορφα. Υπάρχουν χαρτονομίσματα τα οποία πέραν της δεδομένης ονομαστικής αξίας τους, διαθέτουν αυτό το… κάτι που τα κάνει ξεχωριστά από αισθητικής άποψης.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων της Νέας Ζηλανδίας. Ηταν, άλλωστε, ο φετινός «καθαρός» νικητής του ετήσιου διαγωνισμού που διενεργεί η Διεθνής Λέσχη Χαρτονομισμάτων. Η βράβευση έχει σκοπό να αναδείξει εκείνα τα χαρτονομίσματα που ξεφεύγουν από τα παραδεδεγμένα μέτρα και σταθμά και διαμορφώνουν μια εντελώς νέα σχέση με την αισθητική και την ομορφιά.

Για να είναι επιλέξιμο ένα τραπεζογραμμάτιο θα πρέπει να έχει εκδοθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός και φυσικά να βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αυτό που εκτιμάει η επιτροπή, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, είναι η καλλιτεχνική αξία ή τα καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφάλειας που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του χρώματος, των αντιθέσεων και της ισορροπίας ανάμεσα στα στοιχεία που φέρει.

Το περασμένο έτος κυκλοφόρησαν περίπου 150 χαρτονομίσματα και το 1/3 από αυτά επελέγησαν από την επιτροπή για να διαγωνιστούν. Η επιτροπή συνεδρίασε και αποφάνθηκε πως το καλύτερο χαρτονόμισμα για το 2015 ήταν το πεντοδόλαρο της Νέας Ζηλανδίας. Επιλαχόντες ήταν οι πέντε λίβρες της Σκωτίας, οι 20 κορώνες της Σουηδίας, τα 100 ρούβλια της Ρωσίας και οι 20.000 τένγκε του Καζακστάν. Συνολικά πήραν μέρος στο διαγωνισμό τέσσερις ήπειροι, τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής και τέσσερα νησιωτικά κράτη.

Η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας είχε δώσει στη δημοσιότητα το χαρτονόμισμα των πέντε και των δέκα δολαρίων τον περασμένο Οκτώβριο. Στο πεντοδόλαρο αποτυπώνεται ο ορειβάτης σερ Εντμουντ Χίλαρι, το Νότιο Νησί Aoraki/Mount Cook, ένας πιγκουίνος με κίτρινα μάτια, καθώς και στοιχεία της τοπικής χλωρίδας.

Η επιτροπή επαίνεσε το σχεδιασμό του χαρτονομίσματος και το συνδυασμό του καφέ χρώματος με το πορτοκαλί. Το χαρτονόμισμα εκτυπώθηκε στην Οτάβα από την εταιρεία Bank Note Company.

Ο Τζεφ Μπάσκαρντ, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι το βραβείο ήταν μια απόδειξη για τη σκληρή δουλειά και την καινοτομία που αποτυπώθηκαν στο συγκεκριμένο χαρτονόμισμα.

«Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα πολύ ιδιαίτερο χαρτονόμισμα. Το επίσης σημαντικό είναι ότι πέραν της αισθητικής του ενσωματώνει και μερικά από τα πλέον προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενώ δεν παραλείπει να αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της χώρας μας». Σημειωτέον ότι τα νέα χαρτονομίσματα των 20, 50 και 100 δολαρίων της Νέας Ζηλανδίας θα τεθούν στην κυκλοφορία στις 16 Μαΐου.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου ήταν οι εξής: Τρινιντάντ & Τομπάγκο (2014), Ουγκάντα ​​(2010), Βερμούδες (2009), Σαμόα (2008), Σκωτία (2007), Κομόρες (2006), Νήσοι Φερόε (2005) και Καναδάς (2004), ενώ το Καζακστάν έχει κερδίσει τρεις φορές (2011, 2012, 2013).

Πλέον, ο διαγωνισμός για το 2016 είναι ήδη ανοιχτός και το πρώτο χαρτονόμισμα προέρχεται από τις εξωτικές Μαλδίβες. Να σημειωθεί ότι η Λέσχη δημιουργήθηκε το 1961, είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός και στόχος του είναι η προώθηση, η ενθάρρυνση, η μελέτη και η γνώση των τραπεζογραμματίων του κόσμου. Εχει πάνω από 20.000 μέλη σε σχεδόν 100 χώρες.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...