608
H Λόρι Αντερσον τον Σεπτέμβριο στη Μπιενάλε Βενετίας όπου παρουσιάστηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της «Heart of a Dog» | Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ιdeal Images

Το Κέντρο Πολιτισμού για τέσσερις μέρες «στα χέρια» της Λόρι Αντερσον

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 29 Μαρτίου 2016, 08:47
H Λόρι Αντερσον τον Σεπτέμβριο στη Μπιενάλε Βενετίας όπου παρουσιάστηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της «Heart of a Dog»
|Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ιdeal Images

Το Κέντρο Πολιτισμού για τέσσερις μέρες «στα χέρια» της Λόρι Αντερσον

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 29 Μαρτίου 2016, 08:47

Aυτές τις μέρες βρίσκεται στη Βραζιλία. Στην Μπάια, εισπράττει εικόνες σπάνιας ομορφιάς, μιλάει συνεχώς με Νέα Υόρκη για τα προσεχή πρότζεκτ της. Βρίσκεται εκεί χωρίς να φοβάται τον ιό Ζίκα που έκανε την ευρύτερη περιοχή ξαφνικά απαγορευμένη ζώνη για πολλούς καλλιτέχνες, όπως ομολογεί στην εφημερίδα Guardian γελώντας. Η Λόρι Αντερσον, βρίσκεται σε μια παραλία στην Μπάια όσο στην Αθήνα διαδίδεται στόμα με στόμα, παίρνει φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση πως αυτή η πολυσχιδής, ασφυκτικά ταλαντούχα καλλιτέχνης θα βρίσκεται στην Αθήνα τον Ιούνιο ως επισκέπτρια καλλιτεχνική διευθύντρια για τις δράσεις Πολιτισμού που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το κοινό, όμως, θα μπορέσει να παρακολουθήσει και μια performance της μοναδικής Αντερσον που είναι συγγραφέας, performer, μουσικός, ζωγράφος… Ναι, δωρεάν, ναι στο υπέροχο πάρκο που θα ανοίξει για το κοινό ξανά (πέρυσι στις αντίστοιχες δράσεις που ξεκίνησαν με μια ανοιχτή συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και είχαν προσκεκλημένο μεταξύ άλλων τον Γκάρι Κασπάροφ συγκεντρώθηκαν 40.000 άτομα). Αυτή τη φορά θα δούμε το Πάρκο ολόκληρο και ολοκληρωμένο. Με τον κήπο σε πλήρη ανάπτυξη. Και με τη θάλασσα να έχει ήδη εισέλθει στο κανάλι που διατρέχει τον κήπο πλάι στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να δώσει την πρώτη γεύση αυτού που θα ζήσουμε τον Ιούνιο. Το φετινό πρόγραμμα θα ονομάζεται «Μetamorphosis». Τίτλος που συμβολίζει την οριστική αλλαγή, την αλλαγή μορφής και χρήσης του χώρου. Την αλλαγή, όμως, και του ίδιου του τοπίου όχι μόνο του παραλιακού μετώπου αλλά της ίδιας της Αθήνας και των δυνατοτήτων της στους τομείς του πολιτισμού, της γνώσης, του τουρισμού, της αστικής ανάπτυξης.

Οι πρώτες πληροφορίες που ανακοινώθηκαν μας δίνουν ουσιαστικά την ανθρωπογεωγραφία των καλλιτεχνών που θα δώσουν φυσιογνωμία και περιεχόμενο στο τοπίο των τεσσάρων ημερών του Ιουνίου, από την Πέμπτη 23 Ιουνίου ως την Κυριακή 26 Ιουνίου. Την συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του περίφημου Μητροπολιτικού Μουσείου τα Νέας Υόρκης Λίμορ Τόμερ με την τόσο αγαπητή στην Ελλάδα Λόρι Αντερσον να είναι προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος. Επιπλέον, ο Robert Storr, Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, θα επιμεληθεί και φέτος το εικαστικό πρόγραμμα του τετραημέρου, που θα περιλαμβάνει προβολές video-art όπως συνέβη πέρυσι σε έναν μαραθώνιο προβολών από τις έντεκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί, με το πρώτο φως του ήλιου.

Τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Ο ανατρεπτικός σύρος μουσικός, Ομάρ Σουλεϊμάν θα δώσει μια συναυλία με ήχους συριακής folk μουσικής, εμπλουτισμένης με στοιχεία pop και punk. Ο Αμερικανο-Ιρακινός μουσικός Αμίρ Ελσαφάρ, μαζί με το συγκρότημα Two Rivers Ensemble, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό «ιδίωμα» της Jazz, φιλτραρισμένο μέσα από τις μελωδίες της παραδοσιακής μουσικής του Ιράκ.

Οι Xylouris White, ο κρητικός μουσικός Γιώργος Ξυλούρης και ο Αυστραλός Τζιμ Γουάιτ, θα συνθέσουν μελωδίες από έναν φανταστικό κόσμο που δεν υπακούει σε καμιά μουσική νόρμα. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μία μοναδική συναυλία, ενώ μια σειρά μουσικών δράσεων σχεδιάζονται σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις τους. Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το «Water Passion, after St.Matthew» ένα πρωτότυπο σύγχρονο κλασσικό έργο του διεθνούς φήμης κινέζου συνθέτη Ταν Νταν. Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί ο μικρός νυχτερινός μαραθώνιος του κέντρου, γνωστός ως «SNF-Run Τρέχοντας προς το μέλλον».

Μέχρι τότε, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις δράσεις που ετοιμάζει η Λόρι Αντερσον στο Φεστιβάλ του Μπράιτον όπου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια αυτό τον Μάιο. Και ναι θα δούμε ένα από τα περίφημα κονσέρτα της για σκύλους (μουσική σε ειδική συχνότητα για να απολαμβάνουν οι σκύλοι και τα αφεντικά τους μόνο με ειδικά ακουστικά), ένα αφιέρωμα στον σύντροφό της Λου Ριντ και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...