822
Στρατιώτης στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Σε λίγο καιρό μπορεί να κλείσουν, απειλούν από την Ευρώπη | Γιάννης Κωτσιάρης/Intimenews

«Μαστίγιο και καρότο» στην Αθήνα από την Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2016, 10:21
Στρατιώτης στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Σε λίγο καιρό μπορεί να κλείσουν, απειλούν από την Ευρώπη
|Γιάννης Κωτσιάρης/Intimenews

«Μαστίγιο και καρότο» στην Αθήνα από την Αυστρία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2016, 10:21

Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, λέει ο σοφός ελληνικός λαός. Κι όταν μία χώρα δεν αλλάζει στάση, κλείνουν τα σύνορά της, λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απειλεί ανοιχτά την Αθήνα με μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και γίνεται το βασικό θέμα συζήτησης για τη σημερινή ημέρα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές της συνέντευξης του αυστριακού πολιτικού στα «Νέα», μιας και η υπόθεση κρύβει… αρκετό ζουμί.

Ο Κουρτς μίλησε στον Γιώργο Παππά των «Νέων» και τόνισε πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αλλάξει την στάση της και θα δεχτεί τη βοήθεια που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, εάν και μόνο κλείσουν τα βόρεια σύνορά της. Ουσιαστικά, θεωρεί πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τέτοιο σοκ στην ελληνική κοινωνία που το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έχει άλλη λύση από το να πει… κι ευχαριστώ και να μη φέρει την παραμικρή αντίρρηση σε όσα προτείνουν οι εταίροι ως λύση στις μόνιμες πλέον προσφυγικές ροές. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ο Κουρτς, πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν πως δεν υπάρχει δρόμος ανοιχτός για την Κεντρική Ευρώπη, κάτι που θα μειώσει τα δρομολόγιά τους. «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και συμπλήρωσε πως η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Πίσω από τις γραμμές της συνέντευξης

Το ενδιαφέρον στο όλο θέμα δεν είναι μόνο τι λέει, αλλά και ποιος το λέει. Ο Κουρτς δεν είναι… φρέσκος στην έντονα κριτική ρητορική που αναπτύσσεται κατά της Ελλάδας. Ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα –αν και συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες- και αρκετές φορές έχει ταυτιστεί με τις χώρες που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία αποτελούν τον βασικό πυρήνα του συστήματος αυτού, ενώ μόλις πριν μερικές εβδομάδες έστειλαν εκατοντάδες άντρες της Αστυνομίας τους στην ΠΓΔΜ για να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα. Είναι οι ίδιες χώρες που εδώ και καιρό πιέζουν για δραστικές ενέργειες στα βαλκανικά εδάφη.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

Ωστόσο, τα όσα είπε ο Κουρτς δεν βρήκαν τους πάντες σύμφωνους. Από ελληνικής πλευράς αντέδρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν και η μόνη από την Αθήνα που συμμετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αδιανόητη την στάση των παραπάνω χωρών, ενώ για τα όσα είπε ο αυστριακός υπουργός τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα έχει κανένα νόημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αντον Χοφράιτερ, προέδρου των γερμανών Πρασίνων, ο οποίος προειδοποίησε πως «το κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει σε εξαθλίωση των προσφύγων».

60265
Η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Νίκο Κοτζιά. Βρέθηκε μόνης της στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο (photo: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/intimenews)

Το ενδιαφέρον στο όλο θέμα είναι το ότι οι δηλώσεις γίνονται λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του Κουρτς και των άλλων υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, σε μία συνάντηση στην οποία δεν έδωσε το «παρών» και ο Νίκος Κοτζιάς. Η ελληνική –επίσημη- απουσία σχολιάστηκε έντονα, αφού η χώρα μας ήταν από τα κεντρικά θέματα συζήτησης και κανείς από την κυβέρνηση δεν ήταν εκεί για να… τα ακούσει και να απαντήσει, αλλά και να θέσει επί τάπητος τα όσα πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου για τις ευθύνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τις προηγούμενες ημέρες πως η Ευρώπη δεν έχει δώσει όλη τη βοήθεια που θα μπορούσε στην Αθήνα, κάτι με το οποίο… εν μέρει συμφωνεί και ο Κουρτς. Ουσιαστικά, υπάρχουν κι άλλα να γίνουν, υπάρχουν κι άλλα να πάρει η Αθήνα κι άλλα να δώσουν οι Βρυξέλλες, μόνο που κάποιοι πρέπει να το αποφασίσουν.

Και μέχρι στιγμής, ο μόνος που αποφασίζει είναι ο Χρήστος Σπίρτζης.

06_026_img_92941455098210
Ο υπουργός Υποδομών ψιθυρίζει στον πρωθυπουργό (photo: Konstantinos Tsakalidis@SOOC)

Ο υπουργός Υποδομών προκήρυξε τις προηγούμενες ημέρες διαγωνισμό για την παραλαβή κοντέινερς από το ελληνικό κράτος για την στέγαση προσφύγων. Τα κοντέινερς θα χρησιμοποιηθούν στα hot spots που θα στηθούν σε όλη τη χώρα, μόνο που το πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι ο διαγωνισμός… μπάζει από παντού. Αρχικά, η χρονική διάρκεια που έμεινε «στον αέρα» ήταν ελάχιστες ώρες. Το βασικότερο, όμως, είναι άλλο και το αναφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα «Νέα». Οπως γράφει στην στήλη του, έγιναν τηλεφωνήματα πριν τη σχετική προκήρυξη, για να βολιδοσκοπηθούν συγκεκριμένες εταιρείες για την ικανότητα παράδοσης μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ζήτημα φέρεται να υπάρχει και με τον συνολικό αριθμό των οικίσκων.

Γενικώς, το Προσφυγικό συνεχίζει όχι μόνο να προκαλεί προβλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά ανοίγει και τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα εντός συνόρων. Δηλαδή, με την υλοποίηση των όσων αποφασίζει να κάνει. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο –τι άλλο;- το Προσφυγικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...