996
Η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, με τις γιαγιάδες της Λέσβου | .

«Εχω ένα όνειρο…»

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 14 Φεβρουαρίου 2016, 11:56
Η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, με τις γιαγιάδες της Λέσβου
|.

«Εχω ένα όνειρο…»

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 14 Φεβρουαρίου 2016, 11:56

Η Λάουρα Μπολντρίνι, η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο Προσφυγικό, κι αυτό, γιατί προτού αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα ήταν εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συνάντηση με τις γιαγιάδες της Λέσβου ήταν προσωπική επιθυμία της προέδρου. Χαρούμενη που η Επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητα της κυρίας Αιμιλίας για το Νομπέλ Ειρήνης, αποφάσισε να επισκεφτεί την Σκάλα Συκαμιάς και να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον τρόπο που οι κάτοικοι υποδέχονται τους πρόσφυγες. «Ηθελα να πω “ευχαριστώ” και ήθελα να το πω αυτοπροσώπως!» λέει η πρόεδρος.

Δεν πήγε βέβαια με άδεια χέρια, πήρε μαζί της ένα σάλι, ένα σάλι που επέλεξε η ίδια για να προσφέρει στην κυρία Αιμιλία, μαζί με μία πλακέτα, ένα αναμνηστικό από την προεδρεία της Ιταλικής Βουλής. «Αιμιλία και Μιλίτσα είναι το ίδιο;», με ρωτάει. «Εγώ πώς πρέπει να την αποκαλέσω;»

Στο νησί, την συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Τάσος Κουράκης και ο πρεσβευτής της Ιταλίας. Στο σπιτάκι της κυρίας Αιμιλίας, τους περίμεναν και οι τρεις γιαγιάδες της Λέσβου, η Μαρίτσα, η Μιλίτσα και η Ευστρατία. «Ημασταν και οι τρεις μαζί», είπαν στην πρόεδρο της Βουλής της Ιταλίας και την ξενάγησαν στο χωριό τους. Η Λάουρα Μπολντρίνι συνομίλησε με τον ψαρά της Λέσβου, με διασώστες αλλά και με απλούς κατοίκους της Σκάλας Συκαμιάς.

Η ιταλίδα πολιτικός ανέβασε μάλιστα και μία φωτογραφία από τον περίπατό τους. «Θυμάστε την κυρία που τάισε το μωρό από τη Συρία; Τώρα είναι υποψήφια για Νομπέλ!» έγραψε στους ακόλουθούς της στο twitter.

«Η γιαγιά της Λέσβου είναι το σύμβολο της Ευρώπης», είπε η ιταλίδα πολιτικός. «Είναι το θετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Μας δίδαξε την αξιοπρέπεια. Την αξιοπρέπεια μίας ηπείρου που πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκανε αυτό που όλοι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κάνουμε. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από έναν φρικτό πόλεμο. Κι εμείς, ως Ευρωπαίοι πολίτες, οφείλουμε να τους υποδεχθούμε. Διαφορετικά παραβιάζουμε το Ευρωπαϊκό δίκαιο».

Τα σύμβολα της σωτηρίας

Η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής είδε τα σωσίβια πεταμένα στις ακτές. «Αυτά τα πορτοκαλί σωσίβια είναι σύμβολα σωτηρίας», είπε στα ιταλικά μέσα που την ακολουθούσαν. «Χάρη σε αυτά τα σωσίβια σώθηκαν χιλιάδες ζωές». Η πρόεδρος και ο υπουργός,  μαζί με διασώστες και κατοίκους του νησιού φόρεσαν από ένα σωσίβιο και σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο στην μνήμη των προσφύγων που έχασαν τις ζωές τους για ένα καλύτερο μέλλον. Η Λάουρα Μπολντρίνι πέταξε λουλούδια στη θάλασσα του Αιγαίου, με την ευχή να αναπαυθούν οι ψυχές όλων όσοι χάθηκαν πριν δουν την Ευρώπη.

Το Προσφυγικό και η Ευρώπη του μέλλοντος

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που είχε επιλέξει να επισκεφτεί η Λάουρα Μπολντρίνι, ως πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Στην Αθήνα, συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Τις συζητήσεις μονοπώλησε το Προσφυγικό αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.

Greece's prime minister Alexis Tsipras meets with the President of the Italian Parliament Laura Boldrini at Maximos Mansion, in Athens, Greece on February 12, 2016. / Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου 2016.
Κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα (Menelaos Myrillas / SOOC)

«Το Προσφυγικό αφορά και τις 28 χώρες της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, εκφράζοντας τον θαυμασμό της στον τρόπο που οι Ελληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές. «Χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από την Ευρώπη», πρόσθεσε. Η Λάουρα Μπολντρίνι πήρε θέση και για την Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας ότι η κατάργησή της είναι απολύτως παράλογη. Χρησιμοποίησε μάλιστα μία αυστηρή έκφραση: «Η απώλειά της θα είναι ο τάφος της ΕΕ».

Στην ερώτηση πώς η ίδια οραματίζεται το μέλλον της Ευρώπης, απαντά με μία φράση δανεισμένη από τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. «Εχω ένα όνειρο…»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής έχει πει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, πως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να τελειώσει με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει. «Ονειρεύομαι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά. «Μια ενωμένη κοινότητα χωρίς αδύναμους κρίκους. Με ίσες ευθύνες και ίσες υποχρεώσεις».

Η Διακήρυξη των Προέδρων

Η Λάουρα Μποντρίνι πέρασε μάλιστα από τη θεωρία στην πράξη. «Οι πρόεδροι δεν πρέπει να μένουμε σε μία γωνιά και να παρακολουθούμε ό,τι συμβαίνει. Ο κ. Βούτσης υπέγραψε τη Διακήρυξη των Προέδρων, όπου ζητάμε περισσότερη Ευρώπη… Ζητάμε όμως μία διαφορετική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που να λαμβάνει υπόψιν της, τις επιπτώσεις της οικονομικής της πολιτικής για την κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Πλέον, 11 χώρες έχουν υπογράψει αυτή αυτή τη διακήρυξη!».

Ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες

Ενας λόγος για το οποίο αισθάνεται ιδιαιτέρως περήφανη η ιταλίδα πρόεδρος είναι η «ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες». Ενα ερωτηματολόγιο όπου οι πολίτες, κυρίως οι νέοι, διατυπώνουν πως οραματίζονται την Ευρώπη του μέλλοντος. «Τι  θέλουν οι νέοι από την Ευρώπη; Πώς θέλουν οι νέοι την Ευρώπη; Οι νέοι δεν πιστεύουν στην Ευρώπη σήμερα. Δεν πιστεύουν γιατί δεν έχουν δουλειά. Δεν πιστεύουν γιατί δεν έχουν μέλλον. Πρέπει να μας βοηθήσουν να την αλλάξουμε».

Εισόδημα Αξιοπρέπειας

Δική της πρόταση είναι και το κατώτερο εισόδημα αξιοπρέπειας. Ενα ποσό που θα δίνεται στους οικονομικά αδύναμους και θα είναι σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. «Πρέπει να δείξουμε πως η Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αφήνει κανέναν μόνο του τη δύσκολη στιγμή. Θα είναι ένα ποσό που θα κάνει τους ανθρώπους, να μην χάνουν την αξιοπρέπειά τους όταν χάνουν την δουλειά τους».

Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής έχει πραγματικά «ένα όνειρο» για την Ευρώπη. Οραματίζεται έναν ομοσπονδιακό υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομίας και Οικονομικών. «Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών με ένα πραγματικό μπάτζετ, όχι όπως τώρα… Τώρα έχει το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών έχει το 25% του ΑΕΠ».

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε την Ευρώπη»

Για τη Λάουρα Μπολντρίνι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.  «Κινδυνεύουμε να χάσουμε την Ευρώπη. Εθνικά και ξενοφοβικά κινήματα και κόμματα παρεισφρέουν και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν θέλω να πάρουμε. Πρέπει να δράσουμε. Τώρα. Αμέσως. Ο χρόνος μας τελειώνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...