169
| .

Μια ταινία για τα χρώματα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 8 Φεβρουαρίου 2016, 18:53

Μια ταινία για τα χρώματα

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 8 Φεβρουαρίου 2016, 18:53

«White out» λένε στα αγγλικά τη χιονοθύελλα που μειώνει την ορατότητα σχεδόν στο μηδέν. Eτσι ονόμασε και τη δική του ταινία ο νεοϋορκέζος ζωγράφος, κινηματογραφιστής και animator Τζεφ Σερ.

Το «White Out» είναι μια χειροποίητη ταινία κινουμένων σχεδίων (ή, μάλλον, χρωμάτων) για το χιόνι, φτιαγμένη με 2.250 υδατογραφίες πάνω σε διάφορες επιφάνειες: από κλασικό χαρτί ακουαρέλας, μέχρι χαρτί περιτυλίγματος, ή τυπωμένες σελίδες. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει, καθώς η αίσθηση της κίνησης προκύπτει από τα ρευστά, παλλόμενα χρώματα πάνω στο λευκό.

Οι πειραματικές δημιουργίες του Τζεφ Σερ χαρακτηρίζονται ως «κινούμενες νεκρές φύσεις», καθώς αποκτούν κίνηση με την γρήγορη εναλλαγή διαφόρων εικαστικών συνθέσεων. Το «White out» καταφέρνει να δώσει την αίσθηση του χιονισμένου τοπίου μέσα από μια χρωματική φαντασμαγορία.

«Το χιόνι είναι πολύ ευχάριστο, γιατί μεταμορφώνει οποιαδήποτε επιφάνεια καλύπτει», γράφει ο ίδιος στο συνοδευτικό σημείωμα της ταινίας του. «Η λάμψη του λευκού υποχρεώνει την ίριδα του ματιού μας να κλείσει και ξαφνικά κάθε τι που δεν είναι χιόνι γίνεται απλή σιλουέτα, ή ορίζεται από τη σκιά του. Ο κόσμος γίνεται τότε μια γραφιστική αναπαράσταση του εαυτού του σε υψηλό κοντράστ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...