521
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τι θέλει ο Μασκ από το Twitter;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Οκτωβρίου 2022, 21:45
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Τι θέλει ο Μασκ από το Twitter;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Οκτωβρίου 2022, 21:45

O Ελον Μασκ λέει πολλά. Και συνεχίζει να λέει περισσότερα. Κάποια στιγμή είχε πει ότι δεν θέλει να αγοράσει το Twitter για να βγάλει χρήματα, αλλά για να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ναι, εντάξει. Μόνο που,ως επιχειρηματίας, δεν δίνεις 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφέρεις στον πολιτισμό. Υπάρχουν πιο φθηνοί τρόποι για να το κάνεις. Και πιο εύκολο από το να ανοίγεις το κλουβί και να αμολάς τον Τραμπ πάλι έξω.

Επίσης έχει πει ότι θέλει να φτιάξει το “Χ”, την απόλυτη εφαρμογή, μέσα από την οποία ο χρήστης θα μπορεί να κάνει τα πάντα. Από το να επικοινωνεί, μέχρι να ψωνίζει κ.λ.π. Αυτό είναι τόσο φιλόδοξο και τόσο αφηρημένο, όσο μία προσευχή. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι όταν ανακοινώνεις ένα σχέδιο αυτής της μορφής, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι δεν έχεις κανένα σχέδιο. Δύσκολο. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και να ξοδεύει τόσα χρήματα χωρίς σχέδιο; Οταν μάλιστα πετάει με έξω με τις κλωτσιές τον CEO, είναι εμφανές ότι έχει κάποιο σχέδιο. Ομοίως και όταν αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάει σε τεράστιες περικοπές προσωπικού που ίσως οδηγήσουν σε μείωση του κατά 75%. Τέλος πάντων, είναι δύσκολο να πεις ότι ο Μασκ δεν ξέρει τι κάνει. Αλλωστε κάπως έπεισε και τις τράπεζες που χρηματοδότησαν την εξαγορά -αυτή τη στιγμή κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν χρωστάει όσα ο Μασκ.

Στο πρόσφατο παρελθόν υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην πλατφόρμα ελευθερία από τη λογοκρισία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αρθούν οι αποκλεισμοί, σίγουρα σε εμβληματικούς λογαριασμούς όπως του Τραμπ. Αυτό θα ήταν συνεπές με την άποψη του Μασκ για την ελευθερία του λόγου, αλλά θα «νομιμοποιούσε» και τις εκφράσεις μίσους που, υποτίθεται, το μέσο προσπαθούσε να περιορίσει. Επίσης έχει πει ότι θα ήθελε την ταυτοποίηση των λογαριασμών, αλλά αυτό μάλλον θα το ξανασκέφτηκε. Το Twitter χωρίς την ανωνυμία θα έμενε μισό. Θα ελέγξει τους ψεύτικους λογαριασμούς που «τρέχουν» από bots; Γίνεται, αλλά όχι στον απόλυτο βαθμό.

Πιθανότατα θα χρεώσει τους κυβερνητικούς και εμπορικούς λογαριασμούς και θα δώσει στους χρήστες την ευκαιρία να έχουν προνομιακούς λογαριασμούς χωρίς να βλέπουν διαφημίσεις. Ναι, εντάξει, αλλά αυτό δεν αποτελεί δα και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα ήταν άγνωστο στην προηγούμενη διοίκηση. Δεν αγοράζεις το Twitter για να κάνεις κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως να τροποποιήσεις τους αλγόριθμούς, προωθώντας ή αποκλείοντας το περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει. Και σε αυτό το πεδίο ναι, ο Μασκ δύναται να κάνει πλανητικό πολιτικό παιχνίδι, προάγοντας ή υπονομεύοντας συγκεκριμένες ατζέντες. Κάτι τέτοιο θα περιείχε και ρίσκο. Αν οι χρήστες καταλάβουν ότι η πλατφόρμα είναι πλέον καθολικά κατευθυνόμενη, όλο το σχέδιο θα πάει στα βράχια. Αλλά και αυτά ο Μασκ τα έχει, σίγουρα, σκεφτεί πριν καν περάσουν από το μυαλό των αναλυτών.

Είναι και κάτι ακόμα: έχουμε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να αποκτά τον πλήρη έλεγχο μίας πλατφόρμας ελεύθερης έκφρασης με παγκόσμια διάσταση. Η ισχύς του πολλαπλασιάζεται, γίνεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που του χορηγεί ο πλούτος του. H πλατφόρμα έχει 238 εκατ ενεργούς, καθημερινούς χρήστες. Αν τους διπλασιάσεις, βγαίνει ο συνολικός αριθμός τους. Ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο. Δεν είναι, βέβαια, Instagram ή TikTok. Δεν είναι καν Facebook. Είναι όμως η πλατφόρμα στην οποία στρέφονται όλοι για να δουν τι σκέφτεται ο κόσμος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...